Craciun Fericit crestinilor de sub Mar Matta!

In urma cu 100 de ani, crestinii de diferite confesiuni reprezentau 20% din populatia Orientului Mijlociu, azi mai reprezinta 2-3%! Sunt invocate diverse cauze, printre care o rata de natalitate mai slaba, imigratia si persecutiile la care au fost supusi de catre majoritatea musulmana, pe cat de avida de drepturi pentru minoritati cand e minoritara, pe atat de intoleranta cu minoritatile cand e majoritara.

Deseori anuntata, disparitia unor comunitati intregi de crestini a devenit azi o realitate trista – cei 48 de englezi albi, care mai traiesc inca printre musulmanii din Savile Town – Yorkshire, cred ca sunt cei mai in masura sa inteleaga asta.

Pentru prima data dupa 2000 de ani nu mai exista crestini la Mossul si nici in cea mai mare parte a Mesopotamiei. Alungati de Statul Islamic, sub ochii indiferenti ai Occidentului si ai Vaticanului – atat de ocupate sa le faca o primirea cat mai buna, in Europa,  milioanelor de imigranti musulmani sau sa le planga de mila jihadistilor din Alep – sute de mii de crestini locuiesc acum in tabere de corturi si caravane in aglomerarile de refugiati din Kurdistan, in timp ce unii dintre cei care i-au gonit sunt cazati in hoteluri de 3 si 4 stele prin Franta, Italia si Germania.

Reintorsi recent in localitatile eliberate, crestini irakieni au descoperit dimensiunile dezastrului – casele distruse si bisericile incendiate, multe faptuite chiar de “bunii” si “moderatii” lor vecini musulmani, deveniti brusc, peste noapte, la venirea jihadistilor Statului Islamic, vajnici soldati ai lui Allah.

Adevarul este ca surpriza asta, cu vecinii, au avut-o, cu doua decenii in urma, si la mii de kilometri departare, si sarbii ortodocsi care traiau in localitatile din Bosnia Hertegovina, cu populatie preponderent musulmana. Atunci, sarbii, au ramas uluiti cand si-au vazut vecinii musulmani taindu-le gatul sotiilor de origine sarba sau gonindu-i din case inainte de a le incendia.

Politica de curatenie pe criterii religioase, aplicata de Statul Islamic, a functionat perfect, marea majoritate a crestinilor din campia Ninive, renuntand la propietati sau vanzandu-le pe preturi de nimic, si emigrand in Europa, Australia si America de Nord. Va ramane in urma lor, sus, pe povarnisul muntilor, deasupra un viitor stat islamic, cea mai veche manastire crestina din lume, MAR MATTA, construita la 363 de ani dupa Christos si cu 3 secole inainte de Mohammed.

Dar crestinii care au imigrat in Europa vor avea, iar, o mare surpriza. Nu atat de tragica cum a fost cea din locurile in care au trait 2000 de ani, dar suficient de convingatoare incat sa-i faca pe multi dintre ei sa-l caute pe Isus in zari mai primitoare.

http://www.lefigaro.fr/international/2016/12/25/01003-20161225ARTFIG00088-le-grand-exode-des-chretiens-du-moyen-orient.php

http://www.lefigaro.fr/international/2016/03/24/01003-20160324ARTFIG00318-un-monastere-face-a-daech.php

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: