Erdogan este hotărât să lupte împotriva Statului Islamic până la ultimul kurd

CIVFkNQW8AALIFC

Orasul Suruç este situat în partea de sud-est a Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, populația lui fiind formata în marea ei majoritate din kurzi. De cealaltă parte a frontierei, la câteva zeci de kilometri depărtare de el, se află orașul erou Kobane, care a devenit în ianuarie 2015 simbolul rezistenței în fața Statului Islamic (DAESH). Aici, luptătorii kurzi înconjurați de jihadiștii DAESH – superiori din punct de vedere numeric și al înzestrării cu echipament militar – au reușit ca după patru luni de lupte înverșunate să-și înfrângă adversarul. Au luptat apărând fiecare cartier, fiecare stradă, fiecare casă. În cele din urmă au invins, dar orașul a fost distrus în întregime. În tot acest timp, la doar câteva sute de metri de Kobane, au stat campate pe post de “observatori” câteva zeci de tancuri turcești, armata turcă refuzând să se alăture coaliției internaționale ce declanșase lupta împotriva Statului Islamic . În schimb, a impiedicat sosirea din Turcia a oricăror ajutoare pentru kurzii ce luptau în oraș.

Pe 20 iulie 2015, peste trei sute de tineri voluntari turci de origine kurdă și-au dat întâlnire la Suruç cu intenția de a se îndrepta spre Kobane, pentru a participa la reconstrucția orașului. Însă, la ora prânzului, în mijlocul mulțimii aflată în centrul Suruç-ului, a avut loc o puternică explozie. Un kamikaze jihadist s-a aruncat în aer. Atentat cu bilanț tragic: 31 de morți și peste 100 de răniți. Primul atentat al Statului Islamic pe teritoriul Turciei. Întâmplarea a făcut ca el să nu aibă loc la Istanbul sau Ankara, sau în oricare alt mare oraș cu populație majoritar turcă, ci într-unul locuit de kurzi! Primul ministru turc Ahmet Davutoglu a declarat: “Primele elemente arată că explozia a fost cauzată de un atentator sinucigaș și că a fost opera DAESH.”

Guvernul turc a lansat imediat o vastă ofensivă anti-teroristă pe tot întinsul țării – numai la Istabul au fost mobilizați 5000 de politiști. Surprinzător, autoritățile n-au vizat numai pe membri celulelor jihadiste, ce asigură trecerea pe teritoriul Turciei a mii de voluntari străini ce se alătură Statului Islamic în Siria, ci și pe membri și militanți ai Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK) și ai grupărilor de extremă-stângă. Sau, s-ar putea spune, i-a vizat mai ales pe aceștia. Pe 23 iulie, artileria turcă a tras câteva obuze peste frontiera siriană asupra unor poziții ale DAESH și, două nopți la rând, 3-4 avioane F 16 au bombardat dispozitive ale jihadiștilor în apropierea orașului Havar, provocându-le acestora pierderea a 9 oameni. Noua jihadiști pentru 31 de cetățeni turci; guvernul turc a considerat asta o proporție corectă!

Cam asta a fost toată lupta împotriva teroriștilor islamiști. Ofensiva anti-teroristă a continuat însă concentrându-și forța de izbire pe direcția principală: kurzii, victimele principale ale atentatului de la Suruç. Doar și kurzii au teroriștii lor. Mai ales că Statele Unite și UE consideră PKK organizație teroristă. Pe Hamas și Hezbollah, nu! Numai PKK, pentru că ăștia, prost orientați, nu atacă Israelul! Au fost arestați numeroși militanți și membri ai PKK, iar avioanele de vânătoare turcești au început să bombardeze, zi după zi, și taberele kurzilor din nordul Irakului! Au fost distruse parțial sau total, în Kurdistanul irakian, 7 tabere ale celebrilor luptători peshmergas! Atentatul comis de DAESH la Suruç a căzut la fix! Tocmai când Erdogan și partidul lui se aflau într-o vizibilă pierdere de popularitate. Acum, luptând împotriva terorismului, noul dușman ce amenință Turcia, pot să și-o recâștige.

Așa că, armata turcă, care a stat cu arma la picior la Kobane, atacă acum tocmai pe cei care după ocuparea Mossulului de către tăietorii de capete ai Profetului au fost singurii care s-au ridicat pavază în apărarea sutelor de mii de creștini irakieni, oferindu-le adăpost și împiedicând exterminarea acestora! Și tot luptătorii kurzi din Irak au fost cei care au salvat minoritatea yazidi de la extincția totală, dar asta se pare că nu mai contează. După ce Statul Islamic a comis atentatul de la Suruç – căruia, întâmplător, i-au căzut victime turci de origine kurdă – armata turcă administrează acum lovitură după lovitură kurzilor peshmergas pe teritoriul Irakului, venind astfel, tot întâmplător bineînțeles, în sprijinul Statului Islamic.

Pe 27 iulie, primul ministru turc, Ahmet Davutoglu, a anunțat la televiziune că Turcia își va continua ofensiva contra Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), până ce rebelii kurzi vor depune armele. “Sau armele, sau democrația” – a spus el. A uitat să explice însă ce legătură este, în afară de cea etnică, între kurzii PKK-ului și kurzii peshmergas ai Guvernământului regiunii Kurdistan (GRK) conduși de Massoud Barzani, pentru că aceștia au fost bombardați de aviația turcă. Massoud Barzani a condamnat atacurile, cerând imperativ încetarea lor.

Vorbește însă în fața unor porți închise, în spatele cărora se află niște urechi surde. Ofensiva împotriva kurzilor irakieni va continua, asta deoarece Erdogan și Davutoglu au primit mână liberă chiar de la Barack Obama! Să ne amintim că acesta a condamnat în termeni duri, doar cu câteva luni în urmă, bombardamentele efectuate de aviația egipteană asupra jihadiștilor DAESH pe teritoriul Libiei, ca ripostă la decapitarea de către teroriști a zeci de creștini egipteni copți pe plajele libiene. Atunci, “pacifistul” de la Casa Albă (mare admirator al frățiilor și confreriilor islamiste) a spus că criza din Libia nu se poate rezolva decât pe cale politică!

Acum, nemaifiind implicat Abdel Fatah Al – Sissi – cel care a dat lovitura de grație Frăției Musulmane și o dureroasă palmă pe obrazul susținătorului acesteia de la Casa Albă -, ci islamistul Erdogan – unul dintre foștii lideri ai confreriei Milli Görüş si, pe deasupra, un înverșunat dușman al Israelului –, Obama cântărește cu altă măsură. Duminică, 26 iulie, Ben Rhodes – vice consilierul președintelui pe probleme de securitate națională – a declarat că “Statele Unite consideră PKK drept o organizație teroristă” și a estimat că “Turcia are tot dreptul să atace țintele teroriste”.

Egiptul nu are dreptul ăsta, pentru că Statul Islamic nu este o “țintă teroristă”, ba, când vrea Obama, devine chiar un partener politic! Numai luptătorii peshmergas din GRK, care sunt tot aia cu kurzii din PKK, se transformă în “ținte teroriste” când sunt atacați de către Turcia lui Erdogan – singurul aliat care i-a mai rămas lui Obama în regiune! Gândire marca Obama, care nu numai că a renunțat să mai lupte împotriva hidrei care s-a născut în Orientul Mijlociu, dar îi permite lui Erdogan să-i atace pe cei care se luptă cu ea.

Un general american declara de curând că DAESH nu va fi înfrânt decât în 20 de ani! Unii, poate, l-au socotit atins de un pesimism ireductibil. După ce l-a considerat mai întâi juniorul Al-Qaeda, un fel de progenitură mai mică și mai neputincioasă a vestitei organizații teroriste, “creierul” de la Casa Albă crede acum că DAESH nu poate fi învins pe calea armelor, ci cu ajutorul unei ideologii mai puternice decât cea care-l mână în luptă. Așa că, a colorat Casa Albă în culorile simbolului ideologiei cu care intenționează să înfrîngă DAESH – curcubeul. DAESH cu Allah și Profetul lui, Obama cu zeul ANUS și LGBT! În condițiile astea se pare că islamiștii nu mai au nicio șansă. Ținând cont și de faptul că kurzii, poate singurul adversar serios pe care l-a avut Statul Islamic, sunt azi țintele ofensivei declanșate împotriva “terorismului” de către islamiștii de la Ankara, cred că generalul american suferă de un optimism patologic.

Reclame

6 comentarii

 1. bunica sabela · · Răspunde

  Mda..Te doare mintea.
  Deci se confirma ca turcii stau in umbra „Daesh”, dupa cum si musiu obama, musulmanu’ de serviciu, bun la toate …relele !
  Si cand ma gandesc ca, pana acum ceva timp, nu-mi venea a crede ca amerlocii ar putea fi la originea isis …

 2. Nu „amerlocii” sunt la originea ISIS, asa cum nu „mamaligarii” sunt la originea colectivizarii in tara noastra. E vorba de Barack Hussein, care nu este „amerloc”, ci un musulman kenian, nascut de o progresito-socialista care a „dat-o de fiecare gard” din India si pana in Kenia si care s-a „format” ca om pe banii unui „sponsor” saudit intr-una dintre madrassele marxiste, care in Statele Unite poarta inca numele de universitati. S-ar putea spune fara a gresi prea mult, ca Barack Hussein este un islamo-socialist tipic, un reprezentant de marca al acestui curent ideologico -cultural in mare voga azi. El este la originea ISIS, pentru ca daca la Casa Alba era presedinte un american autentic, un om de dreapta, adica un aparator al democratiei si un luptator inversunat contra totalitarismului indiferent sub ce forma s-ar fi manifestat el, si nu paiata asta socialista, ISIS n-ar fi existat.

  1. bunica sabela · · Răspunde

   Atunci sa asteptam alegerile de anul viitor, poate ar mai fi sanse ?
   Nu vorbesc de cele de la noi, ci la cele de peste ocean.
   Desi, daca vor castiga tot democratii …

 3. Bogdan,

  iti multumesc mult pentru articolele astea. Sa stii ca, pentru mine, reprezinta o gura de oxigen, in materie de informatii, neavand timp si rabdare sa caut pe alte boguri straine, iar presa romaneasca fiind asa cum este. Si da, vorba bunicii, te doare mintea.

 4. Multumesc, Liv! Sa stii totusi ca sarmanul BHL nu este chiar atat de blamabil. Este intelectual si, dupa cum stim, multi din „casta ” asta pana nu o iau razna barem un pic nu se simt bine. 🙂

 5. Mersi, pai asa, si eu, cred ca si tu, suntem intelectuali, noi cum ar trebui sa fim atunci? =D Nu, si, apoi, cu BHL, eu am un beef mai vechi. La inceput, imi placea cum scrie, dar pe urma, cand am citit Cadavrul rasturnat si-am realizat ca, dupa ce ajunsese celebru criticandu-l pe Lenin si muntii sai de cadavre, acum incerca sa salveze oarecum ideile stangii, parca m-a cam scarbit, asa. Si-apoi sa aud ca el e unul din cei din spatele porcariei din Libia…..halal, ce sa zic. Filosoful cu camasa alba mereu scrobita, peptu-i vesnic p-afara (june-prim la peste 50 de ani) si alte asemenea figuri. Adica bun, daca el tine musai s-o ia razna, ok, e o tara libera, dar nu era cazul sa traga si toata Europa dupa el. Zic si eu, nu dau cu parul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: