Statele Unite, Franța, Germania și-au mărturisit slăbiciunea în fața lui Putin

unnamed183-500x318

Traducere după un text scris de Guy Millière

Guy Millière – Situația în Ucraina este complexă. O mare parte a țării, la Est, este rusofonă, de cultură rusă și se consideră mult mai apropiată de Rusia. O altă parte a țării, la Vest, este ucrainofonă și se consideră mult mai apropiată de lumea occidentală.

Pe vremea Uniunii Sovietice, cele două părți ale țării se supuneau regulilor aceleași dictaturi totalitare. După căderea Uniunii Sovietice, țara s-a emancipat treptat și s-a distanțat încet de dominația rusă. Vladimir Putin nu a acceptat această dorință de emancipare, iar populația rusofonă și-a manifestat reținerea față de ea. Revoluția portocalie din 2004 a reprezentat un pas înainte pentru tabăra emancipării. Revolta Maidanului în noiembrie 2013 a reprezentat un alt pas și mai mare. Vladimir Putin a reacționat așa cum era de așteptat să reacționeze, anexând Crimeea și îndreptându-se spre o anexare forțată a părții rusofone a țării. Această anexare forțată este în curs de desfășurare.

Ceea ce este grav în această afacere, este că Statele Unite ale administrației Obama n-au prevăzut reacția lui Putin și că, mai grav, nici țările Uniunii Europene n-au anticipat-o: Rusia a înaintat doar pentru că Statele Unite și Uniunea Europeană i-au dat ocazia s-o facă.

Ceea ce este grav, este că Ucraina s-a apropiat de NATO, fără a fi încă pe deplin membru, și a primit asigurări de protecție în schimbul renunțării la stocul de arme nucleare: apropierea de NATO s-a dovedit a fi un mare fiasco ,care a deteriorat încrederea ce exista în NATO și rolul său, abandonarea stocului de arme nucleare de către Ucraina dovedindu-se un alt mare fiasco, un îndemn pentru oricare altă țară posesoare de arme nucleare să nu se denuclearizeze.

Aceasta este o înfrângere în plus pentru administrația Obama și promisunile vagi, care circulă la Washington, privind înarmarea Ucrainei pentru ca ea să se apere, sunt acum nesemnificative și deosebit de tardive.

Ceea ce este grav, este că Uniunea Europeană a negociat cu Ucraina acorduri de apropiere și parteneriat economic fără a avea vreodată mijloacele diplomatice și militare prin care să-și asume această apropiere și acest parteneriat.

Aceasta este, deasemenea, o înfrângere în plus și pentru Uniunea Europeană, care apare încă odată așa cum este: lipsită de forță și moale.

Voiajul efectuat de Francois Hollande și Angela Merkel la Kiev, și apoi la Moscova, este emblematic pentru lipsa de forță și slăbiciunea europeană și n-a servit la nimic, decât poate să-i arate lui Putin că are în mână toate atuurile.

Declarația lui John Kerry care spunea că “alegerea Statelor Unite a fost una pașnică și a venit rândul Rusiei să-și anunțe alegerile” a fost ridicolă. Rusia și-a anunțat alegerile sale prin actele sale și ele nu sunt cele ale unei soluții pașnice.

Conferința ținută la Munchen, duminică 8 februarie, a arătat la fel ca îndepărtata imagine a unei alte conferințe, și ea ținută la Munchen, în 1938, și devenită un simbol al lașității democrațiilor. Serghei Lavrov a ținut la Munchen un discurs tipic sovietic, care l-a făcut pe Philip Hammond – ministrul britanic de externe – să spună că Rusia se comportă de o manieră “tiranică”. Serghei Lavrov n-a părut deloc înspăimântat.

O întâlnire va avea loc la Minsk, miercuri 11 februarie: va fi un simulacru. Putin și-a impus condițiile. Porochenko, președintele ucrainian, a trebuit să accepte aceste condiții. Merkel și Hollande au spus că au reflectat, dar n-au reflectat deloc. S-a vorbit de o “largă autonomie” pentru regiunile pe care Rusia le deține déjà și de o “zona demilitarizată” pe care Rusia o va militariza când va dori ea.

Ceea ce se petrece este observat cu atenție de Polonia și Țările Baltice: se vede că Putin poate recurge la forță pentru a reconstitui blocul sovietic, mai degrabă decât să intre într-o logică a parteneriatului pașnic, și că nu se găsește nimeni care să-l oprească pe Putin.

Ceea ce se întâmplă este observat deasemenea cu atenție și de alte țări care ar putea lua în calcul denuclearizarea în schimbul unor promisiuni vagi, de țările care încearcă să se doteze cu arma nucleară, dar deasemenea și de țările ai căror conducători judecă la fel ca Vladimir Putin.

Toată lumea știe, cu excepția comentatorilor desemnați, că nu va fi un război mai mare în Ucraina, pentru că războiul a avut déjà loc și Rusia l-a câștigat. Toată lumea știe că guvernul ucrainian știe că a pierdut. Toată lumea știe, chiar dacă Statele Unite s-ar arăta mai ferme ( pura închipuire școlărească sub Obama), că Europenii au ales calea supunerii și că declarațiile pompoase ale lui Hollande sau Fabius, nu sunt decât declarații pompoase. Toată lumea știe că sacțiunile economice fluturate în fața lui Putin nu-l vor face să renunțe, chiar dacă Rusia suferă, și că Germania nu dorește decât sancțiuni economice moderate împotriva Rusiei, care îi furnizează o bună parte din energia de care are atâta nevoie.

Statele Unite, Franța, Germania, Uniunea Europeană și-au mărturisit slăbiciunea în fața lui Putin și a restului lumii.

Este un moment trist pentru libertate și pentru valorile lumii occidentale.

© Guy Millière pour Dreuz.info.

.

Reclame

4 comentarii

  1. Buna seara! Trebuie facuta o corectura la paragraful care in original incepe cu: „Une rencontre aura lieu à Minsk, mercredi 11…” si care in traducere apare la trecut.

  2. Mih – gata, s-a rezolvat, multumesc mult! Voi fi mai prudent in viitor, cand voi mai traduce ceva, ma voi uita si-n calendar 🙂

  3. Cu placere! 🙂 Eu multumesc pentru tot ce pot sa citesc pe acest blog!

  4. Reblogged this on ARIAN.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: