Locul unde raul a devenit speranta

Intr-un loc in care colectivizarea fortata si totala s-a facut in cativa ani, desi in alte locuri vecine nu s-a intamplat asta;  intr-un loc unde, ca sa extermine elitele, s-au apucat sa construiasca marele canal doar cu lopata si roaba, desi, in  locurile apropiate nu s-a intamplat asa ceva; intr-un loc unde un ucenic de cizmar a devenit clona lui Kim Ir Sen, si si-a condus poporul spre cele mai inalte culmi ale socialismului, un sfert de secol, pana ce acesta a invatat bine ce  este foamea si frigul; intr-un loc, singurul, in care a avut loc o “revolutie anticomunista” sangeroasa , nu de catifea ca-n alte parti; intr-un loc unde, dupa o “revolutie anticomunista”, a fost ales sef al statului, cu 90 % din voturi, un comunist sadea; intr-un loc unde cel care s-a facut vinovat de moartea a peste 1000 de nevinovati, a fost ales, drept pedeapsa, de trei ori presedinte; intr-un loc in care, dupa o “revolutie anticomunista”, tortionarii comunisti – care au batut cu vana de bou, au scos dinti si au smuls unghii, sau doar au ucis – au primit pensii uriase, si au aparut la televizor pentru a-si povesti linistiti ispravile, fara ca nimeni sa le spuna ceva – nici macar intelectualii care s-au opus fostului regim rezistand, s-a zis, prin cultura; intr-un loc in care intelectualii,  care au rezistat prin cultura, au devenit din anticomunisti, neo marxisti; intr-un loc in care consilierul criminalei Ana Pauker – numit, dupa “revolutia anticomunista”,  ministru al invatamantului si decorat de actualul presedinte cu ordinul “Steaua Romaniei”- a ajuns simbol al miscarii #Rezist; intr-un loc in care Raul este numit, o data la 4 ani, “raul mai mic”; intr-un astfel de loc era normal ca principalii candidati la presedintie sa fie acum doi neo marxisti si-o proasta; intr-un astfel de loc va fi normal ca unul dintre neo marxisti sa fie ales, pentru a doua oara, presedinte; intr-un astfel de loc era normal ca “raul mai mic” sa devina speranta.

8 comentarii

 1. Constantin · · Răspunde

  Mda….cam asa e. Indiferent cine ajunge in turul 2, tot un draq

 2. Apropo de mult trâmbițat rezistenta prin cultura de care s-a făcut atâta caz după 90,poate cineva sa spună în ce a constat ea concret? În soparlele strecurate în unele spectacole de teatru? În bancurile ce circulau pe cale orala în epoca? Toată lumea aștepta imediat după 90 marea literatura de sertar.A apărut ea și nu știm noi? Sau afost atât de multă încât a trecut din sfera evenimentului cultural în cea a banalului cotidian precum azi accidentele feroviare sau dosarele penale ale mai marilor politicii și n-a mai luat-o nimeni în seama? Aiurea! Nimic! Singura literatura editata imediat după revoluție care sa abordeze perioada comunista a fost tot cea scrisa de autori din exil (Ion Ioanid, Victor Frunză, Alexandra Georgescu, Monica Lovinescu etc.) Singurele cărți apărute la începutul anilor 80 care ieșeau oarecum din tiparele vremii au fost de fapt doua cărți de călătorii. Frumoasa Adormita a lui Radu Tudoran și America ogarului cenușiu a lui Romulus Rusan. Pentru unii care doar auziseră de cea de-a doua fără sa o aibă în mana, nu era foarte clar dacă era America ogarului sau America măgarului cenușiu. Cele doua cărți descriau SUA lăsând cititorului sa inteleaga fascinația unuia venit din est,
  din universul concentraționar orwelian, pentru o societate libera prospera, cu toate imperfecțiunile ei. În rest, doar Motanul Arpagic, și cam atât. Singulul adevărat dizident al,, epocii de aur” Paul Goma este ignorat, ba chiar antipatizat de protipendada elitist-culturala de azi, pentru ca, în stilul lui abrupt, Goma le-a spus ce crede despre ei și cam ce sunt ei de fapt:niște oportuniști și fripturiști de factura, sa zicem, modesta.

  1. @Mihai – Subscriu la tot ce ai scris.

 3. Un neo marxist e Iohannis. Cine e al doilea? Paleologu? Si daca da, de ce?

  1. tu intrebi, tu raspunzi? :)) cine a zis ceva de Paleologu? Sau cati stiu din marea masa a romanilor ca Paleologu candideaza? Cativa! Peste tot Johannis si Dan Barna. De Dan Barna e vorba. Stii de Paleologu, de care stiu putini, dar nu stii de candidatura lui Barna! Super! :))

 4. Conservatorul · · Răspunde

  Acum mi a picat fisa cu Barna. Stiam si de Barna, logic. Nu mi explic de ce l am scos din ecuatie. Greseala de software

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: