Armata israeliană criticată pentru protejarea excesivă a civililor în Gaza

Aircraft-F-15-Eagle-Wallpaper

“Războiul este urât. El devine moral prin ținta pe care o combate și nu prin modul în care realizează acest lucru. Daca purtăm un război pentru a împiedica o crimă în masă, datoria noastră morală este să-l câștigăm cât mai repede posibil, și nu de a avea scrupule cu tot dinadinsul.” – Daniel Greenfield

Este de bon ton la nivel internațional, și asta de mai mult timp, ca Israelul să fie acuzat de “reacții disproporționate”, sau de “crime de război”, ba chiar de “genocid”, ori de câte ori armata sa răspunde la atacurile teroriștilor organizației Hamas. A devenit o misiune de onoare pentru socialiștii, umaniștii, pacifiștii, progresiștii, ecologiștii, pentru activiștii oengiști din lumea întreagă, și mai ales pentru gangul islamo-socialist ce-și are sediul în uriașul turn ce se ridică pe malurile East –Riverului, la New York,  să condamne înspumați ideologic acțiunile Tsahal îndreptate împotriva criminalilor ce și-au făcut un crez sfânt din distrugerea Israelului și aruncarea cetățenilor lui în mare. Împotriva teroriștilor care, la adăpostul copiilor și civililor palestinieni transformați în scuturi umane, atacă neprovocați, bombardând obiective civile pe teritoriul israelian. Mai nou, reprezentantul Secretarului General al ONU în domeniile conflictelor armate și al copiilor, algerianca Leila Zerrougui, a cerut includerea armatei israeliene pe lista neagră a organizațiilor și țărilor teroriste!

În timpul acesta, Casa Albă a retras Iran și Hezbollah de pe lista amenințărilor teroriste, iar Uniunea Europeană a procedat la fel cu Hamas – “din motive tehnice” (sic)!

Așa că, aflat sub imperiul acestei “realități” construite  propagandistic, este șocant să afli că “experți militari internaționali reproșează Israelului că a stabilit un precedent imposibil de respectat de armatele occidentale, fixând ștacheta mult prea sus în acțiunile de protejare a populației civile (în speță a celei palestiniene).” Această culme a fost atinsă în vara anului trecut când, în timpul confruntărilor cu teroriștii Hamas în Gaza, armata israeliană a depus eforturi extraordinare în dorința de a evita victimele civile.

Cei care au atras atenția armatei israeliene asupra excesului de “zel legalist”, care stabilește un precedent periculos, legând efectiv mâinile democrațiilor care combat terorismul islamic pe plan internațional, sunt experți militari și avocați specializați în dreptul războiului, din Statele Unite și Germania. Au făcut-o pentru că în vara lui 2014, Tsahal a reușit să atingă o cifră (un civil ucis pentru fiecare terorist ucis) niciodată întâlnită în confruntările de acest gen. Drept comparație, în razboiul dus de către forțele americane și NATO împotriva terorismului islamic din Orientul Mijlociu, se înregistrează circa 50- 98 de civili uciși pentru un terorist ucis. Puse una lângă alta, cele două cifre par a îndreptăți judecata experților internaționali ce consideră că Israelul a mers prea departe, punând astfel în dificultate  trupele occidentale aflate pe teatrele de operațiuni anti-tero.

Willy Stern, de la Școala de Drept Internațional Vanderbilt, explică “zelul legalist” al armatei israeliene drept o consecință a valului uriaș de critici cu care se confruntă Israelul la fiecare acțiune îndreptată împotriva teroriștilor Hamas. În acelasi timp, remarcă expertul american, este un fapt rarisim ca o armată occidentală să fie arătată cu degetul chiar și atunci când comite gafe sau erori de o sută de ori mai grave decât armata israeliană.

În Weekly Standard, Stern a evocat procedurile folosite de armata israeliană înaintea declanșării bombardamentelor asupra bazelor teroriștilor Hamas: Tsahal a efectuat mii de apeluri telefonice avertisment, a lansat din aer mii de flyere pentru a anunța viitorul atac, cerându-le locuitorilor să părăsească zona periculoasă, indicându-le totodată traseele de evacuare sigure; a difuzat mesaje radio și televizate, telefonând în același timp membrilor influenți ai comunității palestiniene pentru a le cere să evacueze locuitorii. Armata israeliană a urmat cu consecvență aceste proceduri, cu toate că a oferit astfel inamicului informații prețioase asupra planurilor sale, permițând combatanților Hamas să se pună la adăpost.

Este legitim să te întrebi, observa expertul american, cât de proastă poate să fie o armată care speră să câștige un război în timp ce își semnalează intențiile inamicului. Totuși, exact acest lucru a decis să-l facă Israelul pentru a evita un număr sporit de victime în rândul civililor. Deasemenea, profesorul în drept internațional a subliniat: “S-a demonstrat din plin că șefii armatei israeliene au mers mai departe decât toate recomandările internaționale, pentru a evita victimele în rândul populației civile”.

Urmând acest curs, Tsahal a făcut publice și 4000 de “fișe de țintă” – câte una pentru fiecare acțiune aeriană efectuată în cele 50 de zile ale conflictului. Pentru fiecare acțiune s-a cerut aprobarea prealabilă a avocaților Departamentului de drept internațional al armatei israeliene (DABLA) și fiecare fișă purta semnătura și parafa acestora! S-a asigurat astfel avizul juridic asupra legalității acțiunii potrivit cu Dreptul internațional pentru fiecare lovitură aeriană îndreptată împotriva țintelor teroriste!

http://www.weeklystandard.com/articles/attorneys-war_964911.html

Toate aceste eforturi nu au avut niciun efect asupra “comunității internaționale”, pentru că fiecare victimă civilă palestiniană a fost nominalizată, citată și fotografiată de către media internațională, în timp ce numeroasele victime civile ale celorlalte conflicte din zonă au fost efectiv neglijate de “onorabila” comunitate și acoperite de vălul greu, ca un capac de sicriu, al cenzurii mediatice.

Mai mult, așa cum remarca publicistul  Alain Leger pe siteul dreuz.info, media occidentală trece sub tăcere aceste informații importante, care contrazic încă odată acuzațiile de “ripostă disproporționată” aduse Israelului, dar relatează pe larg, fără să le verifice autenticitatea, acuzațiile aduse de un ONG anti israelian de extrema stângă, care a fabricat în serie mărturii ale soldaților israelieni ce, se spune, au deschis focul ucigând de plăcere civili palestinieni!

Articolul din Weekly Standard citează mai mulți experți internaționali, care critică acțiunile armatei israeliene, considerându-le un precedent periculos în lupta împotriva terorismului.

Wolff Heintschel von Heinegg – expert militar  la Universitatea Viadrina din Frankfurt – a fost invitat de DABLA pentru a-i forma pe comandanți ai armatei israeliene în domeniul legilor conflictelor armate. Von Heinegg a mărturist că “IDF (Forțele armate israeliene) au făcut mari și nobile eforturi pentru a evita să provoace victime în rândurile civililor, dar că iau mai multe precauții decât este necesar”. În concluzie, von Heinegg și-a exprimat îngrijorarea că armata israeliană “creează un precedent nerezonabil pentru celelalte țări democratice care ar putea avea, deasemenea, prilejul să se confrunte în războaie asimetrice cu actori non-statali care încalcă legile internaționale.”

Michael Schmitt – directorul Centrului Stockton de studiu al Dreptului internațional de la Colegiul armatei navale americane – s-a alăturat criticilor, confirmând că Tsahal creează o situație periculoasă ce poate aduce prejudicii Occidentalilor în lupta lor contra terorismului.

Schmitt a prevenit: “Avertizarea civililor palestinieni de către Tsahal merge cu siguranță dincolo de ceea ce este cerut de către legislația internațională și merge și dincolo de ceea ce în alte părți ale lumii ar fi considerat de bun simț.”

“Oamenii vor începe să se gândească că Statele Unite și democrațiile europene ar trebui să urmeze același exemplu ca IDF în astfel de conflicte. Ceea ce ar însemna un veritabil risc.”

Asta fără a mai lua în calcul că Dreptul internațional s-ar putea înăspri datorită precauțiilor exemplare ale armatei israeliene, creând o jurisprudență nouă care ar lega mâinile la spate forțelor internaționale NATO.

Dar nu Israelul este cauza. El este doar efectul. Având de luptat pe două fronturi, atât împotriva teroriștilor din  Hamas, cât și pe cel mediatic și diplomatic deschis împotriva lui de “comunitatea internațională” – în care se integrează perfect și totalitatea pacifiștilor profesioniști, a idioților utili, aliații de bază ai terorismului islamic – Israelul s-a văzut obligat să recurgă la astfel de metode. Este greu însă, dacă nu imposibil, chiar și pentru un expert militar, să recunoască asta și să dezvăluie astfel adevărata cauză.

În realitate, temerile experților militari sunt îndreptățite – exemplul Tsahal a început déjà sa fie urmat. În Irak și Siria, în războiul contra Statului Islamic, conducătorii militari americani sunt mai preocupați de protejarea populației civile decât de înfrângerea totala a unui inamic ce nu respectă absolut nicio regulă. În timp ce jihadiștii se comportă asemeni hoardelor lui Ghinghis Han, forțele “coaliției internaționale” stau cu Drepturile Omului și Dreptul internațional în brațe.

Până și New York Times confirma inacțiunea păguboasă ce minează strategia coaliției în războiul dus contra Statului Islamic. Cauza ei: protejarea civililor! NYT scria: “Avioanele de război ale americanilor și aliaților sunt echipate cu cel mai modern arsenal aerian întâlnit vreodată. Dar oficialii americani spun ca nu efectueaza lovituri semnificative și evidente contra țintelor Statului Islamic de frică că aceste atacuri ar putea ucide accidental civili…”!

http://www.nytimes.com/2015/05/27/world/middleeast/with-isis-in-crosshairs-us-holds-back-to-protect-civilians.html?_r=2

“Teroriștii ucid civili. A-i cruța pe teroriști înseamnă că mai mulți civili vor fi asasinați.” scria Daniel Greenfield. Și tot el adăuga: “A-i cruța pe teroriști pentru a-i salva pe civili este periculos din punct de vedere moral și practic.”

Se pare că pacifiștii patologici, umaniștii și adepții noii ideologii a “Drepturilor Omului” nu sunt de aceeași părere. Bineînțeles, ei nu au nicio vină. Vinovat este, se știe, Israelul.

Cu siguranță însă că dacă toți aceștia ar fi fost la fel de vocali, de puternici și de influenți și în urmă cu 75 de ani, cum sunt acum, reichul milenar visat de Hitler ar fi devenit realitate.

Surse: http://www.dreuz.info/2015/06/11/tsahal-accuse-davoir-trop-protege-les-civils-palestiniens-pendant-son-operation-militaire-a-gaza/#sthash.aJbYAW3m.ru39vGqj.dpbs

http://mic.com/articles/16949/predator-drone-strikes-50-civilians-are-killed-for-every-1-terrorist-and-the-cia-only-wants-to-up-drone-warfare

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: