In Democratia moderna, liberala, e ca in aia populara – e interzis la dreapta

Pe scena politica din Marea Britanie se confrunta doua mari forte politice: stanga “conservatoare” si stanga laburista. Ce e in afara lor e iliberalism, populism, adica extrema dreapta. Singura deosebire importanta intre stanga “conservatoare” si stanga laburista, este ca prima vrea sa construiasca socialismul de sorginte  neo marxista singura, fara amestecul stangii continentale, in timp ce stanga laburista vrea sa o faca in colhozul bruxellez. Oricum ar fi, britanicii nu se plang: au alternativa politica si exista alternanta la putere. Asadar, in Marea Britanie e democratie. Deocamdata cu un singur detinut politic. Deocamdata. Sunt cativa englezi care zic altceva, iar cel mai cunoscut dintre ei, bineinteles un extremist de dreapta, a cerut azil politic in Statele Unite. Este posibil sa-l primeasca, dar numai dupa ce va fi eliberat din inchisoare.

In Germania, de ani buni, conduc impreuna doua mari forte politice: stanga crestin democrata si stanga socialista. Sunt sprijinite in Bundestag de stanga ecologista si cea comunista. Ce e in afara lor, a celor 4 forte de stanga, e considerat, taxat, etichetat ca iliberalism si populism, adica extrema dreapta. In Germania, Iliberalismul, adica extrema dreapta,  se interneaza in spital, dupa ce a mancat bataie, isi cumpara masina noua, dupa ce aia veche i-a fost incendiata, isi repara casa, dupa ce i-a fost arsa sau taguita cu zvastici, isi cauta o slujba noua, dupa ce a fost dat afara din cea veche, si tot asa. Pentru ca au patru alternative, germanii au renuntat bucurosi la alternanta la putere. Nu conteaza,  sunt foarte multumiti ca au unitate politica. Asta le aduce aminte de vremurile bune – alea de la Bismarck si pana la Hitler. Si in Germania e democratie. Iar democratie, cum e in Marea Britanie si Germania, e cam peste tot in Europa. Da, coincidenta, dar cu mesaj de modernitate si progres.

Singurele locuri unde nu exista democratie, si asta e foarte vizibil – atat de vizibil incat media europeana se vede obligata sa vorbeasca despre asta zilnic –  sunt Polonia si Ungaria. Acolo, pe esichierul politic sunt doua forte importante: dreapta si stanga. (Da, DREAPTA! Asta cand ar fi trebuit sa existe si acolo macar doua stangi, cum este normal. Ca in Marea Britanie, sau ca in orice lata democratie moderna, sociala, liberala, europeana. ) Si, de ceva timp, cetatenii celor doua tari voteaza, in marea lor majoritate, cu dreapta. Adica, dupa cum considera Comisia Europeana si e de acord Parlamentul European, polonezii si ungurii actioneaza impotriva statului de drept.  Din cauza asta, in Polonia si Ungaria, nu exista democratie. Acolo exista, numai extrema dreapta, adica iliberalism si populism. Sau, cum a spus-o, cu curaj, presedintele Frantei, lepra nationalista.

In Romania nu exista dreapta, asa ca democratia nu poate fi pusa in pericol de nimeni, si, desi mai exista inca tot felul de boli, lepra asta descoperita de Macron  a fost eradicata complet. Prin urmare, romanii sunt, in marea lor majoritate, patrioti europeni.  S-a vazut asta la referendum – ala cu familia traditionala -, s-a vazut la alegerile europene, si se va vedea si in noiembrie, cand romanii se vor imbulzi la urne sa-l aleaga guvernator al Romaniei ori pe Johannis – candidatul Bruxelles nr. 1, ori pe Barna – candidatul Bruxelles nr. 2.

 

 

4 comentarii

  1. Johannis, Johannis! Ca sa mergem cat mai repede acolo unde s-a hotarat sa ajungem!
    Macar asta stim ce (nu)-i poate capul si directia e clara : ne scufundam cu UE odată!

  2. Constantin · · Răspunde

    Adevar graiesti…

  3. Acolo, în UK exista deocamdată un singur caz de deținut politic. Tot acolo exista deocamdată un singur caz în care unui bebeluș i s-a hotărât,, o moarte demna”, și tot acolo în good old England exista de ani de zile întregi rețele de prostituție infantila. Toate acestea au un numitor comun, și anume oblăduirea onorabilei respectabilei justitii britanice, cea care, dela Magna Carta încoace a tot evoluat, s-a tot șlefuit, devenind modelul, arhetipul sistemului judiciar democratic. Iată însă că peste 800de ani de evoluție unica în lume poate fi distrus în mai puțin de doua decenii de atacuri neomarxiste. Orwell era englez și știa el ce știa. În ceace privește Germania, ași avea doua obiectii: 1.a compara epoca lui Bismarck cu cea a lui Hitler mi se pare nelalocul ei și 2. sa nu uitam ca dacă Germania a ajuns azi dpdv politic și militar în halul asta se datorează într-o măsurăsi unui politician,, de geniu” britanic pe numele sau Lord Ismay care zicea ca Germania trebuie ținută jos. Am mai spus-o odată și repet:indiferent cui place sau nu, Germania reprezinta coloana vertebrala a Europei. Dacă aceasta coloana vertebrala ajunge de duritatea macaroane fierte, Europa decade la nivel de moluscă. Este situația de azi. Am rezumat cât am putut ideea.

  4. Înțeleaptă analiză

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: