Nordul si Sudul egal de fericite

In fiecare an, programul a demarat in 2012, un studiu al Natiunilor Unite configureaza un clasament al “tarilor cele mai fericite din lume”. Impropriu spus “cele mai fericite”, pentru ca doar alea din fruntea clasamentului si din partea lui superioara pot fi numite asa, cele din partea a doua, dar mai ales ultimele, cele aflate si la propriu si la figurat “la coada vacii”, sau a camilei, ori a caprei (dupa numarul acestor animale se masoara acolo fericirea), nu pot fi trecute la “cele mai fericite” ci la “cele mai nefericite tari din lume”.

Desi, la ONU, majoritatea o formeaza reprezentantii tarilor in care fericirea este masurata in camile, capre, vaci sau femei aflate in proprietate, clasamentul acesta este stabilit in functie de 6 factori: PIB/locuitor, speranta de viata, generozitate, ajutoare sociale, nivelul coruptiei in guvern si in mediul de afaceri.

Anul acesta, Danemarca a pierdut primul loc in favoarea Norvegiei. Asadar, Norvegia este acum cea mai fericita tara din lume. Iar dupa Danemarca, se insira, razand cu gura pana la urechi, Islanda, Elvetia, Finlanda, Olanda, Canada, Noua Zeelanda, Australia si, ultima din top ten, Suedia.

Matura, Suedia nu mai tinde spre un loc pe podiumul fericirii, are alte prioritati si alte satisfactii. E mandra ca, in 2014 ocupa locul 2, dupa Lesotho, in clasamentul tarilor cu “cel mai mare numar de violuri raportate.” Si pentru ca de acest clasament, mainstream media nu mai pomeneste nimic, este foarte posibil ca Suedia sa fi detronat Lesotho, care s-a prabusit pe 3, fiind acum secondata de Germania! Care, pentru ca nemtii au de ales anul acesta intre Merkel si Schultz, adica intre nenorocire si dezastru, poate sa trimita Suedia, in viitorul apropiat, in plan secund, aratandu-i ca, daca este atat de buna la fotbal, nu-i mai lipseste nimic sa fie la fel si la violuri.

Din punct de vedere al fericirii, Statele Unite se claseaza pe locul 14, Germania pe 16, Marea Britanie pe 19, iar Franta pe un onorabil loc 31.

Franta a fost anul trecut a 32-a tara “cea mai fericita din lume”, dar multumita lui Francois Hollande a mai saltat un loc. Si atat, asta e maximul pe care il poate atinge! Pentru ca, de acum incolo, in timp, indiferent cine o va conduce, Franta va ajunge pe 33, pe 43, pe 53, samd. Nu pot sa spun de ce, dar nu ai cum sa semeni din ce in ce mai mult cu Maghrebul si sa nu fi la fel de fericit ca el.

Clasamentul, care cuprinde 155 de tari, se incheie cu cele din Africa subsahariana: Sudanul de sud, Liberia, Guineea, Togo, Rwanda, Tanzania, Burundi si Republica Centrafricana. Li se alatura Yemen si Siria, devastate de razboiul civil.

Se poate lesne observa discrepanta impardonabila, i-as spune “prapastie”, intre tarile din nordul Europei si cele din sudul ei, intre Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda, Danemarca, Olanda, si Sudan, Togo, Rwanda, Burundia, Yemen, Tanzania.

De cand au ajuns Togo, Rwanda si Burundi in sudul Europei? De cand aceasta are doua capitale, la Berlin si Bruxelles, si si-a mutat granitele de pe Mediterana si muntii Urali, in desertul Sahara si pe crestele muntilor Hindukus.

Problema cu discrepanta evidenta intre fericirea nordului si nefericirea sudului, nu trebuie insa sa ingrijoreze. Pentru ca de rezolvarea ei se ocupa cele doua capitale, care tinand cont de un adevar izbitor, ca nordul are PIB, iar sudul demografie, au hotarat sa distribuie cat mai uniform, in timp si spatiu, cele doua resurse. Si daca in urma cu cateva decenii se trimitea o parte din PIB in sud, ca sa nu moara toti de foame acolo, acuma s-a decis sa se importe demografia in nord, ca sa-l imbogateasca cultural!

Daca in alte vremuri, burii olandezi au aratat ce pot face din teritoriul african pe care s-au asezat, a venit vremea ca si yemenitii, somalezii, nigerienii, sudanezii, africanii in general, sa arate ce pot face din Olanda, sau din alte teritorii europene pe care le colonizeaza. Doar stim ca “omul sfinteste locul”!

Asadar, nu peste mult timp din punct de vedere istoric, prapastia intre tarile fericite si nefericite va disparea, alea din nord vor ajunge la fel de fericite cum sunt alea din sud acum, iar clasamentul asta discriminator facut de ONU va deveni caduc.

 

Anunțuri

2 comentarii

  1. In nemarginita lor ,,intelepciune” ce depaseste orice limita a ridicolului, stangistii ce populeaza din belsug institutiile internationale,s-au gandit sa faca acest clasament al fericirilor nationale. Criteriile alea sase sunt la fel de tampite ca si ideea in sine. Stiu ,de pilda,acesti arbitrii ai fericirii cati oameni cu teschereaua plina de bani isi pun capat zilelor din cine stie ce motive,boli incurabile sau esec in dragoste; cati batrani cu sanatate zdravana se hotarasc sa incheie cu viata din plictiseala sau singuratate? Stiu ei cati biznismeni, in ideea de a eluda legislatia sau concurenta loiala sunt fericiti sa dea ,,sfanta”spaga cui trebuie,cand trebuie? Am totusi o nedumerire legata de clasament. Zici ca acolo apar doar 155 de state,dar ,din cate stiu, la ONU spun prezent vreo200. Rezulta ca lipsesc 45 din maretul clasament. Ce se intampla cu acelea? Ies din sistemul acela de criterii? Au atins deja Nirvana sau se chinuie in focul Gheenei? Pana se lamureste treaba asta eu zic sa gasim niste criterii dupa care sa-i tratam pe leftistii astia de cap. Daca mai exista vreo sansa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: