În Irak curajul mai are un nume: Dalia Al Aqidi

topic

De un curaj ieșit din comun, un curaj care nu trebuie trecut cu vederea, ci remarcat și elogiat, a dat dovadă de curând marea ziaristă irakiană, Dalia Al Aqidi. Ea a declarat la televiziunea irakiană: “Suntem toți creștini”, și a anunțat că în semn de solidaritate cu creștinii irakieni, va purta la gât o cruciuliță în timpul prezentării emisiunilor de știri.

Gestul sau a ramas singular, nici un alt ziarist sau om politic irakian neavând curajul să-l urmeze, pentru că într-o țară musulmană a face o astfel de declarație în vremuri normale, echivalează cu atragerea oprobiului comunității tale, iar a rosti aceste cuvinte în momentele în care ea se află sub asaltul fanaticilor jihadiști ai Califatului, înseamnă să-ți semnezi condamnarea la moarte. Pentru a înțelege la adevărata lui valoare gestul făcut de Dalia Al Aqidi, să ne imaginăm ce s-ar fi întâmplat dacă o prezentatoare a radioului german și-ar fi exprimat compasiunea la începutul prigoanei împotriva evreilor, spunând în direct pe post: “Suntem toți evrei”! Sau, să ne reamintim de o altă mare ziaristă și conștiință civică, de Anna Politkovskaya, care, conștientă, a plătit cu viața curajul de a apăra în țara sa, în vremea lui Putin, valorile democrației.

Dalia Al Aqidi și-a explicat decizia de a purta crucea în timpul prezentării actualităților, spunând în interviul acordat ziarului libanez Al-Nahar: “Pluralismul religios este o realitate a Irakului, leagăn al civilizației, științei și culturii. Cine mai poate beneficia de istorie și civilizație dacă revenim la obscurantism? Creștinii sunt oameni ai acestei țări, și noi nu putem progresa fără ei sau în absența unei părți din Irak.”

Ea s-a adresat apoi teroriștilor islamiști: “Celor care îi acuză pe alții că ar fi necredincioși. Voi sunteți necredincioși, apostați și politeiști; voi și ceilalți vânători de capete. Sunt o simplă ființă umană care apără drepturile copiilor din această țară, indiferent de originea și identitatea lor.

Neînfricata Dalia Al Aqidi a concluzionat, accentuînd cu fermitate: “Religia noastră este una a toleranței, dar fascismul politic islamist i-a făcut pe musulmanii moderați ca mine să le fie rușine de religia lor. Frica i-a făcut pe mulți să păstreze tăcerea, dar eu nu voi sta tăcută în fața acestei nedreptăți.”

http://www.aleteia.org/fr/international/article/nous-sommes-tous-chretiens-ose-dire-a-la-television-une-celebre-journaliste-irakienne-musulmane-5250365171695616

Și ziaristul italian Gabrielle Barbati, unul dintre numeroșii corespondenți ai presei italiene în Fâșia Gaza, a dat dovadă de un curaj deosebit, spunând adevărul, dar numai când s-a văzut acasă, în Italia! Aflat la fața locului, în teritoriul controlat de teroriștii islamiști ai Hamas-ului, Gabrielle Barbati a “informat” publicul italian că Israelul a bombardat spitalul Șhifa și scoala din orașelul Șhati. Cel puțin 10 palestinieni, unele surse spun 30, majoritatea copii, și-au pierdut viața în acest atac. Toți ceilalți ziariști străini au spus același lucru: vinovatul de serviciu a fost, normal, Israelul.

Screen-Shot-2014-07-30-at-10.35.19-AM

Ajuns în Italia, punând jumătate de Mediterană între el și teroriști, Barbati a recunoscut că Hamas a lansat racheta care a lovit spitalul Șhifa și că oamenii organizației s-au grăbit să facă “curățenie” adunând cadavrele și răniții. Ziaristul italian a recunoscut și că purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a spus adevărul în ceea ce privește carnagiul de la Șhati. Să-i recunoaștem lui Barbati meritul de fi avut curaj când s-a găsit în siguranță; ceilalți ziariști nu l-au avut nici atunci.

Screen-Shot-2014-07-30-at-10.39.08-AM

Este ușor să spui adevărul, este ușor să ai curaj atunci când îl spui și îl ai nu singur, ci împreună cu mulți, cu cât mai mulți dintre din semenii tăi. Dar nu mai are aceeași valoare ca atunci când ai curaj de unul singur, împotrivindu-te răului, indiferent sub ce formă se manifestă el, înconjurat de tăcerea lașă a celorlalți. Din cauza asta trebuie să mai rostesc o dată unul dintre numele pe care le poartă adevăratul curaj: Dalia Al Aqidi.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: