De la Casa Albă la Al – Azhar, islamul izvor de cultură, știință și progres

vatican-al-azhar

“Lucrul cel mai rău este noutatea și fiecare noutate este o inovație și fiecare inovație este o eroare și fiecare eroare duce la focul iadului” – hadith.

Universitatea Al-Azhar din Cairo este cea mai mare și mai vestită instituție academică din lumea musulmană sunnită. Ea reprezintă centrul lumii culturale arabe și al teologiei islamice. Aici s-au format și de aici au plecat în cele patru zări ale lumii musulmane, să formeze la rândul lor pe alții, mari savanți, filozofi și teologi ai Islamului. Aici a studiat și marele filozof egiptean Sayyd Qutb, fondator al Frăției Musulmane, cel care a scris nu numai o exegeză unică a Coranului, in 30 de volume, dar a fost și unul dintre promotorii renașterii islamice și un strateg al jihadului modern. Fratele său mai mic, Muhammad Qutb – un alt distins teolog format în amfiteatrele Al-Azhar-ului – a fugit în Arabia Saudită unde a devenit profesor de studii islamice, avându-l ca student pe Osama Bin Laden, cel care a pus bazele Al-Qaeda.

S-ar putea spune, fără umbră de îndoială, că universitatea Al-Azhar a fost un adevărat stindard academic al renașterii islamice – o renaștere religioasă, anti-laică, anti-universală și anti-occidentală. Ea a înlocuit în ultimii 60 de ani, în cele mai multe dintre țările musulmane, naționalismul laic cu naționalismul religios, promovând instituirea legii Sharia în locul legilor de sorginte occidentală, extinderea educației islamice și a codurilor islamice de comportament social și opoziția la guvernele laice. Așa a apărut islamul politic. Islamul strămoșilor, islamul curat, nemaculat de influența occidentală este, susțin numeroșii militanți ai renașterii islamice, soluția dezvoltării lumii musulmane și a redobândirii gloriei de altădată. Învățământul religios a constituit principalul motor al acestei renașteri, islamiștii edificând o rețea uriașă de școli islamice în timp ce își extindeau influența în școlile de stat. În anii ’60, islamismul a inceput să se infiltreze și în mediul universitar, mai întâi în Egipt, apoi în Pakistan și Afganistan, punând stăpânire în cele din urmă pe sistemul de învățământ din mai toate țările musulmane.

Coincidența face ca în aceeași perioadă în care, în Occident, universitățile intrau sub controlul neo marxiștilor, în Orient ele cădeau în mâinile islamiștilor. Rolul lui Antonio Gramsci și al filozofilor Școlii de la Frankfurt l-au jucat în Orientul musulman, Frăția Musulmană și filozofii și teologii ce îi erau membri și adepți.

Barack Obama, un produs al “madrasselor marxiste”, a rostit în 2009 un discurs în fața studenților universității Al-Azhar, scris parcă de Frăția Musulmană. El a spus despre Islam: “Am venit aici în cautarea unui nou început între Statele Unite și musulmanii din întreaga lume…unul bazat pe adevărul că America și Islamul nu se exclud…mai degrabă ele se suprapun și împărtășesc principii comune: principiul justiției și progresului, al toleranței și al demnității tuturor ființelor umane… Ca un studios al istoriei, cunosc de asemenea datoria civilizaţiei către islam. A fost islamul – în locuri ca Universitatea Al-Azhar – care a purtat lumina studiului prin atâtea secole, pavând calea pentru Renaştere şi Epoca Luminilor europene. A fost inovaţia comunităţilor islamice care a dezvoltat ordinea algebrică; busola noastră magnetică şi instrumentele navigaţiei; măiestria noastră a condeielor şi a tipăriturii; a înţelegerii noastre asupra felului în care se difuzează boala şi cum poate fi tratată. Cultura islamică ne-a dat arcurile majestuoase şi turlele avântate; poezie nemuritoare şi muzica îndrăgită; caligrafia elegantă şi locuri de contemplare pline de pace. Iar de-a lungul istoriei, islamul a demonstrat prin vorbe şi fapte posibilităţile toleranţei religioase şi a egalităţii rasiale.”

Nu mai conteaza ce istorie a “studiat” Obama, important este că părerea lui despre Islam este împărtășită de toți islamo-socialiștii de azi. În decembrie 2014, Abdel Fattah Al-Sissi – președintele Egiptului – cel care a înlăturat de la putere cu sprijinul poporului egiptean Frăția Musulmană, a rostit un discurs istoric, tot la Al-Azhar, dar de data asta în fața islamiștilor care formează corpul profesoral. El a spus: “Mă adresez savanților religioși și clericilor. Trebuie să ne uităm cu mare atenție la situația actuală. Este de neconceput ca ideologia pe care o sanctificăm să transforme întreaga noastră națiune într-o sursă de îngrijorare, pericol, distrugere peste tot în lume. Este de neconceput ca această ideologie…Mă refer nu la “religie”, ci la “ideologie” – la corpul de idei și texte pe care le-am sanctificat în decursul secolelor, până la punctul în care contestarea lor a devenit foarte dificilă. S-a ajuns în punctul în care această “ideologie” este ostilă întregii lumi. Este de conceput ca 1,6 miliarde de musulmani ar ucide întreaga populație a lumii de 7 miliarde doar pentru a putea trăi cum crede de cuviință? Așa ceva este de neconceput! Eu spun aceste lucruri aici, la Al-Azhar, în fața clericilor și a savanților religioși. Fie ca Allah să fie mărturie în Ziua Judecății cu privire la adevărul intențiilor voastre cu privire la ceea ce vă spun astăzi. Nu puteți vedea lucrurile clar atunci când rămâneți blocați în această “ideologie”. Trebuie să ieșiți din ea și să o priviți din afară, pentru a vă apropia de o ideologie cu adevărat luminoasă. Trebuie să vă opuneți acesteia cu hotărâre. Permiteți-mi să o spun din nou: avem nevoie să revoluționăm religia noastră. Onorabile imam (Marele șeic al Al Azhar-ului) purtați răspunderea în fața lui Allah. Lumea în întregimea sa așteaptă cuvintele voastre pentru că națiunea islamică este sfâșâiată, este distrusă și se îndreptă spre pierzare. Noi înșine o ducem la pierzare.”

Este o diferență uriașă, aș spune, între islamul văzut cu ochii lui Barack Obama – bazat pe justiție, progres, toleranță și demnitate – și “ideologia ostilă întregii lumi” despre care vorbește musulmanul “islamofob” Abdel Fattah Al – Sissi. Dar, nu există nicio diferență, atunci când este vorba de Islam, între islamo-socialistul de la Casa Albă și islamistul care conduce Al-Azhar-ul! Și Barack Obama și șeicul Ahmed Muhammad Ahmed el- Tayeb gândesc la fel și vorbesc aceeași limbă! Acestuia din urmă, scriitorul egiptean Ali Oueiss i-a adresat o scrisoare deschisă. Scrisoarea lui Ali Oueiss, care ar fi considerat în Occident un “extremist de dreapta”, a apărut în paginile publicației “Opinii egiptene” și a fost publicată și de site-ul ripostelaique.com. Așadar, să-i dăm cuvântul lui Ali Oueiss:

 

“Domnule șeic al Al –Azhar –ului

Puteți să vă inspirați din legende și, deasemenea, să așterneți o grămadă de baliverne pe hârtie și să le citiți în fața camerelor de televiziune. Oamenii care va ascultă nu vă vor crede, ba chiar mai mult, vor râde sarcastic de halucinațiile dumneavoastră. Ceea ce se va întâmpla de fiecare dată când veți difuza un comunicat sau veți rosti un discurs, care nu au nicio legătură cu realitatea.

Ați vorbit recent, cu multă mândrie și aroganță, despre știința și savanții musulmani. Ați pretins că ultimii au transmis cunoașterea și știința omenirii în momentul în care oumma musulmană se baza pe Coran și se inspira din Sunna. Din contră, ați adăugat că Occidentul n-a progresat decât după ce și-a tăiat definitiv legăturile cu religia creștină. Este o aberație mincinoasă, de neiertat, ceea ce ați difuzat. Este rușinos ca un responsabil ca dumneavoastră, să pronunțe o astfel de erezie.

Știți bine că în istoria noastra arabo- musulmană nu a avut loc niciodată o renaștere științifica, condusă sau susținută de Stat. Noi am cunoscut numai eforturi individuale disparate și marginale. Supraviețuirea lor se datorează numai unor curente de gândire pe care islamul oficial le-a condamnat întotdeauna.

Ibn Sina (Avicenna) a fost un membru al comunității israelite, iar Ibn Hayyan un șiit imamit. Amândoi n-au avut nimic de-a face cu islamul vostru. La fel, Al-Farabi, Al-Khwarizmi, Al – Kindi și atâția alții au aparținut, toți, curentelor religioase care au rămas până în zilele noastre denigrate chiar în sânul faimoasei instituții pe care o conduceți. Cum îndrăzniți să evocați azi, în numele Al Azhar-ului, eforturile și realizările acestor indivizi pe care, în primul rând, nu i-ați apreciat niciodată și în al doilea rând să lăudați o știința pe care n-ați difuzat-o niciodată ba, mai mult, i-ați persecutat pe cei care au făcut-o?

Ați uitat că o civilizație este fructul creativității omului și nu este rezultatul acțiunii unei săbii. Este inadmisibil și delirant să considerați expansiunea militară arabo-musulmană drept o civilizație, pentru că ea n-a favorizat niciodată progresul, n-a creat valori, n-a dezvoltat libertăți, n-a organizat afacerile Statului, n-a stimulat și n-a încurajat inițiativele individuale sau colective. Am creat noi un astfel de mediu de succes, sau promițător, în jurul piețelor de sclavi, pentru a-i trata pe cei căzuți captivi în mâinile musulmanilor?

Domnule mare șeic al Al-Azhar-ului! Un pic de rușine, vă rog! Adevărul pe care-l prezentați drept autentic nu este decât o minciună grosolană. L-ați învăluit într-un halou de legende. Dacă civilizația ar fi reflexul expansiunii militare, atunci Ghinghis Han ar fi făuritorul unei foarte mari civilizații și Selgiuicizii otomani ar fi fost precursorii civilizației moderne.

Civilizația este, cu siguranță, o stare a prezenței umane în toate dimensiunile ei și, deasemenea, o prezență a omului si a umanității sale, cu o conștiință utila a drumului său și a realizărilor sale. Această viziune este total absentă și străină în istoria unei națiuni ca a noastră, care l-a măcelarit pe celebrul autor de fabule Ibn al – Muqaffa, i-a smuls limba lui Ibn al- Sakit și i-a tăiat gâtul lui Al – Jaad Ben Dirham pe pragul casei sale, l-a ars de viu pe Al- Hallaj și i-a împrăștiat cenușa în cele patru zări de pe un minaret din Bagdad. Cum au putut aceste crime și acești criminali să constituie o civilizație, atunci când au persecutat orice spirit creator?

Cât îl privește pe Averroes, l-ați condamnat din cauza spiritului său liber, l-ați exilat ca eretic și i-ați ars cărțile. Universitatea voastră nu se axează decât pe studiul Coranului și al Sunnei, pretextând că aceasta este singura strategie valabilă pentru a se distinge printre cele mai célèbre universități ale lumii.

Universitatea islamică Al-Azhar este azi în  mâinile voastre. Dispuneți de un buget de mai multe milioane de dolari pentru a o conduce, dezvolta și moderniza. Ce vă impiedică să lucrați pentru ca ea să fie printre primele 500 de universități ale lumii?

Trăiți într-un alt mediu, în afara timpului. Ați fost înghițiți de aceeași viziune paradoxală și dezastruoasă ca și Statul Islamic. Pretindeți că Occidentul n-a progresat decât dupa ce a abandonat Creștinismul, ca și cum religia provoacă subdezvoltare și ignoranță, asta contrar a ceea ce susțineți în lectura istoriei voastre și anume că declinul arab și musulman se datorează îndepărtării de religie.

Este nedemn și rușinos din partea voastră să acuzați Creștinismul, al cărui adepți nu s-au revoltat în Evul Mediu decât împotriva autorității și abuzurilor unei părți a clerului, care acționa contrar învățăturilor Evangheliei și a predicii lui Cristos pe munte. Din momentul în care clerul din Occident s-a consacrat numai propovăduirii cuvântului Evangheliei în sânul Bisericii, țările occidentale s-au edificat pe baze creștine. Ele respectă diferența, cred în diversitate, respectă libertățile. Nu veți auzi pe nimeni în Occident chemând, în numele credinței sale, la distrugerea unei națiuni sau unui popor. Dar imamii și predicatorii noștri, pe care voi i-ați format în universitatea Al-Azhar, o fac fără încetare, ca și discipolii voștri, caizii Statului Islamic.

Vă cerem vouă și tuturor responsabililor religioși ai Islamului, să renunțați la acest discurs al urii și dezbinării. Concentrați-vă asupra bunei orientări morale și spirituale a turmei voastre dacă doriți ca națiunea arabo-musulmană să se poată opri din decadența ei sinucigașă.

Am fost profund mișcat să-l văd pe Papa de la Vatican spălând picioarele unor oameni săraci și bolnavi, dintre care unul era un musulman libian de 75 de ani.

Iată cum este favorizat progresul, solidaritatea și respectul între oameni, nu prin sabia lui Mahomed sau a Fraților Musulmani și nici prin centurile explozive ale Statului Islamic și acoliților săi, pe care adepții “Allah Akbar-ului” vostru le-au declanșat recent în capitala franceză, ucigând 130 de victime nevinovate și rănind alte sute de persoane.

Spuneți că progresul în Occident este ostil religiei, este fals și stupid din partea voastră. Numeroși precursori ai renașterii, filozofi și teologi, au fost religioși. Europa este puternică prin valorile sale și moștenirea sa creștină. Ea n-a exportat niciodată un terorist, pentru ca acesta să se arunce în aer în mijlocul mulțimii.

Ați remarcat cum Creștinismul este capabil să uite ura, să ierte și să răspândească pacea? Vă amintiți de Papa Ioan Paul al II-lea care a mers în închisoare ca să-l vadă pe criminalul musulman turc care a încercat să-l asasineze? El l-a iertat în numele milei și a credinței sale creștine. Vă amintiți de aceea mamă americană care a mers să-l vadă în închisoare pe asasinul fiului ei și i-a spus acestuia: “Te iert, sunt creștină. Mă voi ruga pentru tine ca să descoperi dragostea față de Dumnezeu, tatăl nostru al tuturor.”

Iată Creștinismul întrupat în conștiința și conduita credincioșilor. El favorizează mila, iertarea, toleranța și solidaritatea. El contribuie în mod egal la promovarea progresului în Occident. Din contră, ce face instituția Al-Azhar pe care o patronați? Pentru ce a eșuat ea în atingerea unui nivel demn de o religie care ar trebui să predice “mila pentru oameni.” Știți că un diagnostic corect este punctul de plecare pentru orice tratament?

Este nedemn din partea voastră să defăimați istoria unui grup sau a unei comunități respectuoase față de atacurile calomnioase și să ne atribuiti nouă, în același timp, o istorie pretins glorioasă, dar care n-a existat niciodată.

Europa, pe care voi o disprețuiți, rămâne mare și foarte bine protejată prin valorile sale creștine. În virtutea acestor valori, ea va oferă posibilitatea de a vă urma studiile pe teritoriul ei, apoi să vă valorificați cunoștiințele într-o universitate franceză. Pentru a-i mulțumi, n-ați făcut altceva, la întoarcerea în Egipt, decât s-o înjunghiați în spate, în inimă și în spirit. Rușine!”

 

http://ripostelaique.com/ali-oueiss-patron-de-luniversite-islamique-dal-azhar-poignarde-loccident.html

http://inliniedreapta.net/lavedere/presedintele-egiptean-al-sisi-la-al-azhar-trebuie-sa-revolutionam-religia-islamica/

 

 

Anunțuri

5 comentarii

 1. Am vaga impresie că pe domnul șeic al Al –Azhar –ului o să-l doară fix în cur de discursul lui Ali Oueiss. 7,62-ul rămâne sfânt în problema aceasta.

  1. bunica sabela · · Răspunde

   Hmmm
   Daca l-ar durea acolo ar mai fi ceva.
   Chestia e ca il doare exact in…turban!

 2. bunica sabela · · Răspunde

  Articol exceptional, ca de obicei.
  Cel mai „tare” paragraf este cel dedicat lui O-banana, „studiosul” istoriei universale, care cunoaste in adancime (crede el!) „datoria civilizaţiei către islam”.
  M-a dat pe spate de ras. La propriu!
  Cat il priveste pe Ali Oueiss, daca mai are indrazneala sa scrie asemenea chestii, ii prevad un viitor ca cel al lui Salman Rushdie, cel cu „Versetele satanice”…

 3. Am cautat sa vad daca Ali Oueiss este crestin copt sau musulman, dar n-am gasit nicio informatie. Oricum iti trebuie curaj sa vorbesti asa in Egipt chiar daca esti pe aceeasi lungime de unda cu seful statului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: