Zimbabwe, comerț și agricultură cu maceta și kalașhnikovul

chappatte

Înainte de a-i vâna  pe albi, Robert Mugabe i-a jefuit pe comercianții asiatici. Aceștia au părăsit țara! Mugabe a vrut să demonstreze astfel că negrii din Zimbabwe nu sunt numai niște excelenți pescari, vânători sau culegători, ci pot fi, dacă li se oferă ocazia, și niște negustori foarte buni. A reușit. De comerț s-a ales praful.

De abia după aia s-a trecut la vânarea marxistă a fermierilor albi. “Culacii” din Zimbabwe, cei care nu au fugit la timp, au primit vizita membrilor Frontului Patriotic Uniunea Națională Africană (ZANU-PF). Au fost arși de vii în fermele lor, sau au fost spintecați cu macetele. Ei – cei care susțineau economia națională. Rezervele de grâne, majoritatea stocului de semințe și utilajele agricole, au fost furate, consumate, distruse. Din cei 4000 de fermieri albi existenți în 1980, când Zimbabwe și-a obținut independența, au mai rămas azi mai puțin de o sută.

Mugabe a vrut să demonstreze că, dacă li se oferă ocazia, negrii din țara sa pot fi nu numai foarte buni comercianți sau vânători, dar și niște excelenți agricultori. A reușit, iar! În Zimbabwe s-a instalat foamea! Ea a fost însă compensată de o adevărată renaștere ecologică. Părăsite și nelucrate, uriașele suprafețe agricole au fost recucerite, treptat, de natură. Savana sau deșertul, cu fauna lor specifică, au luat locul albilor dispăruți. Natura și-a reintrat în drepturi. Mugabe poate fi considerat, fără îndoială, liderul genial al unei veritabile revoluții ecologice.

“Nu fiți blânzi cu fermierii albi. Pământul este al vostru, nu al lor”, i-a sfătuit el pe conaționalii săi. Si negrii au pus mâna pe tot pământul. Acum, după ce Robert Mugabe le-a arătat si altora cum se câștigă un pariu cu agricultura, negri mănâncă numai pe ce au pus și pun mâna, așa că vice-președintele țării, Phelekezela Mphoko, a anunțat recent că în cadrul luptei contra insecurității alimentare, guvernul studiază posibilitatea acordării, din nou, a dreptului de propietate asupra terenurilor agricole fermierilor albi. Norocoși, primii propietari vor fi cei câțiva albi care au reușit să supraviețuiască muncind împreună cu “agricultorii” negri.

Cu siguranță că și ceilalți, la auzul veștii, se vor întoarce imediat. Ce poate fi mai frumos decât ca înainte de un viitor safari, în care vor fi iar pe post de vânat, să-i hrănească pe vânătorii negri.

http://www.agenceecofin.com/gestion-publique/1508-40091-les-fermiers-blancs-productifs-pourraient-a-nouveau-etre-proprietaires-terriens-au-zimbabwe

Reclame

7 comentarii

 1. pacat ca nu va citesc mai multi…….

 2. Ce s-a intamplat cu domnul Bogdan Calehari ?
  Numai 4 articole in luna august si nici unul inca, in septembrie.
  Noi, romanii din China, suntem ingrijorati….

  1. @Gabi – N-am patit nimic. :)) Va multumesc pt. grija. Intr-adevar, am cam tras chiulul, dar…vara, concedii, am zis si eu sa trag un pic pe dreapta. :))

   1. Multumim pentru raspuns !
    Ne-a venit inima la loc.
    Asteptam cu nerabdare, articolele dumneavoastra din luna septembrie.

 3. @ Gabi Va multumesc si eu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: