Șah mat prin corespondență

sah-mat-tabla-sahovska

Conservatorul Norbert Hofer, un admirator al lui Margaret Thatcher, a pierdut la mustață (0,6 procente) alegerile din Austria. Acum, că a venit vorba, să nu ne închipuim că idolul austriacului, marea Margaret Thatcher, dacă ar mai trăi, ar ieși azi învingătoare în niște alegeri. Nici vorbă! Pe vremea ei, doar comuniștii de la The Guardian îndrăzneau să o compare cu un general nazist, acum toată mass-media europeană ar scrie “Candidatul de extrema dreaptă Margaret Thatcher amenință să pună mâna pe putere”, sau “Extremista Thatcher un pericol pentru democrația britanică și nu numai”. Sau: “Populista britanică este omul Moscovei, deoarece, se știe, a fost în relații bune cu Gorbaciov”. Aici ne-au adus condiționarea stângii și progresul ideologic.

“Candidatul extremei drepte”, cum a fost botezat Norbert Hofer, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Austria, cu 36,4% din voturi, urmat de ecologistul Alexander Van der Bellen cu 21,3%. În turul doi, după numărarea voturilor depuse în urne (83% din totalul voturilor), Norbert Hofer era tot pe primul loc, cu 51,9%, iar Van der Bellen tot al doilea, cu 49,1%. Numai că, luni, a avut loc numărarea voturilor prin corespondență (17% din total), iar Norbert Hofer s-a trezit, în final, cu 30000 de voturi mai puțin! După numărarea voturilor din urne a înregistrat 194 000 de voturi în plus, iar după numărarea “corespondenței”, 30 000 în minus! Logic, din moment ce mulți nu se feresc să voteze, în secret, un “nazist”, dar puțini sunt aceia care se arată dornici să “corespondeze” cu el. Democrația progresistă a demonstrat că poate câștiga oricum, chiar și prin “corespondență”.

Doctorul stomatolog Marius Radtke (64 de ani), din Berlin, s-a gândit că nu ar fi rău să facă un pic de opoziție politică reală – trăiește doar în Germania și nu riscă nimic, credea el. Așadar, s-a inscris în partidul Alternativa pentru Germania (AfD). A devenit chiar purtătorul de cuvânt al uneia din secțiunile lui. Am spus “opoziție reală”, pentru că Germania este condusă la ora actuală de creștin-democrați și socialiști, sprijiniți în parlament de comuniști și ecologiști. Democrație originală, opoziție constructivă. A fost bine, până a apărut AfD. Ca și Partidul Libertății (FPO) din Austria, AfD promovează o politică anti-imigraționistă, așa că a fost decretat imediat “formațiune de extrema dreaptă”, deși este condus de politicieni care au fost, până de curând, creștin-democrați!

Naiv, Radtke a făcut această alegere crezând că Germania mai este țara în care s-a născut. Numai că, ocupându-se de dinții pacienților în cabinetul său din strada Pistorius, cartierul Weissensse, bunul doctor nu a observat că Germania s-a schimbat. A aflat-o de abia atunci când gruparea Antifas (formațiunea de asalt a stângii germane și pumnul ei de fier) l-a pus pe lista neagră. Pentru că, înscriindu-se în AfD, Marius Radtke a intrat într-un partid “rasist, anti-social și populist”. Astfel, dentistul a devenit peste noapte nazist! O află acum. Și Antifas are grijă să afle asta și toți vecinii și pacienții săi. Prin “avertismente” lipite pe străzi sau puse în cutiile de scrisori.

Sub sloganul democratic “Să-i smulgem Germaniei dinții stricați”, antifasciștii  declară cu sinceritatea celor care se știu imuni: “Îl vom aduce la faliment pe dentist”! Pe 12 mai, 60 de antifas îmbrăcați în negru au blocat intrarea în cabinet. Deocamdată, poliția i-a oprit să înceapă “extracția dentară”. Oricum, dentistul și pacientii săi au fost anunțați: “Weissensse Ist Blunt” (Weissensse este multicolor, este divers). Ca și Germania progresistă, unde dacă vrei să protestezi împotriva unui om până-l aduci la faliment, primești aprobare. Cu condiția, obligatorie, să fie considerat nazist.

Dacă Norbert Hofer a fost făcut șah mat printr-o mutare trimisă “în plic”, Marius Radtke va fi “făcut la dinți”, fără să i se umble în gură. Alegeri ca șahul prin corespondență și o Germanie căreia i se smulg, democratic, dinții stricați. Austria și Germania – un vis frumos pe care “extrema dreaptă”, aflată în solda Moscovei (spun experții), vrea să-l transforme în coșmar.

În 2004, Ivan Rîbkin, principalul contracandidat al lui Putin la prezidențiale, a dispărut. A se citi “ a fost răpit”. Îl numise pe Putin “oligarh” și îl acuzase că a ordonat atentatele teroriste de la Moscova și din alte localități. A fost ținut câteva zile la o casa conspirativă de lângă Moscova și apoi dus în “excursie” la Kiev, unde a fost trecut pe “medicamente”. De la Kiev a dat un interviu unui post de radio și, după ce a declarat că are “dreptul la viață privată”, a anunțat că se retrage din cursa electorală. S-a întors acasă teafăr. A câștigat Putin. Condamnabil. În Rusia este dictatură.

De ce Putin își împușcă sau otrăvește opozanții, sau le dă o decadă sejur în gulag? De prost! Pentru că nu împuști opoziția și nici nu sugrumi libertatea de exprimare, când poți să o compromiți pe prima și să o botezi pe cealaltă “ hate speech”. Și nici nu otrăvești, când poți să amendezi. Și nu interzici cărțile scrise de oponenți, ci le scoți de la vânzare – ca în Germania. Și nu folosești gulagul, când poți utiliza oprobiul colectiv. În loc de sârmă ghimpată, opinie publică. Dar pentru asta îți trebuie cap, și Putin nu are. A rămas un tradiționalist anchilozat, în loc să devină un progresist democrat. Folosește serviciile secrete, în loc să se servească de mass-media. Utilizează naganul, în loc să se slujească, în locul lui, de Corectitudinea Politică. Când joacă șah îi ia adversarului piesele și i le bagă pe gât. Conservă o dictatură hard, când ar putea evolua spre o tiranie soft. Stagnare în loc de progres. Repet: un prost, care nu va învăța niciodată să dea șah mat prin corespondență!

http://www.bz-berlin.de/berlin/kolumne/linke-jagen-berliner-zahnarzt-und-bekommen-geld-vom-staat

Anunțuri

Un comentariu

  1. […] Sursă: Șah mat prin corespondență | Bogdan Calehari […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: