Vesti bune din Africa de Sud: dupa rugby urmeaza economia

1974148-41478447-2560-1440

Luna trecuta, la Johanesburg, luind cuvantul la summitul Congresului National African (ANC), Cyril Ramaphosa a anuntat in fata unei sali populate cu cadre universitare si experti economici: “Pentru prea mult timp economia a fost dominata si controlata de albi si acest lucru trebuie sa se sfarseasca.”

Venise vremea ca cineva sa constate ceea ce era atat de evident: ca Africa de Sud se zbate de atata timp la coada economiilor africane – si asta numai din cauza capitalistilor albi. Si era si vremea ca ANC sa apuce taurul de coarne – cum a facut-o, cu mult timp inainte, Robert Mugabe, in Zimbabwe – si sa ia masuri pentru redresarea economiei.

Prin urmare, domnul Cyril Ramaphosa a declarat la summit ca guvernul va injecta miliarde de dolari in Broad-Based Black Economic Empowerment (BBBEE) cu scopul “de a pune capat domniei capitalului alb in economie”, influenta cu iz de monopol, care a cauzat Africii de Sud atatea prejudicii de-a lungul timpului. Asa a facut si Robert Mugabe, iar Zimbabwe, datorita reformelor economice implementate de el, este recunoscut, azi, drept cel mai important “tigru economic” al continentului african. Care continent e plin de tigri.

Prin investitia in BBBEE, ANC urmareste formarea unei clase de industriasi si antrepenori negri, care vor crea locuri de munca noi, dand astfel o lovitura mortala somajului ce a atins cote alarmante de cand ANC conduce tara, iar albii economia. In viitorul apropiat, punand in aplicare discriminarea pozitiva,  ANC va conduce si economia, iar Africa de Sud va purta atarnata la coada numelui titulatura de “tigru economic”, ca si Zimbabwe.

“Ne asteptam ca industriasii negri sa redefineasca modul in care se fac afacerile in tara noastra” – si-a marturisit speranta domnul Cyril Ramaphosa. Cu siguranta ca asa se va intampla.

Poate ca mult doritul reviriment economic nu ar fi fost anuntat, si apartheidul economic nu ar fi fost abolit, daca Julius Malema, un al mare economist si om politic al Africii de Sud, nu ar fi pus presiune pe ANC – sau cum ar fi spus un alt mare economist si om politic, de data asta roman, “nu i-ar fi pus sula in coaste”.

download

Domnul Julius Malema conduce un partid cu nume predestinat – Economic Freedom Fighters – si inca de acum un an a spus: “Ne dorim o reforma totala a Statului. Ne dorim un stat in care sa nu ne fie frica de minoritatea alba. ANC protejeaza minoritatea alba de prea mult timp.”

Totodata, domnul Julius Malema, presedintele luptatorilor pentru libertate economica, nu doar a acuzat Bursa, South African Reserve Bank si Camera Minelor de rasism, dar a pus si degetul pe rana: “Noi nu suntem anti-albi, suntem pentru toti, dar mai ales pentru oamenii de culoare. Minoritatea alba este avertizata.”

Introducerea discriminarii pozitive in economie este prima veste buna din Africa de Sud.

Dar discriminarea pozitiva a fost introdusa si in sport, Federatia de Rugby implementand de ceva timp “cotele etnice” la nivelul echipelor din campionat si al echipei nationale. Totul cu un singur scop: redresarea acestui sport atat de neglijat in perioada apartheidului si imediat dupa abolirea acestuia. Si rezultatele foarte bune nu au intarzaiat sa apara – la fel se va intampla si in economie: Italia a batut Africa de Sud, la rugby, doar la doua puncte diferenta, 20-18! Intr-adevar este prima oara cand Italia bate Africa de Sud, dar diferenta de scor mica le da sperante mari ruygbistilor africani, care au reusit in 2016 sa piarda doar 7 din cele 11 meciuri test disputate.

Asta a fost a doua veste buna din Africa de Sud.

 

You won’t believe what Deputy President, Cyril Ramaphosa said to white South Africans.

https://businesstech.co.za/news/government/102667/whites-you-have-been-warned-malema/

http://www.rugbyrama.fr/rugby/test-match/2017/opinion-l-histoire-des-quotas-va-conduire-le-rugby-sud-africain-a-sa-perte_sto5957848/story.shtml

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: