Jean Raspail, nebunul cu ochii închiși

220px-Jean_Raspail_-_Portrait_-_2010

“Pe un munte, într-o țară foarte îndepărtată, stă un om cu ochii-nchiși și spune ce ne așteaptă.

Lumea nu-l ascultă, îl crede un nebun, căci vorbele lui sunt ca niște lovituri de tun.” Phoenix – “Nebunul cu ochii închiși”

Cu siguranță că Moni Bordeianu și Nicu Covaci nu s-au gândit când au scris aceste versuri la “nebunul” Enoch Powell, cel care văzând ceea ce ceilalți nu puteau sau refuzau să vadă – cum în Anglia încep să-și facă țară seminții venite de la capătul lumii – a spus vorbind în deșert: “Am impresia că privesc această țară cum își construiește cu frenezie propriul rug funerar.”

Azi, când în Europa năvălesc, traversând Mediterana la bordul ambarcațiunilor lor fără ca cineva să îi oprească, sute de mii din cei ce formează avangarda milioanelor ce vor urma, numele unui alt “nebun”, Jean Raspail, este din ce în ce mai des rostit. În 1973, el a scris cartea “Le Camp des Saints”, considerată atunci o simplă plăsmuire. Dar ce scandal imens a provocat!

Acum 43 de ani, când nu se întampla nimic, dar nimic, din ce se întamplă azi, Jean Raspail și-a imaginat un uriaș val uman, provenit din țările lumii a treia, acoperind țărmurile Franței. Un milion de dezmoșteniți ai soartei, împinși de foame și mizerie, invadau teritoriul francez, dupa ce traversaseră Mediterana la bordul unei uriașe armade. Deoarece guvernul renunță să li se împotrivească invadatorilor, o mână de patrioți iau armele și luptă până la capăt.

Conform Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați, anul trecut au traversat Mediterana 219 000 de imigranți clandestini veniți din Asia și Africa. În primele 7 luni ale anului au făcut lucrul acesta 264 500. Așteaptă să facă traversarea până la sfârșitul anului, între cinci sute de mii și un milion de alți imigranți. Anchilozată psihic, elita politică  de la Bruxelles nu mișcă un deget pentru a se împotrivi invaziei, ba chiar se pare că o dorește. În aceste condiții, cei care prevăd sfârșitul iminent al vechii civilizații europene sunt priviti și tratați la fel ca Enoch Powell și Jean Raspail sau alții asemenea lor.

Acum mai bine de patruzeci de ani, dupa ce a terminat să-i citească cartea, istoricul Henri Amouroux i-a spus lui Jean Raspail: “Pe Dumnezeul meu, n-am văzut niciodată un profet în viața mea, tu ești primul!” O mărturisire și un compliment fără prea multă valoare din moment ce profeții, asemenea Cassandrei, sunt blestemați să nu fie crezuți deși nu se înșeală niciodată.

Anunțuri

4 comentarii

 1. ica iancu · · Răspunde

  mi-as dori sa citesc aceasta carte.. este posibil sa o gasesc in bucuresti?
  am un exemplar pdf in engleza, dar spre nefericirea mea, nu stiu limba…pe vremea mea la scoala se invata rusa, latina si franceza….
  poate ma puteti ajuta?
  va multumesc anticipat.
  bunica

 2. daca va puteam ajuta, ma ajutam pe mine mai intai 🙂 In limba romana n-a aparut. Sper s-o gasesc in franceza,. Eu am citit doar un scurt rezumat al ei. Oricum, sunt hotarat sa fac rost de ea.

 3. aristide mat · · Răspunde

  Jean Raspail – Le Camp des Saints, se gaseste pe Amazon, inclusiv in format Kindle, in franceza, bineinteles

  1. aristide mat – Multumim pentru informatie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: