Militia finlandeza si modelul sovietic

Putem sa ni-l imaginam pe unul dintre sefii militiei moscovite aparand la televiziune si propunand ca toti copiii celor care se opun regimului lui Putin, sau doar nu sunt de acord cu el, sa fie luati de la familiile lor de catre serviciile sociale si crescuti, educati si formati in centre de reeducare speciale? Sau ca posteaza aceasta propunere pe Twitter sau Facebook?

“Foarte usor! …..De ce nu?….Bineinteles!….Normal! ….De la totalitarismul rus te poti astepta la orice?” –  ar fi raspunsurile instantanee.

Putem sa ne imaginam reactia mediei internationale – de la CNN, NYT,BBC, The Guardian, Le Monde, France 2 si pana la  ARD, Bild sau der Spiegel, daca asa ceva chiar s-ar intampla?

La intrebarea asta stim cu totii raspunsul – doar media internationala e “cainele de paza al democratiei”. Ce- ar mai latra! Pana ce seful militian, de la Moscova, ar fi inlocuit.

Ar fi cineva suprins sa afle ca militia rusa a scos un videoclip, popularizat pe toate canalele de televiziune, in care ii indeamna pe copii rusi sa-si supravegheze parintii si sa-i denunte Statului, in cazul in care acestia emit critici la adresa conducatorilor? Nimeni, nu-i asa? Toti se asteapta ca institutia unui regim totalitar sa actioneze astfel. Care ar fi reactia unanima a mediei internationale, daca asa ceva s-ar intampla in Rusia? Intrebarea e retorica.

Putem sa ne imaginam toate astea – pentru ca s-au mai intamplat acolo, si e de asteptat sa se mai intample -, dar nimeni nu si l-ar putea inchipui pe unul dintre sefii politiei din Helsinki postand pe Twitter propunerea ca alora care nu sunt de acord cu politica guvernului sa le fie luati copiii si internati in centre de reeducare. Pe bune, nimeni! Dar nu conteaza –  Jari Taponen, inspectorul sef al politiei din Helsinki, chiar a facut-o! Conform dictonului lui Hitler: “Nu-mi pasa ca mi te impotrivesti – copilul tau déjà imi apartine.” Si nu i s-a intamplat nimic! Nu lui Hitler, lui Taponen.

Da, nimeni n-are cum sa creada asa ceva. Mai ales cand “cainele de paza” nu latra. E mut! Asa ca, Finlanda ramane, oficial, o democratie si un stat de drept. In UE, democratia e in suferinta, si in pericol, doar in Polonia si Ungaria. Asa zice Bruxelles si Strasbourg. Comisia Europeana si Parlamentul UE. In Finlanda totul e in regula. La Bruxelle, la Strasbourg, si prin mainstream media nu latra nimeni.

„Cainele” n-a latrat nici cand politia finlandeza a scos hazliul videoclip, difuzat in toata Finlanda, in care ii indemna pe copii sa-si supravegheze si sa-si toarne parintii. Si asta s-a intamplat. Nu e nevoie sa-si puna nimeni imaginatia la contributie. S-a intamplat in URSS pe vremea lui Stalin si a lui Pavlik Morozov. Se intampla in Finlanda “democrata” acum! Dar daca ala de pazeste democratia tace, si nu latra, inseamna ca nu s-a intamplat nimic. Nu e niciun pericol. Si cand „cainele de paza” tace, daca cineva zice ceva e fake news!

In totalitarismul rus nu ar vrea sa traiasca niciunul dintre noi. Ce e infricosator este ca in “democratia” finlandeza ar vrea sa traiasca toti!

https://www.vastarinta.com/jari-taponen-valayttelee-kansallismielisten-vanhempien-lasten-huostaanottoa/?fbclid=IwAR0Sw_H6gH1bvzaQ17kynuiq3avn6WtraHL_pB424ERQplIZaZSX-8u_R5s

https://archive.org/details/youtube-4cjbr7xFrnk

6 comentarii

  1. Gica fara Frica · · Răspunde

    „…as a chilling new book reveals, one word from a resentful child was enough to send you to the firing squad.”
    E un articol vechi din Daily Mail, din 2007, dar merita citit:
    https://www.dailymail.co.uk/columnists/article-483230/Traitors-family-Stalins-informers.html

  2. […]                                                                                                                        Bogdan CALEHARI  […]

  3. ba, si daca eu, STATUL, prin institutia mea speciializata, te declar parinte abuziv ca nu-mi place de cum gandesti si de ce dai pe gura? Si prin justitia mea te las fara copil? A, te pomenesti ca atunci e ok! I Utilule!

  4. Acum imi pare rau de victoria lui Manenheim.
    Mai bine ramanea Finlanda ca Republica Socialista Sovietica Finlandeza.

  5. […] Ar fi cineva suprins să afle că miliţia rusă a scos un videoclip, popularizat pe toate canalele de televiziune, în care îi îndeamnă pe copii ruşi să-şi supravegheze părinţii şi să-i denunţe Statului, în cazul în care aceştia emit critici la adresa conducătorilor? Nimeni, nu-i aşa? Toţi se aşteaptă ca o instituţie a unui regim totalitar să acţioneze aşa. Care ar fi reacţia unanimă a mediei internaţionale, dacă aşa ceva s-ar întâmpla în Rusia? Întrebarea e retorică.> Integral aici […]

Lasă un comentariu