Comisia Europeana considera cenzurarea mediului on-line, drept “promovarea si facilitarea libertatii de expresie”!

In toamna anului 2015, Angela Merkel – primul lider politic din UE care a simtit pericolul transformarii retelelor de socializare intr-o media alternativa – i-a cerut lui Mark Zuckerberg  să cenzureze și să ștearga toate comentariile deviaționiste, și să blocheze conturile celor care se opuneau politicii imigraționiste a guvernului german.

Merkel a spus atunci: “Nu este numai datoria Statului să intervină când comentatorii cheamă la proteste pe rețelele sociale, dar și compania trebuie să facă ceva împotriva unor astfel de manifestări.”

In Europa, primul care a luat masuri pentru ca initiatorii protestelor sa nu mai poata declansa mobilizarea cu ajutorul retelelor de socializare a fost Putin. Daca fraza asta i-ar fi apartinut lui Putin, reactiile aparatorilor democratiei ar fi fost de o virulenta extrema, insa, pentru ca a rostit-o Merkel, dupa ea s-a asternut o liniste asurzitoare.

Merkel a a cerut asta cu luni de zile înainte ca Taharrush-ul din Koln să devină realitate. O vizionară care a realizat imediat că libertatea de exprimare a masei de “socializatori” îi poate afecta, in timp, libertatea de acțiune.

In 2016, guvernul german a mai facut un pas inainte, si a introdus in structura Ministerului de Justitie, condus de socialistul Heiko Mass, un departament special care avea ca sarcina monitorizarea retelelor de socializare, depistarea comentariilor care “indeamnau la ura” (rasiste si islamofobe) si stergerea lor. Lui Facebook i s-a cerut sa colaboreze neconditionat cu acest department, condus de Anetta Kahane – o fosta informatoare a STASI.

Ca Facebook nu s-a dovedit de la inceput un colaborator entuziast, o dovedeste si faptul ca, in noiembrie 2016, Mark Zuckerberg s-a trezit chemat in judecata  de procuratura orasului Munchen, pentru “complicitate si instigare la ura rasiala”!

Aproape concomitent, Martin Scultz – la vremea aia, presedintele Parlamentului European – a făcut apel la realizarea și implementarea la nivel european a unor legi dure, care să stopeze răspândirea apelurilor la ura si a știrilor false, in retelele de socializare.

Jean Claude Juncker, care n-ar fi ajuns in fruntea guvernului european daca Berlinul nu ar fi determinat Londra sa cedeze, a intrat si el in actiune: Comisia Europeana a descoperit ca Facebook a ascuns adevarul in privinta preluarii WhatsApp si l-a trecut pe lista neagra, pentru incalcarea legislatiei antimonopol! Daca era gasit vinovat, Facebook risca o amenda de 1% din venituri.

Si s-a mers si mai departe! Pe 5 aprilie 2017, cabinetul cancelarului Angela Merkel a inaintat Budestagului un proiect de lege “care prevede amendarea retelelor sociale cu pana la 50 de milioane de euro daca nu inlatura rapid sau daca nu blocheaza accesul la stiri false, la continut xenofob si la continut care incita la ura.” Iar Bundestagul trebuie sa adopte acesta lege pana pe 24 septembrie, ziua alegerilor!

Cine va hotara ce este “stire falsa”, “continut xenofob” , “continut rasist” sau “instigare la ura”? Guvernul, departamentele infiintate de el si echipele de “vigilantes on-line” din subordinea acestora!

Si latul cenzurii s-a strans la sfarsitul lunii mai, cand  Google, Facebook, Twitter si YouTube, ca si gigantul Microsoft,  au semnat Codul de conduita al Comisiei Europene, gest prin care se angajeaza sa blocheze, sau sa suprime, in 24 de ore mesajele care incita la violenta si ura.

Comunicatul Comisiei Europene suna asa: “Companiile IT sustin efortul depus de Comisia Europeana si Statele membre ale UE pentru a face fata provocarii care consta in a ne asigura ca platformele on-line nu ofera posibilitatea propagarii virale a mesajelor ilegale care indeamna la ura, in mediul on-line. Ele impartasesc astfel….RESPONSABILITATEA  COLECTIVA SI ONOAREA DE A PROMOVA SI FACILITA LIBERTATEA DE EXPRESIE in lumea on-line.”

Philip Claeys – vicepresedinte partidului belgian Vlaams Belang – a declarat: “Problema fundamentala care se pune este de a stii daca Uniunea Europeana isi poate lua responsabilitatea de a le arata Europenilor ce le este permis sa scrie ( si deci sa si citeasca) pe retelele de socializare, sau nu..,.De ce acest atac asupra social- media, care depinde de libertatea de exprimare? Pentru ca guvernul (european) nu are aici niciun control. Pentru ca exista informatii, opinii, discutii care sunt excluse din presa traditionala. Ganditi-va la agresiunile in masa asupra femeilor germane de la Koln, din noaptea Anului Nou. Nimeni nu a dorit ca acestea sa fie cunoscute, dar datorita reactiilor masive din mediile de socializare, nu a mai fost posibil ca afacerea sa fie trecuta sub tacere, desi acest lucru a fost facut timp de 4 zile.”

Să fie clar, rețelele de socializare n-au fost create cu scopul de a constitui o “media alternativă”, care să facă concurență mass-mediei oficiale, prezentând și transmițând mesaje diferite de cele vaccinate corect politic, guvernamental și trans-național. Nu! Au fost create cu intenția pragmatică de a face bani, mulți, foarte mulți, stimulând comunicarea între grupuri mari de indivizi. Si cine a crezut, sau inca mai crede, ca in “democrata” Uniune Europeana li se va permite retelelor de socializare, ca folosind libertatea de expresie, sa se transforme in vocea celor fara “voce”, s-a inselat si se inseala amarnic.

Acum, cand Bruxelles a facut acest pas hotarator pentru destinul nefericit al democratiei europene; cand introducerea cenzurii in mediul on-line este denumita de Comisia Europeana “promovarea si facilitarea libertatii de expresie.”, putem spune, fara teama de a gresi, ca lumea lui Orwell, unde “razboiul e pace” si “libertatea e sclavie”,  e din nou prezenta pe continent! Naivii pot nega asta in continuare, dar realitatea nu poate fi schimbata. Latul cenzurii a fost pus la gatul democratiei, mai trebuie doar impins scaunul.

Rusia, China sau Iranul, care au pus botnita Internetului inaintea UE, ar trebui sa ia notite!

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: