Turcia – Pakistanul Europei

Screen-Shot-2014-10-07-at-17.50.27-PM-500x354

Pe 7 august, Ahmet Davutoglu – ministrul de externe turc – s-a ferit să condamne deschis și să eticheteze ca organizație teroristă, Statul Islamic. Declarația a fost făcută pe canalul de televiziune NTV și a fost percepută de unii analiști ca o încercare de legitimare a jihadiștilor.

Lucrul acesta n-ar trebui să surprindă prea mult, pentru că tot islamistul conservator Ahmed Davutoglu a declarat cu altă ocazie: “Ultimul secol a fost doar o paranteză pentru noi. Vom închide această paranteză. Vom face acest lucru fără a merge la război sau a desemna pe cineva ca inamic, și fără a încălca vreo frontieră. Dar, vom lega din nou Saraievo de Damasc, și Benghazi de Erzurum și Batumi.”

O declarație pe cât de diplomatică pe atât de liniștitoare. Mult mai liniștitoare decât cea a Califului Ibrahim – Abu Bakr Al- Baghdadi – care visează la un califat mondial, în timp ce șeful diplomației turce nu dorește decât refacerea ultimului califat otoman. Așa că, pe 11 septembrie, Ankara a anunțat că nu se va alătura alianței internaționale menită a da o lovitură necruțătoare Statului Islamic, deși din aceasta fac parte și 12 state musulmane în frunte cu Arabia Saudită. Am putea spune că marile vise clădesc prietenii pe măsura lor.

Totuși, pentru a nu-și deranja prea tare vechiul aliat, Statele Unite, domnul Davutoglu a anunțat că baza militară de la Incirlik va rămâne deschisă “sprijinului logistic și umanitar”. Această poziție “islamisto-moderată”, a mulțumit și pe mai noul partener, Uniunea Europeană, hotărât să cheltuiască numai pentru pre-aderarea Turciei “democratice”, 2,26 miliarde euro!

Dacă Turcia merge cu pași mari spre UE, ISIS face primul pas spre Turcia. Abu Omar Al-Tunisi – șeful biroului de relații externe al ISIS -, un fel de omolog al domnului Davutoglu, a anunțat printr-un comunicat că Statul Islamic este hotărât să deschidă prima sa misiune diplomatică în Turcia, “țară musulmană și prietenă”. Abu Omar Al –Tunisi a informat că viitorul consulat ISIS de la Istanbul va plăti retroactiv toate facturile medicale pentru jihadiștii răniți, care au fost îngrijiți în spitalele din Turcia. Partidul Republican al Poporului (principalul partid turc de opoziție) a reacționat prompt, condamnând decizia guvernului turc de a permite ISIS deschiderea unui birou diplomatic juridic în Çankaya – cartier rezidențial al Istanbulului.

Fac o paranteză și afirm că eventualele relații diplomatice dintre Turcia și ISIS nu ar fi deloc deplasate. Și asta nu numai pentru că Qatar-ul – aliatul Statelor Unite și partener comercial al Franței și Marii Britanii – a permis talibanilor afgani să-și deschidă un consulat la Doha, și finanțează masiv organizațiile islamist –teroriste din Siria până în Libia și Mali, dar și pentru că Suedia sau Franta sunt atât de motivate politic în acțiunea de recunoaștere a două grupări teroriste – Hamas și Fatah – drept stat! Peste ani, când va veni vremea ca ISIS să fie recunoscut oficial ca stat de lumea civilizată, autoritățile actuale de la Ankara vor fi considerate, pe bună dreptate, vizionare.

Ca dovadă că am dreptate atunci când privesc cu ochi buni susținerea acordată de Ankara terorismului islamic, este că la sfârșitul lunii septembrie, Turcia a prezidat la New York, Forumul Mondial contra Terorismului! Înființat în anul 2011, acest înalt organism internațional de luptă contra terorii, ce numără 30 de țări membre, are ca președinte Statele Unite și co-președinte, bineînțeles, Turcia – pilon al NATO și aliat de încredere. Din Forum mai fac parte alături de Turcia: Qatar, Arabia Saudită și Pakistan! Asta, pentru ca grupările islamo-teroriste aliate Al-Qaeda: AQMI și Misrata (din Mali, Algeria și Libia), Hamas (Gaza), Jabhat Al-Nosra (Siria) sau grupările vestiților talibani afgani și pakistanezi, să fie sprijinite financiar dar și supravegheate îndeaproape de cineva apropiat.

Asta a fost cauza pentru care Casa Albă n-a reproșat nimic Ankarei când aceasta i-a acordat refugiu lui Saleh Al- Arouri, membru Hamas și coordonator al răpirii și uciderii celor trei adolescenți israelieni. Și tot din cauza aceasta,  Casa Albă nu s-a opus în 2012, atunci când Turcia a blocat accesul Israelului – una din principalele forțe mondiale în lupta anti-tero – în Forumul Mondial contra Terorismului!

La jumătatea lunii septembrie, unul dintre sponsorii principali ai terorismului mondial, Qatar, a hotărât să-i expulzeze pe șapte dintre conducătorii organizației fundamentalist –islamiste, Frăția Musulmană. Qatar a luat această hotărâre datorită degradării relațiilor cu Statele din Golf, care și-au retras ambasadorii în semn de protest față de susținerea pe care Qatar o acordă acestei organizații, interzisă în Egipt și în unele țări ale Golfului.

Nici o problemă! Turcia nu este micuțul Qatar, este o forța economică și militară importantă și nu poate fi șantajată atât de usor. Și unde merge ISIS și Hamas, poate să meargă la fel de bine și Frăția Musulmană. Prin urmare, președintele Recep Tayyp Erdogan a declarat imediat că Turcia este gata să-i primească pe wahhabiții egipteni expulzați de Qatar, rămânând astfel singura țară musulmană care-i susține pe față pe ultra fanaticii Frați Musulmani!

Nu din cauza aceasta, Barack Obama fiind un supporter declarat al Frăției Musulmane, vice-președintele american Joe Biden a criticat pe 2 octombrie, într-un discurs ținut la Harvard, pe unii dintre aliații Statelor Unite. Prima pe lista celor vinovați de finanțarea și înarmarea organizațiilor teroriste din Siria, Turcia! El a spus: “Principala noastră problemă în regiune sunt aliații: Turcii, marii noștri prieteni, saudiții și cei din Emiratele Arabe Unite. Singurul lor interes a fost să-l răstoarne pe președintele sirian Bachar Al-Assad și pentru asta au dus un război prin procură între suniți și șiiți, oferind sute de milioane de dolari și zeci de mii de tone de arme celor care au acceptat să lupte contra lui Bashar Al-Assad.” !

Nu, Joe Biden n-a declarat asta într-un moment singular de rătăcire psihică. Așa e el de obicei! L-a făcut de râs fără să vrea pe Barack Obama, cel care a avut tot interesul să-l răstoarne pe Bashar Al-Assad și care a susținut financiar și militar pe suniții wahhabiți care au acceptat să lupte pentru “instaurarea democrației în Siria”.

Declarația lui Joe Biden a activat jocul de domino, determinând și parlamentul turc, adică pe Erdogan, să se întrunească în regim de urgență. “Erdogan” a hotarât, cu 298 de voturi pentru și 98 împotrivă, ca “armata turcă să desfășoare operațiuni contra jihadiștilor din gruparea Statul Islamic”! Aflând ce hotărâre a luat în parlament, Recep Erdogan a declarat: “Turcia este gata să facă ‘ceea ce este necesar’ pentru a combate jihadiștii din Statul Islamic”.

Prin urmare, a eliberat mai întâi 180 de jihadiști ai Statului Islamic! Nu degeaba. A primit în schimb 46 de resortisanți turci, capturați de jihadiști după ocuparea orașului Mosul. Un schimb corect, care echilibrează balanța relațiilor dintre cele două părți. Asta dacă ținem cont că și Turcia cumpără petrol de la Statul Islamic, cu 60% mai ieftin decât prețul oficial.

http://www.lefigaro.fr/international/2014/10/07/01003-20141007ARTFIG00372-ei-la-turquie-aurait-libere-trois-djihadistes-francais.php

În al doilea rând, Turcia a sprijinit efortul de război al coaliției internaționale trimițând peste frontiera siriană câteva zeci de tancuri. Acestea s-au oprit în apropierea orașului Kobane, și cu țevile îndreptate amenințător asupra drapelului negru al ISIS – ce flutură pe edificiile de la periferia orașului – așteaptă acum ca jihadiștii să termine ce au început déjà. Doar kurzii, și nu jihadiștii islamiști, sunt dușmanul numărul 1 al Turciei.

Nici așa zisa “presiune internațională”, nici cei 160000 de refugiați kurzi din Kobane care s-au retras pe teritoriul turc, nici manifestațiile de protest ale kurzilor turci, nu vor clinti șenilele și nu vor face tunurile tancurilor turcești să “vorbească”. Kurzii din Kobane vor continua să lupte contra tancurilor și mortierelor Statului Islamic, înarmați doar cu kalașnikoave. În timpul acesta, puternica armată a Turciei, membră a NATO, va continua să-i  “combată pe jihadiștii Statului Islamic” într-un stil propriu.

Armata lui Erdogan, care așteaptă momentul în care kurzii din Kobane vor fi exterminați de tăietorii de capete, îmi amintește de armata lui Stalin, care a așteptat pe malul Vistulei ca naziștii să reprime insurecția din Varșovia.

La fel, Turcia islamistului Recep Tayyp Erdogan seamănă din ce în ce mai mult cu Pakistanul islamistului Zia ul- Haq, și din ce în ce mai puțin cu Turcia pro-occidentală făurită de marele Mustafa Kemal. Ahmed Davutoglu știa ce spune: “Ultimul secol a fost doar o paranteză pentru noi. Vom închide această paranteză.”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: