Dialog între civilizații: “Vă vom cuceri! Vă vom tăia capul!” – “Sunteți toleranți și iubiți pacea”

e527555_172568956217391_781518925_n

În  cartea sa “Ciocnirea Civilizațiilor”, Samuel Huntington scria: “Atât timp cât Islamul va rămâne Islam (ceea ce se va și întâmpla) și Occidentul va rămâne Occident (ceea ce este mult mai nesigur) acest conflict fundamental între două mari civilizații și moduri de viață va continua să definească relațiile lor în viitor chiar așa cum le-a definit timp de 14 secole.”

Mesajul lui Huntington este mai diplomatic decât cel al filozofului algerian Hamid Zanaz, care concluzionează tranșant: „Islamul este prea religios pentru a fi modern și modernitatea este prea democratică pentru a fi islamică. Doua episteme, doua paradigme care se resping irevocabil.”

Concluziile marelui scriitor și politolog american și ale filozofului Hamid Zanaz se bazează doar pe experiența istorică și interpretarea corectă a realității prezente, dar sunt contrazise de fructuosul și permanentul dialog ce se desfășoară între reprezentanții politici, religioși sau mediatici ai celor două civilizații. Cele câteva intervenții selectate, dovedesc că „arta conversației” poate îndepărta umbra amenințătoare a conflictului, pregătind calea unui viitor în care „muzele” vor reduce la tăcere „armele”, mai ales că reprezentanții civilizației occidentale dau dovadă de o percepere a realității și de o inteligență a cunoașterii, ieșite din comun.

Urmărind „comunicarea inter-civilizațională”, ne vom convinge încă odată cât de „greșită” se dovedește azi viziunea lui Winston Churchill despre Islam – comparată cu considerațiile de o subtilitate doctă ale liderilor occidentali actuali. Churchill spunea:

„Nu se află în lume nici o forță retrogradă mai puternică. Departe de a fi muribund, Islamul este o credință militantă ce-și impune prozelitismul. Deja s-a răspândit în Africa Centrală, determinand, la fiecare pas, apariția unor războinici neînfricați; și dacă creștinismul nu ar fi înconjurat de armele puternice ale științei, căreia i s-a opus în zadar, civilizația Europei moderne ar putea să dispară cum a dispărut și civilizația Romei antice.”

Hell - Hieronymus Bosch-www_anuttara_net_317

Drepturile Omului în Islam (adoptate în 1990 de Organizația Conferinței Islamice), art. 10: „Islamul este religia naturală a ființei umane.”

John Kerry: „Adevărata față a Islamului: este o religie pașnică bazată pe demnitatea tuturor ființelor umane.”

Ayatollahul Khomeini: „Cei care nu cunosc nimic despre Islam zic că sfătuiește împotriva războiului. Oameni fără minte!”

Nicolas Sarkozy: „Islamul este știința, progresul, finețea, modernitatea.”

Ayatollahul Khomeini: „Tot ceea ce este bun există datorită sabiei și în umbra sabiei! Oamenii nu pot fi făcuți ascultători fără sabie! Sabia este cheia către paradis, cel care poate fi deschis numai războinicilor sfinți! Sunt sute  de alți psalmi coranici și hadithuri care încurajează musulmanii să prețuiască războiul și să lupte. Oare toate acestea înseamnă că Islamul este o religie care îi impiedică pe bărbați de a purta război? Scuip pe sufletele proaste care pot să susțină așa ceva!”

 Nicolas Sarkozy: “Nu există nici un cuvant în Biblie, nici un cuvânt în Torah, nici un cuvânt în Coran, care să predice ura, violența, extremismul.”

Coran: sura 9, verset 29: “Luptați contra celor ce nu cred în Allah și în ziua Judecății de Apoi, care nu interzic ceea ce Allah și Profetul său au interzis, și care nu practică religia adevărului printre cei care au primit Cartea, până ce aceștia plătesc tributul cu propriile mâini, umilindu-se.”

Coran: sura 33, versetul 26: ”Și trebuie să-i faceți să iasă din fortărețele lor pe acei oameni ai cărții care s-au aliat, și trebuie să semănați groaza în rândurile lor; pe unii dintre ei să-i omorâți, pe alții să-i faceți prizonieri.”

Coran: sura 47, versetul 4: “Prin urmare, atunci când te întâlnești cu cei care nu cred, lovește-le gâturile. Apoi, când îi stăpânești strânge-le lațul.”

Barack Hussein Obama: “Viitorul nu va aparține celor care-l denigrează pe Profetul Islamului”

Profetul Mohamed: “Am primit poruncă să lupt contra oamenilor, până când toți vor mărturisi: Nu e alt Dumnezeu decât Allah!”

Rowan Williams, Arhiepiscopul de Canterbury: “Doctrina creștină este ofensatoare pentru musulmani.”

Manuel Valls, prim ministrul francez: “Franța face distincția clară între Islam, un atu pentru Franța, și islamism a cărui prelungire jihadistă nu e decât un mesaj violent, pervertit și contrar valorilor universale ale Islamului.”

Academia de Cercetări Islamice, Universitatea Al-Azhar: “Jihadul nu se va încheia niciodată, va dura până în ziua Învierii, atunci când scopurile sale vor fi atinse, prin înfrângerea agresorilor şi luarea ca prizonieri a tuturor duşmanilor. (…) Jihadul a dus la întărirea religiei şi la mărirea numărului credincioşilor întru Allah(…)  Jihadul a fost legiferat pentru a deveni un mijloc de propagare a Islamului. În consecinţă, infidelii trebuie să vină înspre Islam, fie de bună voie, fie în urma folosirii forţei.”

Bernard Cazeneuve, ministrul de interne francez: “Nu este un delict să chemi la Jihad.”

 

Manuel Valls: “Acest grup (ISIS n.a.) nu este un Stat și nu reprezintă Islamul. Este o adunatură de asasini pentru care viața umană nu are nici o valoare. Acest grup, cum s-au exprimat cele mai mari autorități ale Islamului, este o insultă la adresa acestei religii. Un grup care nu oferă drept alegere decât convertirea forțată sau moartea.”

Abd al-Aziz ibn Abd Allah ibn Baaz, marele muftiu al Arabiei Saudite: “Lupta între Islam și false religii ca iudaismul, creștinismul, budismul și altele, a fost întotdeauna grea, de când Allah l-a trimis pe Mohamed și până în zilele noastre. Islamul îi acuză pe evrei și pe creștini pentru faptele lor rele și le proclamă necredința numai pentru a-i preveni pe musulmani asupra lor.”

Jimmy Carter: “Principiile lui Allah au fost concepute pentru a aduce pace și dreptate pentru toți.”

Barack Hussein Obama: “În istoria sa, Islamul a făcut dovada, prin vorbe și prin fapte, că toleranța religioasă și egalitatea rasială au fost posibile…Islamul nu face parte din problemă în lupta contra violenței extremiste, din contră el joacă un rol important în promovarea păcii”.

Yusuf Al-Qaradhawi, liderul spiritual al Frăției Musulmane: “Mă gândesc că în primii cinci ani nu ar trebui să fie mâini amputate…O fază de tranziție. Aceasta va fi o perioadă în care îi vom învăța pe oameni adevăratele legi ale Șharia.”

Barack Hussein Obama: “Musulmanii sunt prietenii noștri, vecinii noștri, partenerii noștri în lupta contra injustiției, intoleranței și violenței.”

Marele Imam al Hamburg-ului: “Necredincioșii ne sunt dușmani. Tăierea capetelor este o grozăvie, dar asta e prea puțin pentru dușmanii noștri”.

Francois Hollande: “Franța știe că Islamul este compatibil cu democrația”

Muhammed Mahdi Akef, ghid suprem al Frătiei Musulmane: “Nu există nici o autoritate islamică care să respecte libertatea și democrația.”

Deviza Frăției Musulmane (organizație islamistă wahhabită): “Allah este adevărul nostru suprem, Profetul este conducătorul nostru, Coranul este legea noastră, Jihadul este drumul nostru și Martiriul, marea noastră speranță.“

Manuela Paraipan, analist de politica externă: “În general…wahhabiții nu-i stimează pe cei din Frăția Musulmană sau aparținând formal, informal lor, considerându-i prea modești, cumpătați și deschiși către valorile de origine creștină.”

James Clapper, directorul agențiilor de informații americane: “Frăția Musulmană este o grupare eterogenă, eminamente laică, care a renunțat la violență și a denunțat Al-Qaeda.”

Khairat Al-Shater, ghidul suprem adjunct al Frăției Musulmane: ”Știți cu toții că misiunea noastră principală, ca Frați Musulmani, este de a întări religia lui Allah pe pământ, de a organiza viața noastră și viața poporului pe baza islamului, de a dezvolta Oumma (comunitatea islamică mondială n.a.) și civilizația sa pe baza islamului, și să convingem poporul să i se supună lui Allah pe pământ… Astfel, am învățat că trebuie început prin construirea individului musulman, a familiei musulmane, a societății musulmane, a guvernului islamic, a Statului islamic global… Fiecare persoană din societate trebuie să fie, conform islamului, un coran pe 2 picioare; acțiunile sale trebuie să fie conforme Coranului; credința sa, rugăciunea sa, obiceiurile și relațiile sale, întregul său comportament, gândurile și emoțiile trebuie să fie conform islamului dezvăluit lui Mohamed de către Allah Cel Atotputernic”.

New York Times: “În ciuda erorilor sale, şi au existat multe, Mohamed Morsi (candidatul Frăției Musulmane n.a.) a fost primul președinte al Egiptului ales democratic şi răsturnarea sa de la putere de către armată este incontestabil o lovitură de stat. Ar fi tragic ca egiptenii, un popor atât de respectat, să se trezească, în final, în faţa unei respingeri a democraţiei”.

Hazem Saleh Abou, islamist wahhabit Frăția Musulmană: “Dacă pretindeţi că Allah consideră că aveţi o libertate individuală, arătaţi-mi sursele! Nimeni nu a spus vreodată asta în afară de aceia care nu au nici o idee despre Şharia.”

Prim ministrul tunisian, wahhabitul Hamadi Jebali, după ce Barack Obama l-a felicitat pentru “tranziția către democrație” a Tunisiei: ”Eliberarea Tunisiei va aduce, cu voia lui Allah, eliberarea Al-Quds(Ierusalim)… Este vorba de un moment divin, într- un nou stat, în al 6-lea Califat, cu voia lui Allah”

Cristopher R. Hillston, decanul Facultăţii de Studii Internaţionale Korbel şi ex.ministru secretar de stat pentru Asia de Est: ”Unul dintre aspectele cele mai promiţătoare şi îmbucurătoare ale „Primăverii arabe“ a fost remisiunea radicalismului arab în avantajul unor oameni reali, nerăbdători să abordeze probleme reale.”

Barack Obama către președintele nigerian Goodluck Jonathan: “Selectarea preocupărilor legitime ale acestei grupări (Boko Haram n.a.) este un pas important și necesar.”

Nasir Isiaku, conducător Boko Haram: “Celui care refuză să devină musulman îi tăiem gâtul ca unei capre”

Abubakar Shekau, liderul Boko Haram: “Allah a spus că sclavia este autorizată de Islam. V-am răpit fetele și le vom vinde la piață, pentru că există o piață pentru asta. Le voi vinde la piață în numele lui Allah …V-am spus că educația occidentală trebuie să înceteze. Fetele trebuie să părăsească școlile.”

Nicolas Sarkozi: “Popoarele arabe au ales să se elibereze din robia în care ele se simțeau închise de atât de mult timp…Aceste popoare au nevoie de ajutorul și de susținerea noastră. Aceasta ne este datoria.”

Abu Dardar, lider islamist algerian: “Franța a atacat Islamul. Noi vom lovi inima Franței”.

Barack Obama: “Acum timpul lucrează contra lui Gaddafi. El a pierdut controlul asupra ţării. Opoziţia s-a organizat de o manieră legitimă şi credibilă, condusă de Consiliul Interimar. Şi când Gaddafi va pleca sau va fi dat jos de la putere, deceniile de provocări vor lua sfârşit şi tranziţia către o societate democratică în Libia va începe.”

Mustafa Abdeljalil, președintele Consiliului Național de Tranziție Libian: “Șharia va fi principala sursă de legislaţie în noua Libie.”

Barack Obama: “Religia islamică ne învață pacea, justiția, echitatea și toleranța… Știm cu toții că această mare religie nu poate justifica violența.”

Recep Tayyp Erdogan: “Moscheile sunt cazărmile noastre. Domurile lor sunt căștile noastre. Minaretele sunt baionetele noastre. Credincioșii sunt soldații noștri.”

Recep Tayyp Erdogan: “Expresia ‘Islam moderat’ este urâtă și jignitoare, pentru că nu există Islam moderat”.

Barack Obama: “Statul Islamic nu vorbește în numele niciunei religii. Nu există nici o religie care să îndemne la uciderea nevinovaților.”

Coran: sura 9, verset 5: “Când luna sacră s-a sfârșit ucideți-i pe necredincioși oriunde îi veți găsi. Faceți-i prizonieri! Asediați-i! Puneți-le capcane! În cazul în care vor să se predea, respectă rugăciunile și plătesc tribut, lăsați-i să-și urmeze calea. Allah este iertător și milostiv.”

Abdul Fatah Idris – profesor universitar, președintele Departamentului de drept comparat al facultății de Șharia al universității Al-Azhar din Cairo: “Jihadul pe drumul lui Allah în scopul de a transmite cuvântul său cel mai elevat, a răspândi religia sa, înseamnă a apăra onoarea națiunii islamice (Ummah) și a riposta împotriva agresiunii contra musulmanilor pe întreg pământul. Este jihad când un musulman combate un necredincios, care nu beneficiază de un tratat de supunere, pentru a răspândi cuvântul lui Allah Preamăritul, luptând contra sa sau invadându-i țara, este o atitudine autorizată, potrivită cu acordul juriștilor. În sfârșit, este vorba de o obligație pentru toți musulmanii.”

Sfântul Parinte Francisc: “Veritabilul Islam și adevărata interpretare a Coranului se opun violenței.”

Ali Benhadj, imamul vestitei moschei Al–Sunna din Alger: “Credinţa se propagă numărând în fiecare zi morţii, masacrele şi osuarele”.

Sfântul Părinte Francisc: “Musulmanii mărturisesc a ține credința lui Avraam, îl adoră împreună cu ei pe Unicul și Milostivul Dumnezeu, viitorul Judecător al oamenilor în Ziua de Apoi.”

Abdullah Azzam, savant religios palestinian: “Istoria nu îşi scrie rândurile decât cu sânge. Gloria nu îşi clădeşte înaltul edificiu decât din cranii. Onoarea şi respectul nu pot sta decât pe o fundaţie de mutilaţi şi de cadavre.”

Doctorul Subhi Al- Yaziji, decanul de studii coranice al Universității islamice din Gaza: “Ne punem speranțele în Allah și avem încredere că ziua va veni și triumful nostru nu se va limita la Palestina. Speranțele noastre merg mai departe – de a ridica steagul Califatului pe Vatican, în Roma de azi.”

Barack Obama: “Tot așa, este important ca țările occidentale să evite a-i împiedica pe cetățenii lor musulmani de a-și practica propria religie, așa cum cred de cuvință – drept exemplu dictând felul în care o musulmană trebuie să se îmbrace…Acesta este motivul pentru care Guvernul Statelor Unite a apărat în tribunal dreptul femeilor și al fetelor de a purta hijab-ul, și a pedepsit pe cei care le refuză acest drept”.

Muammar Gaddafi: “Avem 50 de milioane de musulmani în Europa. Există semne că Allah va asigura victoria Islamului aici fără săbii, arme, fără consecințe militare. Cei 50 de milioane de musulmani o vor transforma într-un continent islamic în câteva decenii. Europa este într-o situație ridicolă ca și America. Ar trebui să fie de acord ca în timp să se convertească la Islam sau să-i declare război.”

Roy Jenkins, ministru de interne laburist: “Noii imigranți nu trebuie să se integreze, ci își pot păstra vechile tradiții”.

Necmettin Erbakan, prim ministru turc: ”Europenii îşi închipuie că musulmanii nu au venit în Europa decât pentru a câştiga bani.Dar Allah are alte planuri. Vom pune cu siguranţa mâna pe putere. Ce nu se ştie încă, este dacă acest lucru va fi sau nu însoţit de vărsare de sânge.”

Christian Wulff, președinte al Germaniei: “Islamul face parte din Germania.”

Sayyd Qutb, mare filozof și teolog egiptean: “Europenii sunt lipsiți de coloană vertebrală și de credințe puternice, lași, lacomi și egoiști…pe termen scurt va triumfa comunismul și pe termen lung islamul.”

Angela Markel: “Moscheile vor deveni din ce în ce mai mult o parte din peisajul orașelor noastre.”

Necmettin Erbakan: “Europenii sunt bolnavi…Noi le vom da ‘medicamente’…Întreaga Europă va deveni islamică. Noi vom cuceri Roma.”

Prințul Charles: “Comunitățile musulmane au îmbogățit Marea Britanie în toate sensurile termenului”.

Anjem Choudary, lider islamist britanic și formator de teroriști: “Orice ar face Cameron și May ei nu pot opri trezirea la viață a Națiunii musulmane (Ummah). Șharia va fi într-o zi lege în Marea Britanie.”

Rowan Williams, Arhiepiscop de Canterbury: “Libertatea de a trăi sub prevederile legii Șharia este o chestiune legitimă de dezbatere. De ce nu ne-am ocupa, deci, de confortul intern minim al acestei comunități (musulmane n.a.) neglijate.”

Martine Aubry, primar socialist în Lille: “Sunt mândră să mă întâlnesc, să primesc, femei franceze în burqa”.

Samantha Mc Gregor, studentă britanică: “Mă gândesc că oamenii au o părere și o înțelegere foarte proastă a Islamului.”

Profetul Mohamed: “Femeile au lipsuri din punct de vedere al judecății și al credinței, din cauza aceasta rugăciunea bărbatului musulman nu este valabilă, dacă înainte de o face a ieșit din latrină sau a atins o femeie.”

Sfântul Parinte Francisc: “Noi, creștinii, trebuie să-i primim cu afecțiune și respect pe imigranții islamului care sosesc în țările noastre.”

Houari Boumedienne, președinte al Algeriei: “Într-o zi, milioane de oameni vor părăsi emisfera de sud pentru a merge în emisfera de nord. Și nu vor merge acolo ca prieteni. Pentru că vor merge acolo ca să o cucerească. Și o vor cuceri cu ajutorul copiilor lor. Pântecul femeilor noastre ne va dărui victoria.”

 

13 comentarii

 1. O colectie absolut remarcabila de citate pe care nu cred ca ar putea cineva sa le conteste autenticitatea. Poate doar unii adepti Islamului ar putea sa spuna ca in principiu citatele din scrierile sfinte islamice nu trebuie intelese ad literam si ca au intotdeauna interpretari subtile si inalte.
  Cert este ca imensa prostime din lumea mulsulmana, cat si o remarcabila parte din clerul militant islamist, deci dintre cei care ar trebui „sa interpreteze corect”, iau sensurile exact cum sunt ele exprimate si care la drept vorbind, e greu de crezut ca au fost gandite altfel de cum sunt formulate.

  Nu trebuie deci sa mergem mai departe decat sa lasam mai departe eroii si textele lor sa vorbeasca singuri, asa cum ai facut-o.
  Ni se dezvaluie faptul ca lumea europeana-americana se afla intr-o totala ignoranta si dezorientare (plus lasitate) in fata fortei care vine cu hotarire s-o transfornme dupa chipul si asemanarea ei.

  Pronosticul? Daca merge asa in continuare nu vom avea surprize.

  1. Da, teologii musulmani interzic enuntarea citatelor din Coran celor care nu cunosc limba araba; am incalcat deci una dintre numeroasele interdictii ce fac legea in lumea musulmana 🙂 Ai dreptate: noi nu vom avea surprize si asta pentru ca nu negam realitatea.

 2. Că autorul nu înțelege nimic nici din ce înseamnă islamul e de înțeles, dar trist e că nici esența creștinismului, nici din valorile europene nu-i sînt prea deslușite.

  Care o fi diferența dintre autor și militanții islamiști pe care-i citează cînd e vorba de apelul la violență? Nici una…

  1. Textul articolului cuprinde 69 de citate, inclusiv cele ale lui Huntington, Zanaz si Churchill. Asadar, unde este apelul meu la violenta? L-am cautat, dar nu l-am gasit. Este curios ca dvs., se pare un cunoscator al islamului, crestinismului si valorilor europene, aveti probleme cu citirea si intelegerea unui simplu text. Sa nu facem insa din asta un capat de tara, pentru ca nimeni nu este perfect. Va multumesc pentru lectura textului si critica lui!

  2. veioza, ce imbecila spalata pe creier poti fi :)))

  3. Femeie, esti cretina sau simulezi ?

 3. Domnule/doamna Meioza, intrucat sugerezi ca ai avea o mai adanca intelegere a subtilitatilor Islamului, esti invitat/a incercati sa interpretezi altfel propavaduirile si faptele de azi ale acestei sublime religii.
  Retine ca articolul nu se ocupa nici de esenta crestinismului si nici nu analizeaza valorile europene, asa ca propun sa lasam la o parte incercarea de diversiune.

 4. Bogdane, Bogdane. Nimic nu intelegi. Noroc ca a venit meioza si te-a mustrat aspru. Meioza, eu zic sa-ti iei intelegerea profunda a islamului, sa ti-o infigi adanc in fund si sa canti la alta masa!

  1. Alex, ceea ce-i propui se numeste jihad anal 🙂

 5. @Bogdancalehari: Exact asa se cheama. O observatie: viata m-a invatat ca poti descoperi foarte usor prostii (indiferent unde te afli) din modul in care isi construiesc afirmatiile. Nefiind capabili sa argumenteze incep in felul urmator: „Esti prost!”, „Tu nu intelegi.” „X nu intelege”. Cand cineva n-are nimic de spus, incepandu-si propozitiile in acest fel, poti sa-l lasi vorbind singur. Nu pierzi nimic, ci castigi timp pretios.

 6. Articolul tau e foarte lung nu l-am parcurs in intregime dar pot sa spun ce afirma turcii despre sirieni, irakieni, kurzi, lumea din islamul arab in general: „acum ei isi traiesc evul mediu”. Faceau comparatie cu perioada cruciadelor crestine.
  … aparent oamenii mai repede isi dau in cap pentru ideologii lucru vizibil peste tot. Si cand nu mai pot convinge cu vorba incep cu pumnul. Aceeasi problema va fi cat omul va exista. Restul e politica, bani si mafie si desigur placerea de a demonstra cine e mai puternic, mai bogat, mai…, mai…, mai…

  1. turcii tocmai ce declarara ca vor sa-si retraiasca Evul Mediu prin refacerea imperiului otoman (care numai democratic nu era); asadar?

 7. Filip Cristian Stroe · · Răspunde

  Se pare ca multi pe aici sunt inca.. confuzi.. despre islam. Stramosii vostri.. Stramosii Romani..contra cine s-au luptat ei atat de multe generatii… pentru a proteja poporul Roman? pentru a exista astazi un popor Roman.. sau ati uitat? Se pare ca Romanii ca si Europenii din ziua de astazi au uitat ca Musulmanii sunt inamicii modernizarii, inamicii libertatii, inamicii democratiei, inamicii crestinismului, inamicii standardelor morale si ale drepturile omului, pentru ca ei urmeaza numai ideologia lui Mahomet.. sunt chiar invatati de la o varsta frageda.. sa taie capul infidelului. Suna prea ireal? Mai ganditi-va odata.. Media incearca sa ascunda adevarul despre islam din rasputeri pana o sa imigreze ei in numere destule. Cand s-au inflitrat prin toate tarile incluzand Europa de est.. atunci vor avea 10-15 copii.. voi aveti 1-2 maxim ( ma refer la copii in medie pe populatie dupa rasa) Eventual in circa 1 2 generatii.. nu vor mai exista Romani, nu vor mai exista crestini etc… pentru ca ei atunci vor fi majoritatea in tarile europene si se vor vota singuri in guvernu tarii respective si vor lua control. Esta tactica Islamului cand a descoperit ca nu are destula forta militara sa cucereasca lumea cu sabia.. II va cuceri cu sabia.. cand vor avea numerele necesare de soldati musulmani. 🙂 Nu ma credeti? Haideti sa asteptam inca 5-10 ani sa vedem ce se intampla.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: