“In ceea ce ma priveste nu am incredere decat in tinerii de la Uniunea Salvati Romania” – Mihai Sora

Marturisesc, spre rusinea mea, ca pana la faza aia cu “A fi patriot inseamna a iubi continentul din care faci parte” nu prea m-a interesat Mihai Sora. Nici cand am auzit ca si-a tras o nevasta care s-a nascut cand a iesit el la pensie, n-am percutat. Dar noua definitie a patriotismului, care mai e valabil si permis in Uniunea Europeana numai daca are dimensiuni continentale sau globale, asemenea internationalismului proletar, a sunat pentru mine ca sirena lui Roaita, cel care a fost o vreme contemporan cu Sora; asa mi-a atras atentia.

Acum, cand cel care ar fi putut fi mentorul lui Ion Iliescu, la fel de bine cum, se zice, a fost si consilierul lui Ana Pauker, protesteaza prin locurile prin care protestau anti comunistii contra regimului in care Iliescu era presedinte si Sora ministru, au inceput sa apara tot felul de informatii interesante: ca Sora a fost membru al Partidului Comunist francez; ca s-a intors in tara in 48, exact atunci cand altii nu stiau cum sa scape din ea, din cauza de “Stalin si poporul rus libertate ne-au adus”; ca  a fost consilierul tovarasei Ana Pauker, la Ministerul de Externe, samd.

Fake news, mi-am zis, si am intrat pe Wikipedia sa verific ce si cum. Acolo scrie clar, negru pe alb:

“ In anii razboiului, participa la rezistenta antifascista franceza, iar dupa aceea devine cercetator la Centre  National de la Recherche Scientifique, la Paris, intre 1945 – 1948. Neintelegand adevarata dimensiune tragica a ocuparii de facto a Romaniei de Uniunea Sovietica prin intermediul desfiintarii partidelor politice, a democratiei si a guvernarii tarii de catre un guvern comunist aservit Kremlinului, revine in tara in toamna anului 1948, cu intentia de a se intoarce in Franta, dar era prea tarziu…Totusi, din cauza tineretii sale si a apolitismului sau evident si declarat, nu este impiedicat sa presteze munci intelectuale, asa ca lucreaza ca referent de specialitate in Ministerul de Externe (1948 – 1951), sef de sectie la Editura pentru Limbi Straine (1951-1954), redactor sef la …. intre 54 si 69 ”

Asadar, am intuit bine: omul nu a fost comunist, a fost doar “luptator antifascist”! Si nu s-a intors in tara pentru ca-i iubea pe comunisti, ci doar pentru a avea de unde sa se intoarca in Franta! Wikipedia o spune! Si cum a ajuns in Romania, in 1948, nu a fost arestat, ca spion francez, de catre enkavedistii sovietici care conduceau atunci Securitatea Statului, si nu a fost aruncat in hrubele Ministerului de Interne, dezbracat la pielea goala, udat cu apa rece, batut cu vana de bou, ca sa spuna tot ce stia despre Centre  National de la Recherche Scientifique, in timp ce i se smulgeau unghiile de la maini si de la picioare, asa cum se proceda atunci, nu! Pentru ca era tanar! Si pentru ca trebuia sa ne spuna cineva azi in cine sa avem incredere! Si nici n-a fost inchis la Pitesti, la Aiud, Jilava sau Sighet, ca altii, sute de mii. Pentru ca a a spus ca el nu face politica! Si pentru ca era apolitic, enkavedistii  l-au angajat la Ministerul de Externe… ca sa aiba cine s-o critice in sedinte pe Ana Pauker! Si pe urma, Mihai Sora…. dar scrie totul in Wikipedia pana la: “In 2016, i s-a conferit Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.”

Pentru ca nu a avut bafta sa traiasca destul, lui Ana Pauker nu i s-a conferit nimic. Cat despre ce spune in titlu, ascultati-l pe Sora: omul asta chiar se pricepe!

https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Șora

 

 

 

Reclame

Un comentariu

  1. In prezent Romania si ,in sens mai general, tarile est-europene foste comuniste se afla plasate intre ciocanul bolsevico-nazist al Moscovei si nicovala marxismului cultural al Bruxelles-ului. Daca societatea romaneasca nu va constientiza aceasta realitate si nu-si va construi un partid autentic de dreapta care sa promoveze fara echivoc valorile democratice ale conservatorismului atunci ea va pendula bezmetic intre cele doua extreme nefaste amintite mai sus iar rezultatul final nu poatefi decat tragic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: