Aceasta este o stire falsa

Saptamanalul german Junge Freiheit a stabilit o lista a principalelor “stiri false” difuzate de presa germana in anul 2016. Aceasta  merge de la “crahul bursier in caz de victorie a lui Trump” pana la “vanatoarea refugiatilor organizata de locuitori pe strazile orasului Bautzen.” De ce? Pentru a arata ca principalul vinovat de distribuirea “stirilor false” sunt nu retelele de socializare, ci mult respectata presa oficiala, aflata in slujba sistemului politic.

Iata cateva dintre ele.

In luna ianuarie, cu doar 6 saptamani inainte de desfasurarea unor alegeri regionale in cateva landuri, toata media germana a anuntat ca Frauke Petry (sefa partidului Alternativa pentru Germania –AfD) a cerut sa fie dat “ordin sa se deschida focul” impotriva refugiatilor care treceau ilegal frontiera germana! Adevarul: in timpul unui interviu acordat ziarului Mannheimer Morgen, Frauke Petry a citat o lege care autorizeaza granicerii  sa faca uz de armele lor in caz de necesitate. Ea a declarat: “Niciun politist nu are intentia sa traga asupra vreunui refugiat. Eu cu atat mai putin.” Cu toate acestea, ziaristii au fost singurii care au vorbit de “ordinul de deschidere a focului” si asa a ramas!

Tot in ianuarie, imediat dupa noaptea Anului Nou, politia si presa germana au anuntat ca noaptea de revelion a trecut fara probleme majore! In timp ce, pe Internet, oamenii vorbeau despre agresiunile si violentele in masa comise la Koln dar si in alte orase germane, televiziunile, radiourile si ziarele germane pastrau o tacere totala. Explicatia: bunul renume al imigrantilor si politicii imigrationale nu trebuia stirbit! Chiar si atunci cand pe retelele de socializare s-a dezlantuit indignarea contra cenzurii si dezinformarii practicate de media centrala, aceasta a continuat sa pastreze tacerea timp de 4 zile. Mai mult, ZDF (canalul public de televiziune) a continuat sa taca si dupa ce media germana a inceput sa-si informeze publicul.

Ca si in 2015, mainstream media a continuat si in 2016 sa afirme ca refugiatii sunt persoane cu inalta calificare. Ei vor suplini lipsa de personal calificat din economie si vor contribui prin taxele platite la intarirea sistemului de ajutoare sociale si pensii. Cu toate acestea 2/3 din refugiati sunt analfabeti, chiar sirienii care au un certificat care le atesta terminarea studiilor, deabia stiu sa scrie, sa citeasca sau sa efectueze operatii simple de matematica.

In luna octombrie, toata presa germana titra: “Un deputat AfD va arde burqa”. O veritabila stire falsa pentru ca adevarul era altul: deputatul Andreas Wild a spus ca dupa eliberarea de sub teroarea Statului Islamic, femeile yazidi si-au dat foc la burqa. El a atras insa atentia ca daca asa ceva s-ar intampla in Germania “acest gest ar putea atrage reactii isterice din partea cercurilor islamiste si femeile ar fi din nou victime.”

In decembrie, inaintea alegerilor prezidentiale din Austria, media a sustinut la unison ca Norbert Hofer, candidatul “extremei drepte”, cel care nu trebuia sa castige, a cerut organizarea unui referendum cu privire la introducerea pedepsei cu moartea. O alta stire falsa, raspandita fara nicio problema nu de retelele de socializare, ci de ziare, televiziuni si posturi de radio de renume. Adevarul este ca Norber Hofer a spus cu totul altceva: “Sunt convins ca oamenii au atata bun simt incat sa stie ce subiecte sunt potrivite pentru votul democratic direct, si ca reintroducerea pedepsei cu moartea este incompatibila cu valorile noastre.”

Independent de initiativa saptamanalului Junge Freiheit, Berlinul se arata, si el, ferm hotarat sa combata dezinformarea si “stirile false”, asa ca face demersuri urgente pentru infiintarea unui organism special care sa lupte contra lor, asta dupa ce Angela Merkel si ministrul justitiei, Heiko Maas, au criticat in repetate randuri …Facebook si pe “hackerii rusi”! Conform magazinului “Der Spiegel”, care citeaza o sursa anonima din ministerul de interne, guvernul german are intentia de a stabili un Centru national de aparare contra “stirilor false” distribuite de …. retelele de socializare!

Ultimul atentat islamist comis in decembrie la Berlin a dezvaluit o realitate socanta: Germania nu are inca un sistem national centralizat de lupta contra terorismului islamic! Dar va avea mai intai, pentru ca anul acesta sunt alegeri, si ele nu trebuie pierdute, un Centru de lupta national contra “stirilor false” raspandite, asigura guvernul german, numai de retelele de socializare!

