Din 1832, Angela Merkel ține Grecia cu zăbala-n gură. Acum, Syriza o va salva

 IMG_0820

În aceste zile, Grecia este din nou în centrul atenției și asta nu pentru că ar organiza pe banii proștilor o nouă olimpiadă, nici pentru că ar construi cu banii acelorași proști un alt metrou, unde transportul va fi, ca și la cel vechi, gratuit. Și nici pentru că a fost iertată pentru a enșpea oară de plata datoriilor pe care le avea la aceeași proști, nu! Grecia este iar number one mediatic pentru că Tsipras le-a promis grecilor salarii și pensii ca pe vremuri – nu Ponta, Tsipras – iar grecii l-au ales pe Tsipras, adică stânga radicală, să conducă Grecia. Asta-i  ca și cum ai fi contractat cancer când te-au condus socialiștii și, pentru ca era nașpa, acum îți injectezi Ebola. Dar dacă Tsipras a promis…

Churchill le-a promis englezilor sânge și lacrimi ca să-i determine să obțină victoria, și s-a ținut de cuvânt, dar Churchill n-a vorbit și nici n-a fost ca Tsipras pentru simplu fapt că englezii n-au fost și nu sunt ca grecii.

Oricum ar fi, comuniștii europeni și extrema dreaptă sunt în culmea fericirii. În timpul ăsta, la noi, pe facebook, mulți dintre cei care au mâncat salam cu soia și creveți vietnamezi, și au băut nechezol pe vremea Regretatului, sau urmașii lor, sunt și ei bucuroși că grecii fluieră-n biserică. Că nu-și mai vor plăti datoriile și vor începe, iar, să mănânce cozonac cu fructe de mare. Se bucură taman ei, care au plătit până la ultimul cent datoria contractată de Geniul Carpaților, pentru ca pe capul lor să stea mai multe tone de oțel decât pe cel al francezilor și englezilor la un loc. Vai de capu’ lor!

De la proștii care le-au dat bani cu împrumut până la cei cu oțel în loc de creier, mulți sunt cei cei care au zilele acestea o vorba bună pentru “amărâții” de greci – ăia băgați în rahat de “finanța mondială”. Ar fi bine de văzut și cum a fost trecutul celor care azi îi aleg pe comuniști să le ofere pe tava viitorul, care nu poate fi altfel decât luminos. Obligatoriu! Un viitor în care capitaliștii nu numai că vor pregăti la bucătărie și bar comenzile grecilor, dar le vor achita acestora și nota de plată. S-a mai întamplat, așa că o să se mai întâmple.

De la obținerea independenței în 1832, grecii au băgat în ei ouzo pahar după pahar și au trecut, înșirându-și liniștiți boabele mătăniilor, de la un faliment la altul. Observatorii epocii remarcau stupefiați incapacitatea guvernului grec de a colecta impozitele și grandoarea pe care o afișau grecii în tot ceea ce făceau.

Între ce se întampla atunci și ce se întâmplă acum; între ce spuneau observatorii de atunci și ce spun cei de azi despre colectarea impozitelor în Grecia; între traiul, 8 ore pe zi, petrecut la mesele tavernei orientalo- socialiste, grandoarea olimpică afișată pe ecranele uriașe, casele cu piscine neimpozitate și metroul gratuit de azi, nu există nici o legatură. Și dacă ar fi, e o coincidență.

După ce a trăit mai mulți ani la Atena, scriitorul francez Edmond About a publicat în 1854 o carte, “Grecia contemporană”, care s-a bucurat de un succes uriaș. La capitolul “Finanțele Greciei” el a scris: “Grecia este singurul caz cunoscut de țară, care trăiește într-o continuă bancrută de când s-a născut…Propietarii bogați, care sunt în același timp personaje politice influente, găsesc mijloacele de a fura Statul, fie intimidându-i, fie corupându-i pe funcționarii lui. Funcționarii, prost plătiți și fără un viitor asigurat, siguri ca vor fi destituiți la prima schimbare de guvern, nu apăra deloc interesele Statului.”

Prin urmare, în Grecia de atunci, ca și în cea de azi, de vină pentru tot ceea ce se întampla rău n-au fost indolența, lenea, corupția și șmecheria orientală, ci, normal, neamu’ lu’ Angela Merkel.

http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k28630w.r=edmond+about+grèce.langFR

După 40 de ani de la Edmond About, în 1897, un iubitor al Greciei, Georges Vayssié (director al agenției Havas în Orient), scria: “Va prefera Grecia bancruta? Intervenția puterilor? Numirea de comisari ai datoriei, punerea sub tutelă? Poate chiar o revoluție?”

În 1898, Europa a iertat Grecia de datoria sa și a pus-o sub supraveghere. După 120 de ani, vedem cât de mult s-a “schimbat” Grecia… în bine. Europa a iertat-o de datorie, o supraveghează și nu o mai paște pericolul unei revoluții. Acum Grecia “paște” Syriza! Dacă însă Grecia a rămas la fel de bună, “puterile europene” au ramas la fel de rele.

http://www.letemps.ch/paywall

Dar grecii, au dovedit-o istoric, nu se lasa intimidați atât de ușor și asta pentru că au constatat că falimentul nu te face să mori de foame, dimpotrivă. Să trăiești de generații pe banii altora, fiind iertat în permanență de datorii; s-o duci numai în paranghelii cu steagul roșu fluturând deasupra tavernei, unde-ți petreci 5 seri și nopți pe săptămână, în pași de sirtaki și pe acorduri de bouzouki, să recunoaștem că nu stă la îndemâna oricui.

Așadar, conform tradiției, proștii continuă să le facă cinste zilnic, iar imbecilii de la noi, ai căror strămoși în urmă cu doar 8 generații erau beliți de piele, presărați cu sare și atârnați cu capul în jos deasupra focului, ca să plătească văcăritul și fumăritul strămoșilor fanarioți ai grecilor de azi, se zbat să-i susțină pe greci în lupta pe care aceștia o duc pentru o viață mai bună.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: