Acum, în Turcia are loc o revoluție islamică care va trimite statul creat de Mustafa Kemal în istorie

ERDOGAN_ATATURK

Mustafa Kemal le-a spus turcilor: “Să aruncăm fesul, care stă pe capetele noastre ca un simbol al ignoranței și fanatismului și să purtăm pe cap pălăria, simbolul lumii civilizate. Să arătăm că nu există nicio diferență între mentalitatea noastră si cea a popoarelor moderne.” Și ca să arate că nu se limitează doar la exerciții retorice, menite să-i atragă admirația lumii civilizate, a abolit Sultanatul în 1922, a proclamat Republica în 1923 și a abolit Califatul în 1924. Tot el a desființat școlile religioase și a interzis medievalul cod de legi Sharia, înlocuindu-l cu codul civil elvețian, codul penal italian și codul comercial german. Întorcea astfel spatele celor șase secole de istorie otomană dominate de islam, distrugând, credea el atunci, fundamentul religios pe care se ridicase, totuși, cel mai puternic stat musulman cunoscut până atunci de istorie.

Datorită reformelor kemaliste, Turcia a devenit conform Constituției din 1924 un stat în care religia era total separată de exercițiul guvernării, principiul “laicității” fiind înscris, în 1937, în Constituție. A fost încurajată egalitatea femeilor cu bărbații, Mustafa Kemal acordându-le femeilor în 1934 dreptul de vot și dreptul de a fi alese în parlamentul turc. De remarcat că acest lucru s-a întâmplat cu 10 ani înainte ca generalul De Gaulle să recunoască acest drept femeilor din Franța.

Pe 31 ianuarie 1997, Bekir Yldiz – primar al orașului Sincan și membru marcant al partidului islamist Refah – a organizat la Ankara o conferință intitulată “Seară pentru Ierusalim”. Dorea astfel să se facă remarcat de Necmettin Erbakan, șeful Refah și al guvernului. Tribuna sălii de conferințe era acoperită de un drapel verde pe care era scris în arabă numele lui Allah, în timp ce peretele din spate era acoperit de o uriașă fotografie a moscheii Al-Aqsa, încadrată de portretele șefilor Hezbollah și Hamas. În sală, femeile stăteau separate de bărbați. În fața numerosului auditoriu și în prezența invitatului de onoare, ambasadorul Iranului în Turcia, Bekir Yldiz a ținut un fulminant discurs, pronunțându-se în favoarea instaurării în țară a legii Sharia.

Intervenția armatei turce, garanta Constituției și a laicității statului, nu s-a lăsat așteptată. Pe 4 februarie, în timp ce o coloană de tancuri traversa demonstrativ orașul, Bekir Yldiz era inculpat pentru “provocare la ură” și “apologia unei organizații teroriste”, dar și pentru încălcarea articolului 312 din Codul Penal, fiind acuzat de “încercare de subminare a republicii laice”. Devenea astfel pasibil de o pedeapsă privativă de libertate până la 5 ani. Ambasadorul Iranului a fost declarat persona non-grata și expulzat. Sute de școli coranice private au fost închise, iar mii de studente, ce veneau la cursuri acoperite de văl, au fost trimise acasă. Pe 28 februarie 1997, Consiliul Național de Securitate, controlat de către militari, i-a prezentat lui Necmettin Erbakan o listă cu 18 măsuri anti-islamice, ce trebuiau implementate urgent. Generalii turci au făcut presiuni asupra liderilor partidului Căii Drepte – partener de coaliție cu Refah -, îndemnându-i să părăsească coaliția guvernamentală. Islamistul Necmettin Erbakan a fost nevoit să-și prezinte demisia. Pe 16 ianuarie 1998, Curtea Constituțională interzicea partidul Refah, acuzându-l că ar fi “un centru de activități contrare principiilor laicității”. Lui Necmettin Erbakan, lui Bekir Yldiz și unor deputați Refah li s-a interzis orice activitate politică pe timp de cinci ani.

http://www.susam-sokak.fr/article-esquisses-sur-la-turquie-des-annees-1990-7-les-chars-a-sincan-58961702.html

Cum s-a ajuns aici? Cum a fost posibil ca în piața centrală a Sincan-ului, în fața statuii lui Mustafa Kermal, să fie așezată, provocator, macheta moscheii Al-Aqsa? Totul a pornit de la Necmettin Erbakan și Confreria Milli Görüș.

Dacă Turcia nu a putut să-l aibă pe Hassan Al-Banna și a sa Frăție Musulmană, ca Egiptul, l-a avut în schimb pe Necmettin Erbakan și creația sa, Milli Görüș. Erbakan a înființat Milli Görüș (Calea Națională Religioasă) în 1969, apariția Confreriei reprezentând și nașterea islamului politic pe scena politicii turcești moderne. Programul “Căii Naționale” glăsuia: “Fiecare membru al Căii Naționale trebuie să se angajeze în jihad, pe drumul trasat de Allah. Pentru că jihadul se realizează cu bunurile și viața, fiecare membru trebuie mai întâi să-și îndrepte toată atenția către Allah și să fie gata în fiecare moment pentru jihad.”

Drapelul mișcării era și el foarte explicit: Europa colorată în verde, culoarea islamului cuceritor, înghițită de o semilună uriașă. Voința de islamizare a Europei afișată de Milli Görüș arăta clar că membri ei sunt hotărâți să-și ia o revanșă istorică. Și această revanșă, credea Erbakan și cred urmașii săi de azi, nu putea fi transpusă în realitate decât prin întoarcerea la rădăcinile islamului autentic, a valorilor și tradițiilor sale. Virusul Occidentului trebuia eliminat din organismul societății turcești. Pentru că, spunea atunci nostalgicul Califatului turc: “Europenii sunt bolnavi. Noi le vom da “medicamentele” necesare. Europa întreagă va deveni islamică. Vom cuceri Roma.”

În 1970, Erbakan a înființat partidul Ordinului Național – care era considerat aripa politică a confreriei islamice – al cărui program politic era clar anti-occidental și anti-laic. Atât Milli Görüș cât și Ordinul Național militau deschis pentru introducerea studierii în școli a gânditorilor islamici Al-Ghazali (1058 -1111) și Ahmed Shirindi (1564-1624) – cunoscuți pentru hotărârea fanatică cu care s-au împotrivit, fiecare în vremea lui, “noutăților condamnabile”. Într-un singur an, Milli Görüș a reușit să-și formeze în teritoriu structurile necesare, permițându-i astfel lui Necmettin Erbakan, care a candidat ca independent, să câștige în 1970 un loc în parlamentul Turciei.

Lovitura de stat din 1971, efectuată de armată – gardian al laicității și depozitară a moștenirii lui Mustafa Kemal –, a tăiat temporar aripile confreriei islamiste și a reprezentat pentru Erbakan și unii dintre colaboratorii săi începutul exilului în Elveția și Germania. Occidentul nu se putea dezice, așa că a acordat, iar, mânat de patologica sa toleranță, ospitalitate dușmanilor care îi doreau sfârșitul. Franța îl găzduia în acea perioadă pe ayatollahul Khomeini, cel care susținea că Islamul nu poate fi autentic decât dacă este și politic. El a dovedit că acest lucru este posibil, instaurând în Iran teocrația și domnia legii lui Allah – Sharia. “Sejurul” european îi va permite lui Erbakan să înfiltreze Milli Görüș și în Germania. Dupa 30 de ani, la sfârșitul anilor ’90, tentaculele Confreriei cuprinseseră și alte țări din Europa occidentală.

În 1999, Milli Görüș dispunea în Germania de o rețea formată din peste 500 de moschei, având peste 26000 de membri și sute de mii de simpatizanți. În 2001, guvernul german a dat islamului aceleași drepturi pe care le aveau Bisericile creștine, permițând islamiștilor din Milli Görüș să țină cursuri de religie în școli și sa aibă acces la fonduri guvernamentale consistente. Acești bani vor permite Confreriei să-și întărească puterea și influența, adăugând la rețeaua de moschei și o rețea media compusă din publicații religioase și posturi de radio. În tot acest timp, germanii au continuat să combată, cu vigilență și hotărâre veșnic treze, pericolul mereu actual al nazismului.

Reîntors în Turcia, Necmettin Erbakan a înființat Partidul Salvării Naționale, care punea islamul în centrul programului, al strategiei și al acțiunilor sale. N-a așteptat mult și votul turcilor dornici să retrăiască gloria zilelor de altădată l-a propulsat, în 1974, în coaliția guvernamentală. Partidul Salvării Naționale obținuse în alegeri un semnificativ procent de 12%, preluând în noul guvern conducerea a patru ministere importante. Imediat, Erbakan și-a folosit influența pentru a introduce în direcția Afacerilor Religioase, 5000 de imami și muezini membri ai Milli Görüș. După lovitura de stat din anul 1980, armata îi interzice lui Erbakan și partidului său să mai participe la viața politică, dar în urma referendumului din 1987 i se ridică interdicția și revine în fruntea unui nou partid – Refah (Partidul Prosperității).

Convingerile lui Necmettin Erbakan nu fuseseră afectate de exil, de repetatele eliminări de pe scena politică și nici de trecerea anilor.  La 13 mai 1991, sublinia într-un discurs ținut în orașul Sivas că jihadul este pilonul de bază al Refah și Milli Görüș. El spunea în uralele numeroșilor susținători:“Partidul Refah este o armată. Trebuie ca fiecare să muncească din toate puterile pentru ca această armată sa crească. Refah este armata războiului islamic. Nu poți să acționezi individual spunându-ți că îți duci astfel propriul tău jihad. Acțiunile purtate fără acordul cartierului general înseamnă dezbinare. Dacă lupți, lupți aici! Ești musulman? Atunci ești obligat să fii un soldat al acestei armate. Și nu poți fii musulman fără să dai bani pentru Jihad. Noi suntem cu toții musulmani. Trebuie să susținem Refah pentru că ne dorim jihadul. Pentru ce toți cei care luptă pentru Refah vor merge în Paradis? Pentru că Prosperitate înseamnă să lupți pentru a face să domnească ordinea coranică.”

Cuvinte simple, mobilizatoare, pe înțelesul milioanelor de turci trăitori pe întinderile podișului anatolian. Chemarea la jihad pentru prosperitate și ordine coranică i-a adus lui Erbakan un succes surprinzător la alegerile din 1995, Refah obținând 21% din voturi și devenind astfel primul partid al țării. Ajuns prim ministru în 1996, Erbakan a început imediat să strângă legăturile cu țările arabe. A urmat “episodul Sincan” și o nouă eliminare de pe teren. Erbakan primește o condamnare la închisoare de doi ani și patru luni. Se părea că ascensiunea islamismului turc a fost oprită definitiv. Dar Erbakan își crescuse cu grijă urmașii, iar Milli Görüș era omniprezentă.

Pe firmament a apărut strălucind steaua unuia dintre discipolii săi – Recep Tayyp Erdogan. Provenit din mijlocul poporului, musulman pios, șeful organizației de tineret a Milli Görüș în Istanbul și liderul filialei Refah din marele oraș de pe malurile Bosforului, Erdogan a devenit repede purtătorul de cuvânt al celor “fără voce”, a maselor de musulmani pioși din Anatolia, atât de disprețuiți de elitele kemaliste. A ajuns în 1994 primul primar islamist al Istanbulului, promițând printre alte construcția de minarete în întreg orașul. În 1998 a fost condamnat la patru luni de închisoare pentru că a recitat la un miting din versurile, considerate subversive, gânditorului naționalist-islamist turc Zia Gokalp: “Moscheile sunt cazărmile noastre, minaretele lor sunt baionetele noastre, cupolele sunt căștile noastre, iar credincioșii sunt soldații noștri.”

Alături de Abdullah Gül, altă stea a Refah și Milli Görüș, Erdogan a înființat în 2001 Partidul Dreptătii și Dezvoltării (AKP). Peste un an, noul partid islamist a fost marele câștigător al alegerilor, cu 34,22% din voturi! Generalii turci trăiau în plin coșmar: un partid islamist câștiga din nou alegerile, iar liderii lui se afișau peste tot, pentru prima oară în era Turciei republicane, împreună cu consoartele lor acoperite de hijab! Abdullah Gül a ocupat în 2002 funcția pe prim ministru, în timp ce Taypp Erdogan își termina sentința de suspendare din viața politică, primită pentru declamarea poemului cu mesaj islamist.

A urmat un nou triumf electoral al AKP în 2007 și, spre disperarea taberei laice, președinte al Turciei a fost ales de către parlament după trei tururi de scrutin, cu toată împotrivirea armatei, islamistul Abdullah Gül. Acesta s-a instalat la palatul Cankaya împreună cu soția ce umbla în permanență acoperită de văl. Se căsătorise cu ea când aceasta avea doar 14 ani! Așadar, prim ministru era islamistul Tayyp Erdogan, iar islamistul Abdullah Gül, partenerul său, ajunsese președintele republicii! Coșmarul era în plină desfășurare. Islamiștii monopolizau conducerea statului turc. Sute de înalți ofițeri au fost trecuți în rezervă, sau arestați, judecați și condamnați pentru “complot împotriva Statului”. Armata turcă și-a pierdut astfel prerogativele politice, ajungând în slujba “puterii civile”, rămânându-i doar sarcina de a combate terorismul și de a apăra frontierele. Singura forță garantă a laicității era astfel înfrantă.

Pe 19 decembrie 2012, organizația “Reporters sans frontiers” raporta că Turcia devenise cea mai mare închisoare pentru ziaristi, din întreaga lume: 72 de profesioniști mass-media erau déjà închiși! Ceilalți “funcționau” supunându-se autocenzurii. Portul vălului islamic a fost autorizat în universități, iar cel al hijabului în liceele religioase. În 2013, Sadik Yakut, vicepreședintele parlamentului turc, declara:“Turcia a făcut o eroare istorică permițând înființarea școlilor mixte (băieți și fete) după modelul occidental”, iar Erdogan se pronunța contra căminelor studențesti mixte. Tot el aprecia egalitatea între femei și bărbați “contra naturii”, susținând că Islamul a arătat clar care este locul femei în societate: “maternitatea”. În prezența uneia dintre fiicele sale, aflat la o întrunire având ca temă emanciparea femei, Erdogan a spus: “Nu putem pune femeile și bărbații pe picior de egalitate, este contra naturii.”!  Mustafa Kemal era dat jos de pe soclul său!

În ultimele 5 zile, după ce încercarea de lovitură de stat pusă la cale de o parte a armatei a eșuat, în Turcia au avut loc evenimente care au provocat consternarea cancelariilor occidentale. Reacția lui Recep Erdogan a depăsit și cele mai negre previziuni. Pentru că, Erdogan, AKP și Milli Görüș așteptau prilejul ăsta demult și erau pregătiți.

15200 de persoane din Ministerul Educatiei au fost date afară!
8777 de funcționari din Ministerul de Interne au fost dați afară.
7850 de ofițeri de poliție au fost dați afară.
6000 de soldați au fost arestați.
2745 de judecători au fost concediați sau arestați!
1577 de cadre universitare au fost obligate să-și dea demisia!
1500 de funcționari din Ministerul de finanțe au fost demiși!
614 jandarmi au fost dați afară.
492 de funcționari din Min. Afacerilor Religioase au fost concediați!
370 de ziariști sunt anchetați!
103 generali și amirali au fost arestați.
47 de guvernatori de districte au fost demiși!
30 de guvernatori de provincii au fost demiși!
Le-a fost retrasă licența de emisie tuturor posturilor de televiziune și radio „banuite” a avea legături cu liderul religios, opozant, Fethullah Gulen!

În aceste momente, când puțini o realizează și au curajul să o spună, in Turcia are loc o Revoluție islamică – ca în Iran în urmă cu 40 de ani. Scopul ei: să dea lovitura finală statului laic fondat de Mustafa Kemal si să proclame in Turcia republica islamica. Liderul revolutiei islamice este Recep Erdogan, susținut în teritoriu de uriașa retea a organizației Milli Görüș – care și-a trimis încă din primele ore ale loviturii de stat adepții în stradă.

Care a fost în aceste condiții prima reacție a Uniunii Europene? Uniunea Europeană i-a cerut lui Erdogan să nu legalizeze pedeapsa cu moartea! Prea târziu, Turcia modernă a fost executată!

 

 

 

 

33 comentarii

 1. Alex Sherrod · · Răspunde

  excelent

 2. bunica sabela · · Răspunde

  Ma astept, cat de curand, la un exod al capetelor luminate turce inspre Europa, inclusiv spre Romania. Daca nu cumva o fi si inceput…
  Ma refer la persoanele cu studii superioare laice facute pe bune: medici, ingineri, profesori, economisti, chiar si actori!
  Intrebarea e daca Erdogan ii va lasa sa plece din Turcia spre zari mai curate (deocamdata!) de islamismul radical oligofren agresiv!

  1. bunica sabela · · Răspunde

   „Sultanul” ia masuri anti-exod, deocamdata partial:
   „Consiliul Superior pentru Educație din Turcia le-a interzis tuturor cadrelor universitare să călătorească în străinătate până la noi ordine, a anunțat miercuri canalul public TRT, după o tentativă de puci eșuată care a declanșat epurări la scară largă în instituțiile de stat, relatează agenția Reuters. Anunțul… nu oferă detalii privind interdicția…”
   AGERPRES
   http://www.comisarul.ro/articol/turcia-le-interzice-tuturor-cadrelor-universitare-_808873.html

  2. Da, fara nicio indoiala, va incepe exodul. Si e normal sa se intample asa. Sa nu uitam ca din Ro. imediat dupa mineriada din iunie, au plecat cateva sute de mii de romani intr-un an. Multi dintre ei oameni foarte bine pregatiti.

   1. Bogdan, Bunica se referea, cred, la altceva. Cu cateva saptamani inaintea loviturii de stat (cu/fara „””?), Erdogan anuntase ca acorda cetatenia turca tuturor refugiatilor sirieni de pe teritoriul Turciei. La aceia cred ca se referea Bunica. Acum, daca ne invadeaza 1-2 milioane, nu vor mai fi doar sirieni, ci si cetateni turci. „Hai nene, va zice Erdogan, nici dupa asta, nu ne primiti in UE?”. Eu cam asa vad jocul.

 3. Dupa parerea mea, avem aici o valoroasa lectie de istorie si de prezent, un articol de referinta in domeniu.

  Oricine vrea sa discute la obiect despre problemele actuale ale Turciei, sa studieze mai intai acest articol. Nu sa-l citeasca, ci sa-l studieze.

  1. bunica sabela · · Răspunde

   Domnul Kalehari nu se dezminte nici de data asta. Frumos, concis si la obiect.

 4. bunica sabela · · Răspunde

  Se rasuceste Mustafa Kemal Ataturk de milioane de ori in mormant…
  Se pare ca a trait si a luptat degeaba pentru pegra societala turca pe care s-a straduit s-o scoata din mlastina islamica urat mirositoare si s-o civilizeze.
  Dar, daca n-ai cu cine, n-ai!
  Sa nu uitam ca a obligat turcii sa treaca la alfabetul latin.
  In urma acestei decizii, zeci de milioane de turci au fost alfabetizati, de buna voie sau fortat.
  Sa nu uitam nici ca aceasta masura de un curaj nemaipomenit a dus nu doar la o educatie laica in Turcia, ci le-a taiat craca de sub picioare tuturor ulemalelor (dupa ce i-a matrasit cat si cum s-a putut), pentru ca „noii” turci nu mai aveau posibilitatea (si, zic eu, nici dorinta) sa citeasca ei insisi „scrierile sfinte” islamice in „limba lui allah”.
  Ori Erdogan, in zilele noastre, de vreo doi ani adica, a introdus studiul OBLIGATORIU al limbii arabe, „limba lui allah”, inca de la gradinita!
  Ce engleza, ce franceza? Limba araba, tataie, care noua, europenilor, ne suna in urechi de parca araboii ar vomita continuu in timp ce-o vorbesc!
  Se vede ca „sultanul” are planuri mari si marete intru resuscitarea imperiului otoman pe toate caile si sub toate formele!

  1. Daca tinem cont ca madame Belkacem a introdus studiul arabei, de anul acesta, in toate scolile franceze, Erdogan incepe sa arate ca un inainte mergator. :))

   1. Comentariu foarte corect. Intr-adevar, incepand cu 2007, UE a facut presiuni mari asupra Curtii Constitutionale din Turcia si asupra conducerii armatei, cerandu-le imperativ in repetate randuri sa respecte rezultatele alegerilor democratice, fara sa tina cont de un adevar verificat istoric: in tarile musulmane in care s-au tinut alegeri libere in ultimii 60 de ani au ajuns la putere fundamentalistii islamisti, care bineinteles, au sugrumat apoi democratia care le-a permis sa ajunga la putere.

 5. Occidentul, tarile din prima linieau gresit enorm ca a lasat sa prospere islamismul!
  Adeptii islamului vor cauta sa-si impuna propria politica atit intre hotarele Turciei dar si pe teritoriile europene! „“Partidul Refah este o armată. Trebuie ca fiecare să muncească din toate puterile pentru ca această armată sa crească. Refah este armata războiului islamic. Nu poți să acționezi individual spunându-ți că îți duci astfel propriul tău jihad. Acțiunile purtate fără acordul cartierului general înseamnă dezbinare. Dacă lupți, lupți aici! Ești musulman? Atunci ești obligat să fii un soldat al acestei armate. Și nu poți fii musulman fără să dai bani pentru Jihad. Noi suntem cu toții musulmani. Trebuie să susținem Refah pentru că ne dorim jihadul. Pentru ce toți cei care luptă pentru Refah vor merge în Paradis? Pentru că Prosperitate înseamnă să lupți pentru a face să domnească ordinea coranică.””
  Germania, Franta au lasat „viermele” sa patrunda „marul” european! Intreaga Europa va avea de suferit!

 6. Ravolutia islamica are loc cu acordul si sprijinul – nici macar tacite, ci absolut fatise, al Occidentului, care se grabeste sa puna cruce civilizatiei ne-islamice, conform planurilor care vizeaza, nu de ieri, de azi, islamizarea lumii si crearea Eurabiei. Suntem deja in faza semi-finala. Asa ca… Mai ales ca, in conformitate cu declaratiile publice ale unor multi-miliardari, populatia globului trebuie redusa la 500.000 de persoane. Eutanasierea, avorturile, mancarea plina de otravuri,, conflictele provocate de stravechea strategie „divide et impera” cer prea mult timp… Stapanii lumii (asa cred ei) nu mai au rabdare. Iar noi: vorba lui nenea Iancu : Romanie, fii desteapta! Si noi dormim, domnule!

  1. Curioasa contradictie intre cresterea demografica specifica ideologic lumii musulmane si telul unor multii miliardari potrivit caruia populatia globului trebuie redusa la 500.000 de persoane. Sant curios cum se vor impaca aceste 2 tendinte .

  2. bunica sabela · · Răspunde

   Corect ce scrieti.
   Un singur amendament am. Nu este vorba de 500000 de persoane, ci de 500 de milioane care ar fi „necesar” sa ramana pe Terra, potrivit pietrelor masonice „indrumatoare” din statul american Georgia.

 7. […] ACUM, ÎN TURCIA ARE LOC O REVOLUȚIE ISLAMICĂ CARE VA TRIMITE STATUL CREAT DE MUSTAFA KEMAL ÎN I… […]

 8. […] ACUM, ÎN TURCIA ARE LOC O REVOLUȚIE ISLAMICĂ CARE VA TRIMITE STATUL CREAT DE MUSTAFA KEMAL ÎN I… […]

 9. În romanul „Zapada” scriitorul turc Orhan Pamuk descrie foarte subtil kemalizarea. În multe regiuni din Turcia laicizarea, introducerea alfabetului latin, lăsarea valului s-a făcut cu tancul și cu mitraliera. Nu cumva se răzbuna istoria ?

 10. Acum incepe planul direct al lui erdogan de islamizare a Euopei.Pina acum a fost indirect Dar acum el impune Europei Sa accepte aceste politici murdare turcesti.
  Sa nu uitam Ce reprezinta imperiul Otoman-cel Mai mirsav imperiu care a Mai exist at vriodata cu Legi anticrestine.

 11. corect,dar ce putem face noi oamenii simpli daca astia care sint minti luminate nu vad si daca vad ii doare in fund
  cred ca le place porcaria asta pentru ca omul ramane prost,umil,idiot si fara carte si –usor de condus,carne de tun ca sa faca unii curu mare

  1. bunica sabela · · Răspunde

   @jak
   Aia nemernici la care faceti referire nu fac doar „curu mare”, ci fac, pe spatele si pe sanatatea noastra, bani, fara numar, fara numar!

 12. cu semiluna nu poti lupta decat traditional, sanatos. cu Crucea!

  1. Cu crucea și spada !

 13. Cronicar 2 · · Răspunde

  Va deveni istorie daca se va reveni si la alfabetul de pana la Atatiurk, care le-a ster memoria turcilor actuali la cronicile precedente

 14. interesant este ca pana acum armata nu a esuat in a da o lovitura de stat. semn care spune multe. cred ca vartejul abia incepe sa se miste. om vedea…

 15. nicolae · · Răspunde

  Pacat si asa civilizare-a(integrarea in UE) mergia destul de anevoios… pina la urma resposabilitatea o poarta nu armata si Erdogan ci societatea Turca. Oamenii vor si suporta aciasta „ordine cu mina de fer”. Noi rominii din Basarabia ar trebui sa tragem concluzii din greselele altora (Turciei)…

 16. Cronicarul Zilei · · Răspunde

  Revolutia lui Atatiurk a ost acuta si aparata de doi consilieri sovietici – Timosenko și Frunze, fapt imortalizat pe un monument din Istanbul. Sovieticii în anii 20 propuneau masuri mai radicale contra opozitiei, neacceptate de Atatiurc. După mine Turcia a pierdut foarte mult, trecând la alt alfabet, conform ideologilor acelor timpuri Asta a inchis accesul la vechile cronici si surse ale patrimoniului milenar . Unii initiati actuali transformă Trecutul istoric într-o speritoare, pe când el este LUX VERITAS, ca și Istoria – învățătoarea /călăuza vieții, potrivit lui Cicero. Lumina Adevărului. Luptând contra istoriei civilizațiilor de glorie, unii pretinși cunoscători ai trecutului antic seamănă nu Lumina ci Întunericul. Unii inițiați vor distrugerea istoriilor și civilizațiilor altor popoare milenare. Asta va fi o pierdere nu numai a acestor popoare ci a întregii omeniri. Aventurii vin și vor dispărea, dar Terra/Geea va rămîne. Păcat că va fi mai jefuită și neprotejată. Va fi ca în povestea lui Ion Creangă, când o fată îngrijea de grădină, dar alta aștepta doar darul de la Natură….

 17. BlogR Ikonoklast · · Răspunde

  Turcia islamistă (şi inevitabil neo-otomană) reprezintă un pericol uriaş pentru România. Nu doar pentru România, ci şi pentru români, pentru viaţa de zi cu zi. Căci Islamul este interesat de fiecare dintre noi, de cum ne îmbrăcăm, ce mâncăm, ce jocuri jucăm, ce fel facem dragoste, cu cine ne căsătorim. El are reguli pentru tot. Este o religie şi un sistem politic care coboară în stradă şi pătrunde în casă, sau măcar vrea s-o facă. El are puterea de a-şi transforma credincioşii în nişte zombie ucigaşi. Aici nu este vorba doar de jocuri geostrategice şi de interese economice cum e cazul cu alte mari puteri, sunt lucruri cu impact mult mai direct şi personal, iar populaţia Franţei (de exemplu din Calais) o simte din plin. Au început s-o simtă şi nemţoaicele, suedezele şi alţii/altele.
  Va fi nevoie de o privire realistă asupra relaţiilor româno-turce şi româno-islamice în general, epurată de reziduurile ideologice şi resentimentare din ultimul secol, pentru a nu ne mai face de râs degeaba cu flote comune cu Islamul, aliindu-ne cu Talpa Iadului să ne apere de Scaraoschi.
  Pentru asta recomand oricui lectura cronicilor şi în general a lucrărilor de până la începutul sec. XIX, româneşti sau altele (de exemplu, pe lângă cronicarii moldoveni, din ce am citit eu prezintă interes în privinţa asta Ianache Văcărescu şi Dimitrie Cantemir).
  De asemenea, recomand lucrările lui Paul Rycaut (The History of the Present State of the Ottoman Empire, 1686), William Eton (A Survey of the Turkish Empire …, 1798), William Thornton (The Present State of Turkey …, 1807) disponibile pe internet. Toate conţin descrieri absolut impresionante ale situaţiei Ţărilor Române sub turci şi fanarioţi (erau deja domni greci şi pe vremea lui Rycault), departe de neruşinarea revizionistă vehiculată astăzi de diverşi re-scriitori ai istoriei României.

 18. De aici li se trage sfârșitul! O sa le dea rusii cu semiluna in cap si grecii o sa slujească din nou in Sf. Sofia! (nu o spun eu!)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: