Stanga preda lectii de democratie la Varsovia si Bruxelles

Ce  mai face dictatura conservatoare din Polonia? Aia populista, extremista si eurosceptica, care a avut tupeul sa castige ultimele alegeri si sa vina la putere dupa multi ani de opozitie, dand peste cap toate planurile Bruxelles-ului? Populistii si extremistii iliberali care beneficiaza de o majoritate confortabila in Parlament – din cauza poporului polonez, opozitia democratica liberala, socialista si pro Uniunea Europeana avand doar un rol pur decorativ – au hotarat vineri sa adopte Bugetul de stat pentru 2017, sa voteze legea care va reduce drastic uriasele pensii ale fostelor cadre ale securitatii si militiei poloneze din perioada comunista, aducandu-le la nivelul pensiei medii din Polonia, si sa adopte un set de prevederi care sa reglementeze accesul ziaristilor in Parlament.

O hotarare pe care opozitia democratica a considerat-o nedemocratica, asa ca deputatii ei au decis sa ocupe sala Parlamentului si sa blocheze accesul extremistilor in el. Venind din partea opozitiei liberal- socialiste asta este un act democratic, la care, cat timp au stat in opozitie, conservatorii polonezi n-au recurs niciodata, tocmai pentru ca nu au nicio idée despre cum functioneaza cu adevarat mecanismul unui stat democratic, de drept, in Uniunea Europeana.

Vazand ca nu pot intra in sala Parlamentului, deputatii majoritatii parlamentare au renuntat si au votat in alta sala. Un clar exercitiu de autoritarism, de comportament cu evidente accente totalitare, care trebuia sanctionat. Asa ca, mai intai cateva sute si apoi cateva mii de manifestanti ai opozitiei au fost mobilizati pentru a bloca intrarea Parlamentului! In mod democratic, partizanii opozitiei au hotarat sa-i tina ostatici in cladire pe primul ministru Beate Szydlo si pe seful partidului conservator la putere, Jaroslaw Kaczynski. Dar, afisand un profund dispret, acestia au hotarat sa nu respecte decizia “poporului” si sa paraseasca la ora 3, in dimineata zilei de sambata, sub protectia politiei, cladirea Parlamentului.

Deputatii opozitiei democrate au ramas insa in sala pe care au confiscat-o, ferm hotarati sa nu o mai paraseasca decat atunci cand majoritatea parlamentara li se va supune. Ministrul de interne al Poloniei, Marius Blaszczak, a catalogat sambata strategia politica a opozitiei (actiunea coordonata a deputatilor in Parlament si a protestatarilor in strada) drept “o incercare ilegala de preluare a puterii”.

Azi, fostul lider al celor care lupta de doua zile pentru reinstaurarea democratiei in Polonia, domnul Donald Tusk – acum presedintele Consiliului Uniunii Europene – a cerut puterii de la Varsovia sa respecte poporul si Constitutia. Coincidenta sau nu, acelasi lucru il cer si cei care nu au lasat parlamentarii majoritatii sa intre in sala Parlamentului, dar si cei cateva mii de protestatari care au fost delegati de poporul polonez sa nu-i mai lase sa iasa pe Beate Szydlo si Jaroslaw Kaczynski. Maine, luni, pe fir va intra si Uniunea Europeana, dornica sa ajute la solutionarea crizei si la reinstaurarea democratiei in Polonia.

Ceva asemanator cu ce s-a intamplat in noaptea de vineri spre sambata la Varsovia, s-a intamplat ieri dimineata la Bruxelles. E clar ca Uniunea Europeana nu este o vorba goala. La Bruxelles se desfasoara lucrarile Congresului Aliantei pentru Pace si Libertate (AFP), organizatie ce grupeaza mai multe organizatii europene care refuza sa urmeze indicatiile Bruxeless-ului si sa-si corijeze doctrinar comportamentul total inadecvat actualului spirit social- democratic ce anima Uniunea Europeana.

In ciuda criticilor Bruxeless-ului, aceste organizatii si formatiuni politice continua sa-si sustina platformele identitare care promoveaza patriotismul national si valorile traditionale specifice tarilor europene. Din cauza asta, Alianta pentru Pace si Libertate este considerata o organizatie de extrema dreapta.

Sambata, congresul extremistilor de dreapta a fost atacat de sute de manifestanti anti fascisti, care s-au ciocnit cu fortele de politie dislocate in jurul salii. Luptatorii anti fascisti au aruncat cu pietre si cocktailuri Molotov in politisti, dupa care au trecut, ca de obicei, la vandalizarea magazinelor, a bancilor si la incendierea mobilierului stradal. Manifestantii au declarat ca actioneaza astfel pentru ca este vorba de “ organizatii deschis fasciste care utilizeaza violenta si ura pentru a-si atinge scopurile. Nu putem tolera ca ele sa se intruneasca aici, aproape de institutiile europene, pentru a-si raspandi ideologia nefasta.” Politia a retinut cateva zeci de manifestanti, care au fost ulterior eliberati.

Domnul Jean Claude Juncker nu a cerut inca AFP sa respecte normele elementare de comportament democratic.

Oare de ce atat de temutele forte de extrema dreapta europene nu au luat-o inca ostatica pe Angela Merkel, sau de ce nu au inconjurat Parlamentul european, blocandu-i acolo pe deputatii care sustin democratia? Pentru ca, dupa cum se vede, nu au fost in stare pana acum nici macar sa sparga geamul unui magazin!

http://www.hotnews.ro/stiri-international-21480325-presedintele-polonez-andrzej-duda-intalneste-liderii-opozitiei-treia-proteste-antiguvernament.htm

https://francais.rt.com/international/30763-pologne-principaux-dirigeants-bloques-parlement

http://www.dhnet.be/regions/bruxelles/manifestation-anti-extreme-droite-les-56-personnes-interpellees-ont-ete-liberees-58551aafcd701e2eb28826ec

Anunțuri

Un comentariu

  1. […] Sursă: Stanga preda lectii de democratie la Varsovia si Bruxelles | Bogdan Calehari […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: