Internetul intre totalitarism si democratie

Partidul Comunist Chinez a instituit cenzura Internetului inca din 2009. Si pentru ca cineva trebuia sa vegheze asupra continuturilor daunatoare din punct de vedere moral si politic, Partidul Comunist a infiintat Departamentul de Monitorizare a Internetului din cadrul Biroului Securitatii Publice din Beijing. Asa a aparut “marele Firewall”, un sistem de cenzura administrat de Partid, care blocheaza si filtreaza continutul considerat inadecvat. Pentru asigurarea  controlului social si mentinerea stabilitatii, pentru pastrarea puritatii morale si a combaterea deviationismului politic, in China activeaza o armata de 40000 de oameni.

In Iran, dupa manifestatiile anti-guvernamentale din 2009, cand protestatarii s-au mobilizat cu ajutorul Internetului, ayatollahii au interzis accesul la Twitter, Facebook si Youtube, iar din 2011 s-a infiintat o retea “halal” conforma cu preceptele islamice.

In Rusia lui Putin libertatea de expresie a fost grav afectata, autocratul de la Kremlin impunand monitorizarea a tot ce misca pe Internet. A fost promulgata “Legea bloggerilor”, care obliga orice blog cu peste 3000 de vizitatori unici sa se inregistreze ca mass –media, act ce constituie inca un pas spre controlul total asupra acestui spatiu al informarii si exprimarii libere. Recent, media democrata occidentala a informat despre o noua masura abuziva luata de Duma de la Moscova cu scopul de a restrange libertatea de exprimare si capacitatea de manevra a opozitie democrate: votarea legii care interzice utilizarea in Rusia de servicii web ce permit accesarea anonima a site-urilor blocate de guvern.

In Turcia, islamistul Recep Erdogan si-a intensificat atacurile la adresa libertatii Internetului inca din 2014, cand a blocat site-urile Twitter si Youtube.  Agentia de informatii a Turciei a primit puteri sporite pentru a accesa datele utilizatorilor, iar furnizorii de servicii de Internet au inceput sa utilizeze o tehnologie similara celei folosite in China pentru a monitoriza activitatea online a populatiei. Dar guvernul Erdogan nu s-a oprit aici si, in decembrie 2016, a mai facut un pas extrem de periculos: 10000 de cetateni turci au fost anchetati pentru postarile de pe Facebook si Twitter, iar 1600 dintre ei au fost arestati si inchisi!

In Republica Democrata Congo, in urma cu doar cateva zile, guvernul a hotarat sa reduca capacitatea Internetului,  “astfel incat retelele sociale sa nu poata fi folosite pentru transmiterea de imagini”. Presedintele Joseph Kabila isi termina mandatul in decembrie dar nu vrea sa plece, asa ca a decis ca o limitare a comunicarii in retelele de socializare l-ar ajuta mult.

Asadar, asa inteleg dictatura comunista chineza, teocratia ayatollahilor, cekocratia ruseasca, “democratia” congoleza si totalitarismul islamic  turc sa relationeze cu Internetul: departamente de monitorizare, blocarea si filtrarea continutului inadecvat, legi vizand intarirea controlului si a cenzurii pe internet, interzicerea sau limitarea actiunilor opozitiei, actiuni impotriva Facebook, Twitter si YouTube, conturi si site-uri blocate, razii, utilizatori anchetati si arestati.

Totul pentru pastrarea puterii discretionare, pentru mentinerea in viata a sistemului totalitar, pentru pastrarea ideologiei si a directiei politice sau pentru o asa zisa “asanare morala “ a societatii.

Ceea ce este foarte rau!

In octombrie 2015, Angela Merkel ii cere lui Mark Zuckerberg ca Facebook  să cenzureze și să ștearga comentariile deviaționiste și să blocheze conturile celor care se opuneau politicii imigraționiste a guvernului german. Angela Merkel declara: “Nu este numai datoria Statului să intervină când comentatorii cheamă la proteste pe rețelele sociale, dar și compania trebuie să facă ceva împotriva unor astfel de manifestări.”

In aceeasi luna, Parchetul din Hamburg incepe anchetarea unei plangeri “pentru incitare la ura rasiala” depusa impotriva a 3 directori locali ai Facebook. Cei 3 sunt acuzati ca “au incurajat difuzarea unor incitari la ura si a unor materiale pasibile de pedeapsa”. Ministrul german de Justiție, Heiko Maas, trimisese déjà, la sfârșitul lunii august, o scrisoare rețelei Facebook pentru a cere o mai bună aplicare a cartei sale comunitare, menită a garanta suprimarea mesajelor rasiste.

In 2016, guvernul german infiinteaza in structura Ministerul de Justitie un Departament special aflat sub conducerea lui Anetta Kahane. Misiune departamentului: monitorizarea retelelor de socializare, depistarea comentariilor care “indemnau la ura” (rasiste si islamofobe) si stergerea lor. Lui Facebook i s-a cerut sa colaboreze neconditionat cu acest departament. Bineinteles, intre acest departament si Departamentul de Monitorizare a Internetului din cadrul Biroului Securitatii Publice din Beijing nu exista nicio legatura.

In noiembrie 2016, Mark Zuckerberg este chemat in judecata  de procuratura orasului Munchen, fiind acuzat de “complicitate si instigare la ura rasiala”!

Mai 2017 – Comisia Europeana impune  Google, Facebook, Twitter si YouTube, ca si gigantului Microsoft, semnarea Codului de conduita al Comisiei Europene. Semnatarii codului se angajeaza astfel sa blocheze, sau sa suprime, in 24 de ore, mesajele care incita la violenta si ura rasiala. Comisia Europeana da un comunicat: Companiile IT sustin efortul depus de Comisia Europeana si Statele membre ale UE pentru a face fata provocarii care consta in a ne asigura ca platformele on-line nu ofera posibilitatea propagarii virale a mesajelor ilegale care indeamna la ura, in mediul on-line. Ele impartasesc astfel….RESPONSABILITATEA  COLECTIVA SI ONOAREA DE A PROMOVA SI FACILITA LIBERTATEA DE EXPRESIE in lumea on-line.”

Dupa semnarea acordului, monitorizand modul in care companiile semnatare isi respecta angajamentele luate, Comisia Europeana a decis sa avertizeze Facebook, Twitter, Google, YouTube si Microsoft ca daca nu vor lua anumite decizii cu privire la problemele legate de discursurile care incita la ura, UE va adopta o legislatie care ii va forta sa ia o atitudine. Si asta pentru ca, sustine Comisia Europeana “doar 40% din cazurile inregistrate au fost analizate in mai putin de 24 de ore”.

Iulie 2017 – Germanul Andreas Kudjer posteaza pe pagina sa de Facebook o informatie in legatura cu sumele, reprezentand ajutoarele sociale, incasate lunar de o familie de imigranti pakistanezi. Contul lui este blocat.

Iunie 2017, Politia federala germana anunta ca  a procedat la o serie de perchezitii coordonate la domiciliul a 36 de persoane care au publicat pe Internet comentarii care incita la ura. Aceasta operatiune a fost o demonstratie de forta menita sa-i descurajeze pe cei care posteaza/publica mesaje contra refugiatilor si a imigrantilor. “Faptul ca numeroase mesaje care indeamna la ura continua sa fie publicate, arata necesitatea ca politia sa actioneze. Societatea noastra nu va tolera un climat de teama, de amenintari, de incitari la violenta si de alte fapte pedepsite de lege, care au loc in strada sau pe Internet.” – a declarat directorul politiei federale, Holger Munch. Bundestagul voteaza legea “care prevede amendarea retelelor sociale cu pana la 50 de milioane de euro daca nu inlatura rapid sau daca nu blocheaza accesul la stiri false, la continut xenofob si la continut care incita la ura”. Bineinteles, intre decizia lui Erdogan de a bloca Twitter si YouTube si decizia lui Merkel de a le amenda nu pot exista termeni de comparatie. La fel si atunci cand utilizatorii Facebook turci sunt anchetati si arestati iar politia federala doar ii perchezitioneaza pe cei germani.

Iulie 2017 – Facebook declanseaza si in Romania campania de combatere a distribuitorilor de stiri false prin intermediul retelei sale sociale. Prima victima: cunoscutul site de satira TimesNewRoman.ro, care s-a trezit ca a trecut peste noapte de la cateva mii de like-uri si cateva sute de share-uri pe postare la zece like-uri si cateva share-uri! Site-ul figureaza pe o lista lunga ce cuprinde si alte site-uri ce raspandesc „stiri false”, „dezinformari’, si „teorii ale conspiratiei”. Observatori specializati, de la verificasursa.ro,  monitorizeaza aceste site-uri periculoase pentru prezentul si viitorul societatii. Bineinteles, intre observatorii  ce vegheaza la mentinerea unei atmosfere ecologice, sanatoase, in reteaua Facebook germana si cea romaneasca si “militia internetului” din China, cu cei 40000 de membri ai sai, nu se pot face comparatii.

August 2017 – Google si YouTube hotarasc sa restranga si sa blocheze accesul la Internet, profesorului universitar Jordan Peterson de la Universitatea din Toronto. Google ii blocheaza accesul la adresa de mail, iar YouTube ii blocheaza contul. Asta deoarece profesorul Peterson avea o opinie diferita, privind folosirea pronumelor de gen, de cea a studentilor sai non binari, care le inventasera.

Asadar, atunci cand vine vorba de supravegherea, punerea sub control si cenzurarea Internetului, a mediului on-line, nicio legatura intre societatile  totalitare si societatile  democrate. Mai mult, daca in primele Facebook, Twitter, YouTube sunt de multe ori interzise, in celelalte aceste simboluri ale libertatii de expresie au ajuns sa faca parte din sistem. Un sistem democratic care nu numai ca nu pune botnita nimanui, dar, asa cum atat de bine spunea si Comisia Europeana promoveaza intru totul “responsabilitatea colectiva si onoarea de a promova si facilita libertatea de expresie in lumea on-line.”

Adica: departamente de monitorizare, blocarea si filtrarea continutului inadecvat, legi vizand intarirea controlului si a cenzurii in retelele de socializare, interzicerea sau limitarea accesului opozantilor pe aceste retele, actiuni impotriva Facebook, Twitter si YouTube, conturi si site-uri blocate, razii, utilizatori anchetati si amendati.

Asadar, ceea ce in sistemele totalitare este foarte rau, in cele „democrate” este foarte bine!

http://www.lemonde.fr/pixels/article/2017/06/21/en-allemagne-36-perquisitions-chez-des-personnes-ayant-publie-des-commentaires-haineux-sur-le-web_5148570_4408996.html

http://www.flux24.ro/trei-directori-facebook-dati-pe-mana-parchetului-german-fiindca-nu-au-cenzurat-pretinse-mesaje-anti-migranti/

http://www.dreuz.info/2017/07/04/allemagne-un-releve-de-compte-de-pole-emploi-indique-quune-famille-de-migrants-a-recu-4285e-en-un-mois/

http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-21933576-facebook-inceput-romania-campania-impotriva-stirilor-false-victima-colaterala-timesnewroman.htm

https://www.m247.ro/ro/ue-avertizeaza-facebook-twitter-google-youtube-si-microsoft/

http://dailycaller.com/2017/08/01/google-and-youtube-ban-prof-who-refused-to-use-gender-neutral-pronouns/

Reclame

4 comentarii

  1. ,,responsabilitatea colectiva si onoarea de a promova si facilita libertatea de expresie in lumea on-line” iata o ticalosie exprimata printr-un nonsens de o imbecilitate monumentala, demna de politrucii lui Ceausescu.Adics intai obligi prin santaj retelele de socializare sa semneze un angajament infam de autocenzurare pe care ,apoi il numesti promovare a libertatii de expresie. Ce poti sa mai comentezi? Doar faptul ca numai frica ii impinge la astfel de gesturi care sfideaza orice logica elementara. Ei sunt perfect constienti de slabiciunea lor si pentru asta inalta ziduri de minciuna pt. acoperirea realitatii in fata natiilor pe care le conduc spre dezastru.Pe de alta parte cei guvernati nu- si dau seama cat de puternici pot fi. Ei pot spulbera tot esafodajul de minciuni si infamii cu un simplu bobarnac, care sa zguduie insa intreaga Europa. Totul este ca cineva sa-i invete cum sa aplice bobarnacul.

  2. Vaidemireanu Nelu · · Răspunde

    Un sistem totalitar sau care tinde catre totalitarism,nu iși mai poate permite acordarea libertății de exprimare deoarece aceasta va duce mai devreme sau mai târziu la slăbirea si in cele din urmă la prabusirea respectivului regim.A lăsa la indemâna oricui acest privelegiu de a spune ceea ce gândeste este un lux pe care o dictatură nu si-l poate permite.Asa ca e imperios necesar să suprime libertatea de expresie si să pună monopol pe informatie dacă vrea să se mentină cat mai mult la putere.In caz contrar,riscă să se confrunte cu revolte din partea maselor.Orwel spunea că in vremuri ale inselătoriei universale,a spune adevarul este un act revoluționar.Spre astfel de vremuri e posibil să ne indreptăm.Vedem cum in Germania,acest atribut esențial al democrației care este dreptul la opinie este ingradit si sanctionat penal.In acest caz este o ironie a sorții faptul că în conformitate cu unele studii,în Germania nazistă existau mult mai puține subiecte tabu decât exisă in Germania actuală.

  3. Da, foarte bine spus!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: