Securistul lui Merkel

Cand Merkel l-a pus pe Juncker sef la Comisia Europeana, singurul care s-a opus la vremea respectiva, dar fara succes, a fost premierul britanic David Cameron. Ca sa fie sigura ca betivul, Juncker, nu face vreuna chiar de neiertat, Merkel a mai facut o mutare, in urma careia germanul Martin Selmayr, omul ei de incredere, a ajuns seful de cabinet al lui Juncker.

Acum, Juncker pleaca si in locul lui e foarte probabil sa vina Donald Tusk – baiat bun, dar …polonez. Asa ca, peste noapte, Martin Selmayr a ajuns noul secretar general al Comisiei Europene! L-a lasat pe Juncker, pentru a-l supraveghea pe Tusk! Juncker iese fara “coada”, Tusk va intra urmarit de ea!

Si Franta, cea cu care Germania conduce UE, permitandu-i sa deschida usile cand autobuzul european opreste  in vreo statie, n-a stiut nimic! A fost inselata! Asa se face ca, printr-o coincidenta, cotidianul Liberation a dezvaluit cum, incepand cu 23 februarie, Selmayr a manipulat prevederile regulamentului intern, pentru a avansa in doua reprize, in mai putin de un minut, intai secretar general adjunct si la cateva secunde dupa aia, secretar general al Comisiei Europene. Un veritabil blitzkrieg ! In al patrulea Reich, ca in vremea celui de-al treilea!

In imaginea de mai sus, Juncker si Selmayr, securistul lui Merkel. Aici inceputul articolului:

<<“Germania a inselat Franta propulsandu-l pe Martin Seymar in fruntea Comisiei Europene. Nominalizarea expresa a fostului sef de cabinet al lui Jean Claude Juncker este privita ca un puci pe culoarele institutiei…Joi, 1 martie, cei 33 000 de functionari ai Comisiei Europene au avut surpriza, deschizandu-si mailurile, sa descopere o scrisoare din partea noului Secretar general, eurocratul german Martin Seymar. De obicei, singurul care se adreseaza tuturor membrilor personalului este presedintele Comisiei, directorii generali multumindu-se sa se adreseze direct doar personalului din subordinea fiecaruia. Scrisoarea fostului sef de cabinet al lui Juncker, patronul Comisiei, nu lasa sa planeze nicio indoiala asupra mesajului transmis: este vorba de un puci aflat in plina desfasurare! Selmayr a anuntat déjà ca “secretariatul general nu trebuie sa se multumeasca sa fie doar o masinarie care face sa functioneze institutia noastra, ci sa devina inima si sufletul Comisiei.”

Cu singura fraza cei 28 de comisari sunt redusi la rolul de simpli figuranti. “Am asistat la o preluare de putere impecabil pregatita si finalizata cu mare curaj” – s-a plans un comisar european care vrea sa ramana deocamdata anonim, cu toate ca reprezinta o piesa grea in angrenajul institutiei.”>>

http://www.liberation.fr/planete/2018/03/04/martin-selmayr-braque-la-commission-europeenne_1633807

 

2 comentarii

  1. iohannis in locul lui tusk si michel barnier in locul lui juncker. estul simbolic, vestul cu banii (comisia europeana)

  2. […]                                                                                                                                   Bogdan CALEHARI […]

Lasă un comentariu