Aceasta noua institutie va trebui sa acorde o atentie deosebita si sa “intensifice munca de educatie politica” in randul gruparilor “susceptibile sa ofere informatii false”. Ministerul german de interne a cerut deasemenea politicienilor si partidelor politice sa nu utilizeze informatii provenite din mediul on-line si tehnici de dezinformare in timpul alegerilor. Pe 16 decembrie, partidul Angelei Merkel – Uniunea Crestin Democrata – a acuzat Facebook, dar si alte retele de socializare, ca “au devenit veritabile platforme de difuzare a informatiilor false.” Ministrul de Justitie Heiko Maas a declarat si el ca asteapta de la Facebook “ameliorari importante in politica de suprimare a postarilor indoielnice.” El a avertizat deasemenea Facebook asupra “consecintelor juridice urgente” pe care le va suferi, daca nu intervine si suprima imediat postarile considerate “ilegale”.

Presedintele partidului Social Democrat (SPD), Thomas Opperman, a mers mai departe si a cerut urmarirea in justitie a retelelor de socializare care publica “informatii false”.

La inceputul acestui an se preconizeaza adoptarea in regim de urgenta a unei legi, care prevede o amenda zilnica de 500000 euro, pentru fiecare “stire falsa” (sau pe care guvernul german o considera asa) distribuita pe Facebook, sau alte retele, si pe care administratorii retelei nu o sterg imediat!

Ce se intampla acum in Germania, va fi extins in cele din urma la nivelul intregii Uniuni Europene. Si asta pentru ca sistemul politico-mediatic corect politic nu-si poate asuma riscul existentei unei medii alternative si independente, formata pe retelele de socializare – care sa distribuie national, continental si global un mesaj complet diferit de cel vaccinat oficial, influentand, altfel decat e trasat, mentalitatea colectiva.

Din Statele Unite si pana in Europa, stanga a realizat ce pericol reprezinta pentru ea independenta si libertatea de exprimare a Internetului si retelelor de socializare. Pentru ca mediul on-line este singurul unde nu detine inca cotrolul. Este un risc mare care trebuie eliminat. Un risc despre care organul socialist de presa Le Monde avertiza zilele trecute intr-un editorial intitulat <<Riscurile societatii “post adevar” >> ca bulverseaza fundamental mediul in care ziaristii corecti isi desfasoara activitatea si inaltele valori in care ei cred! Valori bazate pe fapte care duc la stabilirea adevarului si nu pe declaratii iresponsabile ale unor simpli indivizi sau a unor personaje politice, declaratii raspandite cu ajutorul retelelor de socializare!

Pentru ca adevar inseamna: “Islam – religia pacii”, “Donald Trump, omul lui Putin”, “Frauke Petry trage asupra refugiatilor”, “Brexit va prabusi Marea Britanie”, iar “stiri false” si “post adevar” tot ce contrazice „adevarurile” astea.

Textul unui desen umoristic de acum 30 de ani spunea: ”Dictatură înseamnă să-ți ții gura. Democrație înseamnă că n-ai decât să vorbești.” Azi, in Europa, unde nu exista dictatura, adevarul este ca democratie inseamna sa iti gura. Iar cine nu si-o tine raspandeste “stiri false”!

 

http://m.morgenweb.de/nachrichten/politik/sie-konnen-es-nicht-lassen-1.2620328

https://jungefreiheit.de/kultur/medien/2017/die-deutungshoheit-wackelt/

https://francais.rt.com/international/31202-allemagne-centre-defense-contre-fausses-informations

http://theduran.com/angela-merkel-prepares-law-that-will-fine-social-media-sites-522000-a-day-for-leaving-fake-news-stories-online/

http://www.lemonde.fr/idees/article/2017/01/02/les-risques-de-la-societe-post-verite_5056533_3232.html

 

 

Reclame

4 comentarii

  1. Inca odata se dovedeste ce vizionar a fost Orwell. Iata ca este pe cale sa se infiinteze Ministerul Adevarului. Ce viitor ,,luminos” ranjeste catre noi!

  2. […] Autor: Bogdan Calehari […]

  3. Si eu, care credeam ca doar jurnalistii romani sunt niste idioti ignoranti si teleghidati!

  4. gabi – O, nu! Ziaristii romanii sunt exact dupa chipul si asemanarea celor occidentali – niste simple tonomate care redau mesajul si discursul clasei politice, cu care se afla intr-o alianta indestructibila/ De aia , in Franta au ajuns sa fie numiti „journalopes” – de la jurnalist si salope (curva).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: