FRANŢA VERSUS ALGERIA – KARIM BENZEMA VERSUS ISLAM SLIMANI

Algérie-2

Echipa de fotbal a Algeriei a avut pe teren în meciul contra Coreii de Sud, șapte jucători francezi! Putem spune, fără teama de a greși, că selecționata Frangeria a zdrobit Coreea de Sud. Scor final 4-2! Binaționala magrebiană s-a dovedit apoi egala Rusiei, Frangeria calificându-se în optimile de finală!

Dacă mai punem la socoteală că 16 jucători din cei 2 3 ai lotului algerian au ca primă naționalitate pe cea franceză, unii i-ar putea privi mirați pe algerienii care sunt convinși că, de mult timp, Algeria nu mai este o colonie a Franței.

Se știe că eternul președinte algerian, Abdelaziz Bouteflika, nu-i prea agreează pe „binaționali”, mai ales când aceștia se întorc în Algeria și se sparg în figuri, atunci când au probleme, cu protecția acordată de cetățenia franceză. Asta ar însemna că are „un dinte” împotriva câtorva milioane de algerieni, fapt mai puțin important acum, când este cu certitudine mândru de rezultatele echipei sale de fotbal.

Este sigur însă că nu-i înghite deloc pe francezii de „baștină”, cu țara lor cu tot, dar asta nu-l oprește ca, de câte ori moare, să treacă „lacul mediteranean” pentru ca medicii francezi să-l readucă la viață, cu scopul de a fi reales presedinte, pentru a en-a oară, de 90% dintre concetățenii săi.

„Frunzărind” presa franceză după victoria Algerului asupra Seulului, știrile mi-au amintit o informație mai veche, care vestea că în cursul anului trecut, potrivit Ministerului de Interne francez, în Hexagon au fost incendiate voluntar 34.441 de mașini! Pompierii francezi declarau că au avut 58.000 de intervenții! Să luăm însă de bună cifra înaintată de Ministerul de Interne, nu pentru că polițiștii ar socoti mai bine, ci pentru că pompierii sunt atacați cu pietre și sticle incendiare când intervin, așa că este normal să numere mai prost.

Oricum, nu numai la fotbal, dar și în ceea ce privește numărul mașinilor incendiate, Franța este mai bună decât Statele Unite! Sunt, de fapt, și singurele domenii. Da, Statele Unite, deși au o populație de aproape cinci ori mai mare, nu au contabilizat decât 12.500 de mașini incendiate în cursul anului trecut. Jumătate din câte au luat foc în 2012. Par a avea dreptate cei care susțin că America „scade” de la un an la altul.

Deși întâlnește în optimi o echipă ca Nigeria, sunt mai sigur că Franța își va depăși anul acesta numărul mașinilor incinerate în 2013, decât sunt că se va califica în sferturi. Asta pentru că Algeria joacă atât de bine! Și Franța este în formă, doar s-a calificat în optimi „en fanfare” dar, culmea, nu se știe de ce suporterii francezi nu exultă incendiar după fiecare din victoriile ei!

O fac însă după fiecare rezultat bun al Algeriei! Atunci ultrasii francezi ies pe străzile tuturor orașelor, spre bucuria producătorilor și dealerilor de mașini si groaza firmelor de asigurări. Atunci polițistii se apucă de socotit, jandarmii de privit, și pompierii de udat și stins. Nici paramedicii nu stau degeaba.

mondial_haut_risque_banlieues_afp_1

După victoria Algeriei cu Coreea, ca și după meciul cu Rusia ce a consfințit calificarea  în optimi, pârjolul bucuriei a transformat noaptea în zi de la Besançon, Grenoble, Lyon și Lens, până la Marsilia, Metz, Nantes, Nîmes, Paris sau Roubaix. În Casbah-urile franceze, focul tunurilor cu petarde, jerbele artificiilor trase contra jandarmilor din CRS, și coktailurile Molotov ce cauterizau civic asfaltul comunitar în seara zilei de 22 iunie, erau, poate, și un antrenament cu public pentru Ziua națională a Franței. Mulțimea steagurilor algeriene fluturate în mâini sau purtate pe umeri de tinerii francezi, te trimitea cu gândul la seara când, pe bulevardele și în piețele Parisului, s-a sărbătorit victoria în alegeri a lui François Hollande.

Străzile franceze devin veritabile scene ale spectacolului anonimatului uman, dar și ale manifestărilor încărcate de un patriotism pe cât de vibrant pe atât de piroman. Parafrazând puțin, s-ar putea spune că pe 22 și 26 iunie s-a dovedit din nou că orice francez are două patrii: patria lui și Algeria.

Dacă cu o generație în urmă mulți își doreau o Algerie franceză, azi la fel de mulți îsi doresc o Franță algeriană. 

Sunt ziariști în Hexagon care se întreabă cum ar arăta un posibil meci la Cupa Mondială 2014, între Franța și Algeria, sau Frangeria, sau Franța 2? Adică, Karim Benzema – singur, că Samir Nasri a fost lăsat acasa – versus Islam Slimani și Yacine Brahimi. Și ce s-ar întâmpla în Franța dacă una din ultimile trei echipe ar câștiga?

Mi-au dat idei, așa că mi-am imaginat cum ar fi dacă, pe lângă Algeria, se vor califica in corpore la o viitoare ediție a Cupei Mondiale: Maroc, Tunisia și Turcia. În Franța sunt aproape un milion de turci și câteva milioane bune de marocani și tunisieni! Am trecut apoi la un nivel superior și mi-am imaginat că toate aceste echipe vor începe să obțină victorii în grupe.

Am vizualizat, ca exercițiu, ce și cât va mai rămâne din Lille – care are drept cetățeni aproape 200.000 de marocano-francezi – după prima victorie a Marocului, apoi după a doua, apoi…m-am oprit că nu mai rămăsese nimic.

Și uite așa, din aproape în aproape, am ajuns să-mi imaginez hollywoodian cum va arăta Franța dacă toate cele patru echipe menționate se vor califica în optimi. Mi-am spus îngrozit: Independence Day!

Le urez succes în continuare celor două echipe franceze. Sau algeriene? Cu siguranță franco-magrebiene.

Și mă gândesc că, dacă acum o sută de ani în cafenelele Parisului se vorbea de o a doua Franță pe malul sudic al Mediteranei, azi la Palmier, Maison de Couscous sau Tassili se discută de o a doua Algerie pe cel nordic. Daca visul lor se va realiza, atunci Algeria – de la Tamanrasset și până la Dunkerque – va câștiga précis Cupa Mondială. 

 

Anunțuri

3 comentarii

 1. Draga Bogdan, iti urez mult succes cu acest blog.
  E de prisos sa spun ca, dupa parerea mea de amator modest, jurnalismul pe care il dovedesti dealungul timpului este de cea mai buna calitate.
  Ca priveste Francmagrebia, este deja o realitate solida.
  Dar ma intorc la TV la meciul Franta (denumire inca in vigoare) – Algeria. E realmente iteresant.

 2. Erata la comentariul meu: ultimul cuvant, bineinteles „interesant” si nu cum l-am scris acolo.
  Scuze.

 3. Multumesc mult pentru cuvintele frumoase! Sa ne traiasca Israelul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: