BBC-ul trece Prutul

ivan-muntean-steag-comunist-moldovenisti

Prin 2002-2003, am văzut pe Discovery un film documentar. Tânărul reporter BBC plecase în călătorie de-a lungul stepei ruse. Dar înainte de asta a făcut o ultimă oprire în lumea civilizată, la Chișinău. Președintele republicii Moldova era pe atunci brutarul- milițian, Vladimir “Bujeniță” Voronin.

Pentru că nu în fiecare zi BBC-ul trece Prutul, tânărul reporter a fost invitat acasă la președintele moldovean. Am privit uluit imaginile care îl arătau pe președintele comunist plimbându-se alături de englez prin grădina și livada reședinței prezidențiale. Gospodarul gazdă îi explica novicelui care-i treaba cu răsadurile și altoiul.

Și am ramas perplex după aceea, când l-am văzut la masă. Purta un maiou cu bretele și burtă, încins ecuatorial de cureaua pantalonilor negri. Lângă el, soția. Babușka, în capot! De cealaltă parte a mesei, BBC-ul! La mijloc, un kil de coniac – adică o sticlă – pe care Voronin îl deșerta mobilizator în niște “recipiente” încăpătoare. Na zdorovie! Tânărul ziarist ciocnea cu președintele Moldovei, în timp ce-l privea cu un zâmbet șugubăț pe cameramanul său. Antologic!

A trecut ceva timp de atunci, dar aflu că ultimile sondaje din republica vecină “vorbesc” ca și cum taman s-ar fi ridicat de la masa lui Voronin: comuniștii cca. 30%, socialiștii cca. 10%, și partidul “Patria” lui Putin – care a fost interzis – cca. 10%. Și se mai spunea că din beție te trezești!

Ușor nedumerit, mă întreb: când va avea loc unirea cu “frații de peste Prut”, printre ei se vor afla și comuniștii, socialiștii și patrioții lui Putin, adică juma’ din Moldova? Da?! De-abia aștept!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: